In a 13-a zi de proteste, egiptenii au descoperit ca pot avea un dialog

×
Codul embed a fost copiat

In a 13-a zi de proteste, egiptenii au constatat ca pot purta si discutii, nu numai lupte de strada. Presedintele Mubarak si guvernul sau au semnat primul acord cu opozitia, dupa manifestatii care s-au soldat cu peste 300 de morti si 1.000 de raniti.


Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit "ziua plecarii" lui Mubarak - Cronologia evenimentelor de vineri, 4 februarie

Egiptenii s-au batut cu egiptenii. Zi sangeroasa, din cauza lui Mubarak - Cronologia evenimentelor de joi si miercuri

Chiar daca au auzit de comitetul care va revizui Constitutia, oamenii stransi in Piata Eliberarii din Cairo nu renunta la revendicarea fundamentala: retragerea imediata de la putere a lui Hosni Mubarak.

Citește și
Catalin Radu Tanase
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo: "E atmosfera de razboi"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Desi sunt nedormiti, obositi, multi dintre ei si raniti, manifestantii refuza sa paraseasca piata Eliberarii.

La inceput, alimentele si apa erau lucrurile de care protestararii din Piata Tahrir aveau cea mai mare nevoie. Dupa ce au izbucnit confruntarile cu suporterii lui Mubarak, serviciile medicale de urgenta au devenit cele mai importante lucruri de care au nevoie oamenii din piata.

In fiecare dimineata, mii de oameni se aseaza rabdatori la cozile uriase, apoi se lasa perchezitionati la punctele de trecere, pentru a ajunge langa restul demonstrantilor.

Tot asa stau lucrurile si cu jurnalistii straini, carora li s-a dat voie din nou sa filmeze in tabara anti-Mubarak, dupa controale riguroase. Demonstrantii ii intampina cu bucurie, dar sunt furiosi ca presa oficiala ii face tradatori, vanduti puterilor straine.

In centrul pietei, multimea a crescut constant, toata ziua. Detaliu demn de luat in seama, musulmanii au demonstrat alaturi de crestini, avand in maini Coranul, Biblia sau Crucea.

"Nu stiu daca egiptenii stiu cum a plecat Ceausescu in 89', de pe cladirea CC-ului, cu un elicopter. Pentru Mubarak si familia lui, protestatarii au pregatit un avion. E drept, din pahare de plastic, insa acesta este numai unul din semnele care arata cat de tare isi doresc protestatarii ca regimul Mubarak sa plece de la putere", a spus corespondentul ProTV Catalin Radu Tanase, aflat in Cairo.

Departe de tumultul Pietei Tahrir, romanii din Egipt urmaresc cu incordare protestele din ultimele doua saptamani.

Ovidiu Bilic e din Vaslui. S-a stabilit de un an si jumatate in Cairo si lucreaza in domeniul imobiliar. E un exemplu de succes in cariera, dar stie ca peste jumatate dintre egipteni se tarasc de la o zi la alta.

Ca multi altii, Ovidiu spera ca situatia se va calma, iar economia, aflata intr-un blocaj sever, va reporni, pentru ca altfel saracii de astazi vor deveni si mai saraci, si mai violenti, iar asta va accentua pierderile imense de 300 de milioane de dolari pe zi.

Cronologia evenimentelor, duminica 6 februarie

15:29 - Participantii la dialogul intre regimul egiptean si reprezentantii opozitiei au convenit sa creeze un comitet pentru pregatirea de amendamente constitutionale pana in prima saptamana din martie, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, citat de AFP.

15:28 - Manifestatiile impotriva regimului Mubarak continua, dar in pofida acestora, viata pare sa revina treptat la normal in Cairo, unde numeroase magazine si banci s-au deschis, iar strazile si podurile sunt in continuare circulabile. Soferii si pietonii au revenit in numar mare, iar odata cu ei ambuteiajele si claxoanele obisnuite, relateaza Mediafax.

13:46 - Discutiile dintre putere si Fratia Musulmana reunesc reprezentantii Fratiei Musulmane, pe cei ai partidului Wafd (liberal) si Tagammu (stanga), membri ai comitetului ales de gruparile prodemocratie care au lansat miscarea de contestare care cere din 25 ianuarie plecarea presedintelui Hosni Mubarak, precum si figuri politice independente si oameni de afaceri.

