Dezvăluirile unui fost asasin al grupării ISIS. ”Am ucis peste o sută de oameni. Nu îmi pare rău”
De 7 ani, Siria este în război. Guvernul președintelui Bashar al-Assad s-a luptat atât cu grupările rebele, cât și cu jihadiștii Statului Islamic. Orașul nordic Raqqa a fost un loc cheie unde s-au dus multe lupte.
BBC prezintă povestea unui protestatar pașnic care, în cele din urmă, a devenit criminal în serie. Khaled nu s-a trezit pur și simplu în Raqqa în mirosul de moarte și praf, ci a decis să devină asasin.
El a primit o invitație specială. Șase bărbați au fost obligați să se prezinte la un aeroport din Alep, în nord-vestul Siriei, unde un instructor francez îi învăța să ucidă cu pistoale, arme silențioase și puști de lunetist. Ei au învățat să omoare metodic, luând prizonieri ca victime.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Obiectivele noastre de practică au fost deținute de soldații din regim", spune el. "De cele mai multe ori asasinatele se fac de pe motocicletă, ai nevoie de o persoana care să conducă motocicleta și să stai în spatele ei, să te apropii de mașina țintei. Atunci tragi și nu poate scăpa".
Khaled a învățat cum să urmărească oamenii. Cum să "cumpere" obiective pe care nu le putea atinge prin cei apropiați lui. Cum să distrugă un convoi de mașini, fără ca cineva să-i dea de urmă.
A fost o lecție sângeroasă și inumană. Dar, la mijlocul anului 2013, la scurt timp după ce armata siriană s-a retras de la Raqqa, un grup islamist se străduia să stăpânească orașul nordic și să-și elimine rivalii.
Khaled a fost unul dintre comandanții grupului, însărcinat cu securitatea din Raqqa. În 2011, când revoluția siriană a început, el povestește că era un om pașnic, ”puțin religios, dar nu prea strict”, cu un loc de muncă decent. ”A fost un sentiment uimitor de libertate amestecat cu frica de regim”, spune el despre prima zi în care s-a alăturat protestelor antiguvernamentale.
”Simțeam că facem ceva pentru a ne ajuta țara, pentru a aduce libertate și pentru a putea alege un alt președinte. Eram un grup mic, nu mai mult de 25-30 de persoane”. Khaled povestește că nimeni nu s-a folosit de arme la începutul protestelor, însă forțele de ordine au început să aresteze și să lovească oameni, iar într-o zi a devenit și el deținut.
Khaled povestește că a fost agresat de un gardian, care l-a pus să stea în genunchi în fața lui Assad, spunând: ”Dumnezeul tău va muri și nu va muri, Dumnezeu moare și Assad îndură”.
Acesta spune că a fost bătut zilnic, iar când a fost transferat la o altă închisoare a ajuns pe targă. ”M-am hotărât că dacă mă va salva Dumnezeu, îl voi ucide oriunde aș merge”, spune Khaled. După ce a ieșit din închisoare, Khaled s-a răzvrătit și mai tare împotriva guvernului și a început să ia ostatici, dar a plecat și pe urmele gardianului.
”L-am dus într-o fermă din apropierea închisorii, i-am tăiat mâna cu un cuțit, apoi limba, dar tot nu eram mulțumit. L-am ucis când mi-a cerut-o. Am venit să mă răzbun și nu mi-a fost frică”, povestește acesta.
Văzând că revoluția nu va aduce schimbare, Khaled a început să lupte pentru supraviețuire și a intrat în conflictul sălbatic al Siriei, devenind asasin pentru gruparea jihadistă Statul Islamic.
Militanții au terorizat populația civilă prin decapitări, răstignire și tortură. "IS le lua proprietățile, îi ucidea și îi întemnița din cele mai silnice motive", spune Khaled.
"Dacă spunei:" Oh, Mohamed ", te ucideau pentru blasfemie, fac fotografii, folosesc telefoane mobile, au pedepse, fumatul te putea duce la închisoare, au făcut totul - crimă, furt, viol. Ei ar acuza o femeie nevinovată de adulter, apoi o pedepsesc cu moartea, cu copiii uitându-se la ea", a continuat acesta.
În cele din urmă, Khaled a trădat Statul Islamic și a început să lucreze și cu alte organizații. După ce IS a preluat controlul în Raqqa, acesta a reușit să fugă, ajungând în Turcia. Întrebat dacă are vreun regret după ce a făcut, acesta a răspuns pur și simplu: ”Tot ce mă gândeam era cum să scap și să rămân în viață”.
”Am ucis peste o sută de oameni în lupte împotriva regimului și nu îmi pare rău, pentru că Dumnezeu știe că nu am ucis niciodată o persoană civilă sau nevinovată. Când mă uit în oglindă mă văd ca pe un prinț. Și dorm bine noaptea, pentru că toată lumea pe care mi-au cerut să o omor, a meritat să moară”, a spus Khaled.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!