Director OMS: Eficacitatea vaccinurilor ar putea să scadă în faţă noilor variante de virus
Europa trebuie "să se unească" pentru a accelera campania de vaccinare anti-Covid - a îndemnat directorul OMS pentru continentul nostru.
Acesta a recunoscut că este "preocupat" de riscul ca eficacitatea vaccinurilor să scadă în faţă noilor variante de virus.
Totuși, cercetătorii au descoperit că vaccinul Oxford/AstraZeneca rămâne eficient și împotriva variantelor detectate pentru prima dată în Kent.
Pe de altă parte, după Danemarca, și Suedia a anunțat că lansează până la vară o variantă de pașaport electronic pentru imunizare la Covid-19.
Germania şi Franţa au primit primele transporturi de vaccinuri AstraZeneca, care ar trebui să ridice cadenţa campaniei de imunizare. Serul este administrat persoanelor sub 65 de ani.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: "Putem să-i vaccinăm în ritm mai rapid pe cei peste 80 de ani, pentru că avem alte vaccinuri disponibile pentru cei de până în 65 de ani. Astfel, accelerăm întreaga campanie de vaccinare. Dar vreau să adaug, ca să fie clar, urmează mai multe săptămâni dificile cu deficit de vaccinuri disponibile."
Portugalia a început vaccinarea lucrătorilor din domeniile esenţiale, cum ar fi securitatea şi forţele armate. Premierul Antonio Costa a vizitat un spital penitenciar, unde gardienii au fost inoculaţi. Însă, în ritmul actual de vaccinare - doar puţin peste 10.000 de doze, media zilnică - Portugalia ar urma să-şi atingă ținta - 70% din populaţia adultă vaccinata - abia în 2023.
Suedia plănuieşte instituirea unui "certificat digital de vaccinare", după ce Danemarca vecina anunţase că împreună cu comunitatea de afaceri dezvoltă "paşaportul digital de imunizare", care ar fi gata de utilizare în câteva luni.
Israelul vrea să vaccineze toată populația adultă până la finalul lunii martie
Peste 9,3 milioane de israelieni au fost injectaţi cu prima doză, numărul celor care au primit şi rapelul se apropie de 2 milioane. Iar obiectivul Israelului este imunizarea populaţiei adulte, aproape în întregime, până la sfârşitul lui martie.
Dar, chiar şi campioana mondială la vaccinare ajunge să descopere limitele campaniei de inoculare, în timp ce experţii spun că redeschiderea ţării ar trebui să fie amânată, poate chiar luni de zile, în fata variantelor de virus britanică şi sud-africana, care se răspândesc alarmant.
Numeroşi israelieni au fost oripilaţi, zilele trecute, de scenele cu mulţimi uriaşe la funeraliile a doi rabini veneraţi, unde mai nimeni nu purta mască de protecţie. Apoi, în anumite părţi ale populaţiei - tinerii adulţi, comunităţile de arabi israelieni, sau evreii ultra ortodoocși - nu prea există dorinţă de vaccinare.
Astfel, sunt subminate eforturile pentru obţinerea așa-numitei "imunităţi de turmă" şi stoparea pandemiei.
Prof. Eyal Leshem, director al Centrului Medical Sheba: "Obiectivul primar al vaccinării este prevenirea unei boli grave. Obiectivul secundar este reducerea ratelor de infectare și transmisibilitate. Avem deja primele indicii că vaccinarea populației în Israel a dus la coborârea ratelor de infectare. Așadar, previne infectarea.
Pe de altă parte, după Pfizer/BioNTech şi Moderna, un al treilea vaccin anti-Covid - Johnson & Johnson a solicitat şi aşteaptă autorizare de la Agenţia americană a medicamentului. Este un ser care se administrează într-o singură doza. Şi încă un avantaj - necesită depozitarea în frigidere obişnuite, nu în congelatoare speciale.