13:23 - Discutiile dintre putere si Fratia Musulmana, principala forta de opozitie din Egipt, au inceput in cadrul unui dialog national initiat de vicepresedintele Omar Suleiman, la care au fost invitate toate fortele politice, relateaza agentia Mena. Este pentru prima data in ultimii 50 de ani, cand puterea si Fratia Musulmana, miscare oficial interzisa, discuta public.

13:00 In aceste momente, mii de oameni sunt iar in Piata Eliberarii din Cairo, insa protesteaza pasnic. Multi n-au plecat de acolo de doua saptamani, de cand s-a declansat haosul.

11:00 Presedintele american, Barack Obama, a avut discutii cu mai multi lideri straini despre situatia din Egipt, subliniind necesitatea unei "tranzitii ordonate, pasnice, care sa inceapa acum", a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

Presedintele american a avut intrevederi cu printul mostenitor din Abu Dhabi, seicul Mohammed Ben Zayed Al-Nahyane, presedintele Emiratelor Arabe Unite, cu premierul britanic David Cameron si cancelarul german Angela Merkel.

Obama a evocat "ingrijorarile grave privind agresiunile impotriva jurnalistilor si grupurilor de aparare a drepturilor omului si a reafirmat ca Guvernul egiptean are responsabilitatea de a apara drepturile poporului sau si de a-i elibera imediat pe cei retinuti pe nedrept", potrivit comunicatului.

El a "insistat, de asemenea, pe importanta unei tranzitii reglementate, pasnice, care sa inceapa acum, catre un Guvern receptiv la aspiratiile poporului egiptean, insotite de negocieri credibile intre Guvern si opozitie".

08:00 Puterea din Egipt mai face o concesie, in incercarea de a pune capat protestelor. Conducerea partidului aflat la putere, din care facea parte si fiul lui Mubarak, a demisionat.

Vicepresedintele Suleiman a avut o intrevedere cu reprezentantii Fratilor Musulmani. Intalnirea a ingrijorat Occidentul, care se teme ca Egiptul ar putea deveni un al doilea Iran.

Politicienii care au demisionat din fruntea partidului de guvernamant erau dintre cei mai contestati. Printre ei si Gamal, fiul pe care Mubarak il pregatea ca sa-i urmeze la conducerea Egiptului. Este ultima dintr-o serie de concesii facute de regim, in incercarea de a pune capat protestelor. In Piata Tahrir insa, anuntul nu a avut efectul dorit de putere. Mii de oameni au dormit tot in piata, hotarati sa nu plece acasa decat atunci cand Mubarak renunta la functia de presedinte.

In timpul zilei, un general din armata egipteana a discutat cu protestatarii cateva ore, in incercarea de a-i convinge sa lase militarii sa ridice baricadele. Protestatarii s-au opus, de teama ca in lipsa lor vor fi din nou atacati de sustinatorii lui Mubarak.

Reluarea traficului ar fi primul pas spre normalizare, in conditiile in care economia egipteana inregistreaza zilnic cate 300.000 de dolari pierderi, de la inceputul protestelor. Peste 150.000 de straini au plecat in graba din Egipt, iar la faimoasele piramide, aflate la 20 de kilometri de Cairo, nu mai e nici picior de turist.

Nesiguranta din Egipt a urcat pretul dolarului la 90 de dolari barilul, iar unii analisti se asteapta ca pretul sa atinga 100 de dolari, daca situatia din Egipt se va mentine.

Criza egipteana a fost si in centrul discutiilor la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, unde un emisar american care s-a intalnit saptamana aceasta cu Mubarak a provocat stupoare.

"Cred ca este esential ca presedintele Mubarak sa ramana in functie", a declarat Frank Wisner, emisar special al SUA.

Diplomatia americana s-a distantat rapid de aceste declaratii, spund ca ele reprezinta opinia personala a emisarului.

