Directorul celui mai mare spital din Israel: "Când vii şi vezi că ucid copii, nu poți rezista fără să plângi”
Medicii de la cel mai mare spital din Israel au îngrijit până acum peste 100 de oameni răniţi în atacurile Hamas.
Răniţii vin fără încetare la spitalul unde medicii primesc de altfel cele mai complicate cazuri.
Acolo sunt angajaţi peste 10.000 de medici şi asistenţi şi toţi au venit de acasă pentru a ajuta la gestionarea victimelor.
Medicii spun că, cel puţin deocamdată, au destule medicamente şi materiale sanitare şi sânge pentru operaţiile necesare. De departe, cel mai greu este pentru ei în clipele în care primesc în îngrijire copii răniţi, cu şanse mici de supravieţuire, sau copii ucişi la întâmplare, pe străzi, de teroriştii Hamas.
Profesorul Arnon Afek este directorul celui mai mare centru medical din Israel, medic anatomo-patolog şi fost director general în Ministerul Sănătăţii din Israel. A relatat News.ro, cu emoţie, care este situaţia acum în spital, acolo unde ajung cele mai complicate cazuri. Elicopterele vin constant, iar salvatorii preiau răniţii pe tărgi pentru a-i duce să fie îngrijiţi în spital.
"Îi tratăm în special pe cei care au fost trataţi în Soroka, în centrul medical Barzilai, şi trimişi aici pentru tratament, în continuare, după ce au fost stabilizaţi, dar şi în alte spitale din centrul Israelului. Copii, femei, vârstnici, chiar în timpul sărbătorilor israeliene, le deplângem moartea, ne pare atât de rău pentru ei, pentru familiile celor care au fost răpiţi în Gaza, dar suntem foarte puternici. În sistemul medical israelian avem capacitate foarte mare, personal medical priceput, vom face tot ce putem pentru a ajuta toţi oamenii care au nevoie de asistenţă medicală, continuând să tratăm pacienţii cu cancer şi alte afecţiuni, aşa vom face", a spus profesorul Afek.
Numărul celor răniţi care ajung în Centrul medical Sheba se schimbă mereu. Până acum au ajuns peste 100 de oameni. Profesorul Afek spune că spitalele din ţara sa nu au nevoie deocamdată de sânge.
"Ne bucurăm că atât de multă lume încearcă să vină şi să ne ajute, din fericire, nu vem nevoie, dar le mulţumim şi sperăm că în viitor nu vom avea nevoie. Încă nu avem acum ajutor medical de la alte state, sunt doar sugestii în acest sens, nu avem nevoie pentru că acum sistemul medical de aici este capabil să preia toţi răniţii dar ţinem cont de ajutorul oferit, să sperăm că nu vom avea nevoie", a explicat acesta.
Sunt răpiţi de pe stradă oameni cu probleme de sănătate inclusiv femei cu Alzheimer, spune Prof. Afek. Medicii încearcă să lucreze in zonele protejate ale spitalelor, dar asta nu este posibil tot timpul.
"Chiar dacă avem încredere în sistemele antirachetă, nu acoperă 100%, încercăm să muncim din zone mai protejate, sunt multe buncăre în Israel, dar nu pentru toţi, înţelegem asta dar suntem obligaţi să avem grijă de pacienţii noştri în cel mai bun mod cu putinţa", a spus acesta.
Sursa: News.ro
Etichete: medici, israel, copii, raniti, copii ucisi, hamas,
Dată publicare:
09-10-2023 19:32