Directorul Europol avertizeaza asupra unui nou atac cibernetic. Tanarul care a stopat raspandirea virusului
"Apocalipsa cibernetica"- asa cum au catalogat expertii atacurile informatice de amploare din ultimele doua zile, s-ar putea repeta chiar luni.
Avertismentul sumbru vine din partea directorului Europol, care anunta ca piratii informatici au facut victime in 150 de tari. Pe aceasta lista este inclusa si Romania. Din aceasta cauza mai multe institutii private si de stat si-au chemat de acasa angajatii specializati in IT. Inclusiv calculatoarele din Guvern au fost verificate in acest weekend, iar expertii raman in garda. Vestea buna este ca un cercetator englez a descoperit intamplator un cod de dezactivare si a reusit aparent sa stopeze invazia.
Seful Europol, Rob Wainwright , a avertizat ca lumea intreaga se confrunta cu o amenintare serioasa a unor atacuri similare. Deocamdata, sunt 200.000 de victime din 150 de tari, insa numarul acestora ar putea sa creasca odata cu intoarcerea la birou a angajatilor din intreaga lume, maine dimineata.
ROB WAINWRIGHT, DIRECTOR EUROPOL: "Am vazut ca virusii de tip Ransomware devin principala amenintare cibernetica. Insa ce se intampla acum e ceva ce nu am mai vazut. Impactul global este fara precedent."
Daunele ar fi fost si mai mari, daca raspandirea virusului nu ar fi fost stopata de un britanic de 22 de ani. Tanarul, care-si spune MalwareTech', a descoperit ca il poate impiedica daca inregistreaza un nume de domeniu eronat.
"Am fost un pic surprins ca nu era atat de sofisticat pe cat ma asteptam. Parea ceva incropit de cineva in timpul liber. Am trimis informatia la autoritatile britanice si americane, la toti cei care se ocupa de o astfel de situatie."
Compania Microsoft a anuntat ca reactiveaza un update de securitate pe care l-a furnizat în martie, destinat sa stopeze exact acest tip de atacuri.
Culmea este ca bresa exploatata în aceste atacuri a fost descoperita chiar de o agentie americana de spionaj, NSA. In loc sa anunte compania Microsoft de existenta unei probleme NSA si-a creat, se pare, unelte pentru a profita in scopuri de spionaj. Numai ca NSA a fost, la randul sau victima unui atac cibernetic, iar aceste unelte au devenit publice in urma cu cateva saptamani. Hackerii le-au facut si mai periculoase, pentru ca acum se pot instala în computer mult mai simplu, fara ca utilizatorul sa acceseze vreun link infectat.
Adam Kujawa, analist securitate cibernetica: "Daca aceste vulnerabilitati nu sunt comunicate dezvoltatorilor care le pot repara, atunci nu te poti apara de atacuri din partea unor grupari teroriste, tari sau chiar infractori."
Cat despre vinovati, analistii cred ca va dura luni de zile pana ca ei sa fie gasiti, dar este posibil si sa nu fie identificati vreodata.