Cronologia evenimentelor, sambata 5 februarie

20:59 - Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, trebuie sa ramana in functie pentru a asigura tranzitia catre democratie, a apreciat un emisar al administratiei americane pentru Egipt, Frank Wisner, relateaza AFP.

20:32- Biroul executiv al partidului aflat la putere in Egipt, Partidul National Democrat (PND) al presedintelui Hosni Mubarak, a demisionat sambata, a anuntat televiziunea publica egipteana. "In calitate de presedinte al PND, Hosni Mubarak a decis sa il numeasca pe Hossam Badrawi secretar general al partidului", a precizat postul de televiziune, respingand informatiile potrivit carora presedintele ar fi demisionat de la conducerea propriului partid.

15:33- New York Times: Vicepresedintele egiptean si alti lideri militari se gandesc la posibilitatea limitarii autoritatii presedintelui egiptean si chiar evacuarea din palatul prezidential de la Cairo, dar fara ca acesta sa renunte imediat la presedintie. Vicepresedintele Omar Suleiman ar urma apoi conduca un guvern de tranzitie care sa negocieze cu liderii opozitiei modificarea Constitutiei egiptene si inceperea unui proces democratic de schimbare.

15:20- MAE Romania solicita autoritatilor egiptene sa asigure protectia jurnalistilor si sa respecte accesul la informatie si libertatea de expresie. Jurnalistii straini aflati in Egipt au fost atacati in ultimele zile, iar ministrul egiptean al Finantelor, Samir Radwan, si-a prezentat scuze, vineri, pentru toate cazurile de "rele tratamente" impotriva acestora.

14:20 - Un oficial din cadrul administratiei Obama a confirmat, pentru Fox News, ca atacul s-a produs la scurt timp dupa numirea lui Suleiman in functia de vicepresedinte, la 29 ianuarie, si a fost organizat impotriva coloanei oficiale a acestuia. Potrivit Mediafax, o sursa din cadrul serviciilor egiptene de securitate a negat aceasta informatie.

12:33 - Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, s-a intalnit cu premierul Ahmed Shafic, precum si cu ministrii Petrolului, Comertului, Finantelor, Solidaritatii Sociale si cu guvernatorul Bancii Centrale, a anuntat agentia oficiala Mena.

Aceasta este prima reuniune a presedintelui cu noii ministri, de la demiterea fostului Guvern, saptamana trecuta, o masura destinata calmarii situatiei generate de proteste. Nicio informatie despre subiectele discutate nu a fost data publicitatii.

10:41 - Autoritatile egiptene au redus durata restrictiilor de circulatie impuse in marile orase din Egipt, care vor fi valabile de acum inainte intre orele 19.00 (19.00 ora Romaniei) si 06.00 (06.00 ora Romaniei), acordand astfel mai multe ore de libertate de miscare locuitorilor, relateaza AFP, citata de Mediafax.

10:19 - Zeci de mii de manifestanti incearca sa impiedice tancurile armatei mobilizate in piata Tahrir din Cairo, sa paraseasca acest loc simbolic al miscarii de contestare a regimului lui Hosni Mubarak, de teama unor noi violente.

9:52 - Persoane ramase neidentificate au aruncat in aer terminalul si gazoductul de la Sheikh Zuwayed, din peninsula Sinai, la zece kilometri de Fasia Gaza. Terminalul de gaze aprovizioneaza Israelul, relateaza televiziunea de stat egipteana, citata de Al-Jazeera. In urma exploziei, Egiptul a sistat furnizarea de gaze spre Israel.

"Sabotorii au profitat de masurile de securitate precare si au aruncat in aer conducta de gaz", spune corespondentul televiziunii de stat egiptene despre explozie. El a mai adaugat ca ar fi vorba chiar de "teroristi". Locuitorii din zona povestesc si ei ca au vazut explozia imensa.

9:41- Postul de televiziune prin satelit cu sediul in Qatar, Al-Jazeera, a anuntat ca directorul biroului sau din Cairo si unul dintre jurnalisti au fost arestati, la o zi dupa devastarea biroului.

09:29 - Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a anuntat ca doi dintre angajatii sai, arestati cu o zi inainte la Cairo, au fost eliberati, in timp ce postul privat de televiziune Canal+  facut acelasi anunt, in legatura cu doi dintre jurnalistii sai, relateaza AFP.

