Ungurii s-au pregatit de inundatii cu diguri mobile de 4 mil. de euro. Romanii invoca divinitatea
Dunarea umflata care a starnit fiori, dar si o mobilizare de exceptie in toate tarile pe care le traverseaza vine acum navalnica inspre noi.
In vreme ce vecinii unguri s-au pregatit nemteste si s-au miscat asemeni unui ceas elevetian, cand au fost nevoiti sa ridice un dig sigur autoritatile romane invoca divinitatea. Dau asigurari ca oricum viitura cea mare nu va ajunge pana aici.
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Viitura a ajuns duminica noapte in Budapesta iar Dunarea a avut o adancime record de 8 metri si 95 de centimetri. Nimeni nu a indraznit sa adoarma, de la autoritati si pana la oamenii de rand. Intr-un efort supra-omenesc vecinii nostri au reusit sa consolideze digurile cu saci de nisip in 16 puncte de risc sporit de-a lungul a 760 de km. La intreaga operatiune au participat si 300 de volunatari plecati din Miercurea Ciuc.
"Trebuie sa intarim digul pentru ca apa se poate infiltra pe sub bordura si atunci se va revarsa peste aceasta sosea" a explicat un voluntar. Dimineata, hidrologii au venit cu primele vesti bune. Dunarea a scazut cu pana la sapte centimetri. Chiar si asa mai multe zone din capitala Ungariei si cinci orasele din nord au fost inundate.
Intr-un cartier din nordul Budapestei sunt zeci de strazi pe care Dunarea s-a revarsat iar aici sunt sute de locuinte inundate. Pagubele sunt totusi infime fata de ce s-ar fi putut intampla daca ungurii nu se miscau exemplar.
Cel mai tare i-a ajutat digul mobil, ridicat special intr-un cot al Dunarii. Acolo daca s-ar fi revarsat fluviul acoperea localitati intregi. Nu a fost cazul pentru ca autoritatile de la Budapesta au avut un plan impotriva dezastrelor bine pus la punct. Au accesat preventiv fonduri europene, mai axact 4 milioane de euro pentru a ridica aceasta bariera care are 330 de metri lungime. In prima faza au sapat o fundatie adanca de opt metri la care au lucrat opt luni.
Din 50 in 50 de metri constructorii au turnat piloni din fier beton. Pe aceasta baza solida in doar 8 ore vecinii au ridicat si paravanele de la suprafata dintr-un aliaj foarte usor dar la fel de rezistent ca otelul. Chiar daca pericolul a trecut, autoritatile mentin aceleasi reguli stricte. "Sunt mai multe zone inchise in Budapesta" a explicat corespondentul PRO TV, Monica Iovan.
Premierul Viktor Orban nu si-a ascuns satisfactia luni cand a prezentat populatiei un bilant impecabil: niciun mort, niciun ranit. "Capitala a trecut cu bine de momentul de varf al viiturii. Pana acum ne-am concentrat fortele in nordul tarii. De acum, ne vom concentra pe zonele din sud".
Mobilizarea ireprosabila din Ungaria i-a uimit pe turistii straini. "Felul in care ungurii gestioneaza situatia e cu totul diferit fata de ce se intampla in tara noastra. Aici am vazut cu ochii mei ce au facut intr-o saptamana. Este uluitor" este reactia unui turist din Brazilia.
Mai mult cei care nu s-au dovedit solidari au acum de suferit. Este si cazul unor femei care au fost arestate pentru ca au furat 55 de saci de plastic care urmau sa fie umpluti cu nisip.