09:01 - Noul ministru egiptean al Finantelor, Samir Radwan, a prezentat scuze pentru toate cazurile de "rele tratamente" suferite de jurnalisti si manifestanti din partea fortelor de ordine egiptene, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Vineri noaptea:

Focuri de arma au rasunat in noaptea de vineri spre sambata in piata Tahrir, starnind panica printre cele cateva mii de oameni adunati.

Bilantul victimelor a ajuns la 11 morti, printre ei aflandu-se si un jurnalist egiptean impuscat in urma cu cateva zile si peste 900 de raniti.

Mii si mii de oameni au refuzat si sa plece acasa, hotarati sa ramana pe strazi pana cand presedintele isi va da demisia. In piata Tahrir din Cairo, dar si in centrul Alexandriei, opozantii regimului au cerut zgomotos plecarea lui Mubarak de la carma tarii.

Timp de cateva minute, imediat dupa ce in piata Tahrir au rasunat focuri de arma, s-a starnit panica printre protestatari.

"Vineri ziua am avut parte de o demonstratie pasnica, desi am fost martorii unor batai izolate, nu departe de piata Tahrir. Insa cine spera ca protestatarii vor pleca acasa dupa manifestatia din timpul zilei s-a inselat. Baricadele sunt inca in picioare, iar oamenii n-au de gand sa plece nicaieri", relateaza Tim Marshall, corespondent Sky News.

Taberele pro si contra Mubarak s-au ciocnit din nou vineri seara. Inarmati cu pietre si bate, sute de oameni s-au incaierat, nu departe de centrul Capitalei.

Vicepresedintele Egiptului numit de Hosni Mubarak in urma cu cateva zile si fost sef al Serviciului de Spionaj a spus raspicat: "Le cerem oamenilor sa plece acasa insa pentru nimic in lume nu vom trimite armata sa intre cu tancurile sau cu mitralierele peste protestatari".

"Oamenii adunati in piata au o energie incredibila, au fost in stare sa ramana pe pozitii atatea zile la rand. Intrebarea este insa cat timp vor mai dura protestele? Economia este in stagnare, turistii au disparut, bancile si scolile sunt inchise. Nimic nu functioneaza in acest moment", potrivit corespondentului CNN la Cairo, Ben Wedeman.

Presiunile incep sa se faca simtite si de peste granite. Desi nu i-a cerut explicit demisia, presedintele american Barack Obama a declarat ca Hosni Mubarak ar trebui sa tina cont de revendicarile celor care ii cer sa plece.

"Cred ca presedintelui Mubarak ii pasa de tara sa. El este mandru, dar este de asemenea un patriot. Intrebarea cheie pe care ar trebui sa si-o puna este: "Cum pot sa las in urma mea drept mostenire un Egipt care sa poata depasi aceasta perioada de transformare?" Sper sa poata lua decizia corecta", a declarat Barack Obama

"Presedintele Obama aproape ca a spus, pentru prima oara, ca a sosit timpul ca Mubarak sa se retraga. Insa nimeni in Egipt nu pare sa asculte", a punctat corespondentul CBS News, Bill Pante.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Protestele din Egipt costa 310 milioane de dolari pe zi
Protestele din Egipt costa 310 milioane de dolari pe zi

Economia Egiptului a pierdut pana acum cel putin 3,1 miliarde de dolari in urma crizei politice din tara, potrivit bancii de investitii Credit Agricole. Moneda tarii, lira, s-a devalorizat si ea foarte mult.

Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo:
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo: "E atmosfera de razboi"

Cairo nu mai este, de ceva vreme, celebrul oras turistic, plin de vestigii ale trecutului. Acum, orasul este intesat de tancuri si soldati, iar oamenii poarta cagule si sunt inarmati cu bate si pistoale automate. Catalin Radu Tanase se afla acolo.

Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit
Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit "ziua plecarii" lui Mubarak

Deznodamantul crizei din Egipt nu se zareste la orizont. Protestele continua, iar presedintele Hosni Mubarak refuza in continuare sa demisioneze in ciuda presiunilor din strada.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.