Adevarul despre viata Babei Vanga, "Nostradamus din Balcani". De ce apelau comunistii la ea si cum o sustinea Kremlinul

grafitti cu Baba Vanga

Galia Valtchinova este cercetatoare a Academiei de Stiinte din Bulgaria si s-a preocupat de studierea vietii si a prezicerilor babei Vanga.

In articolul sau, "Vanga o Preoteasa bulgara din Delphi: idei si practica din Antichitate pana in timpul Bulgariei Socialiste", cercetatoarea sustine teza cultului ideologic al Babei Vanga.

Vanga este o vizionara din Bulgaria, care a uimit o lume intreaga cu prezicerile ei, mare parte dintre ele transpuse in realitate.

Babei Vanga, poreclita "Nostradamus din Balcani" ii sunt atribuite puteri mistice si paranormale, fiind capabila sa prevada viitorul. Legenda spune ca la varsta de 30 de ani, Vanga si-a pierdut vederea dupa ce a fost "luata de un vartej de vant". Lipsa vederii nu a impiedicat-o pe Vanga sa lucreze si sa se ingrijeasca de fratii ei - o sora si doi frati.

Moartea tatalui lor, in 1940, care fusese un activist pro-bulgar al Organizatiei Revolutionare din Macedonia, renegat de puterea sarbeasca, a gasit-o pe tanara Vanga in fata unor mari greutati, intrucat nu mai aveam niciun mijloc de subzistenta, iar situatia economica din aceea perioada era cumplita, tergiversand criza unei foamete. Se pare ca acesta a fost momentul in care Vanga si-a descoperit puterile supranaturale.

Citește și
magician
Un numar de iluzionism care a uluit sute de timisoreni. Magicianul Lorenzo a levitat deasupra unui TIR fara sofer
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Prima prezicere a sa a coincis cu intrarea trupelor naziste in Iugoslavia, 6 aprilie 1941. Vizionara marturisea ca a vazut un cavaler luminos, care s-a indreptat catre ea si i-a transmis un mesaj referitor la situatia razboiului.

Vanga a continuat sa primeasca mesaje supranaturale si a inceput sa aiba viziuni cu barbatii care se aflau pe front. Tanara vizionara putea prezice cine are sa-si piarda viata in razboi si care dintre ei se vor intoarce la familiile lor, chiar daca rudele nu mai aveau nicio speranta asupra revenirii lor.

 

Ванга 
By originally bg:User:Пакко - bg:Image:Vanga.jpg, CC BY-SA 3.0, Link

 

Rapid femeia a castigat increderea curiosilor preocupati de ceea ce li se va intampla.

Vanga s-a casatorit, in 1942, si, cum spune traditia, si-a urmat sotul in zona Petric, situat la 50 de kilometri de orasul sau natal. Locul acesta are o simbolistica aparte si ii va aduce faima.

Baba Vanga era supranumita "Vizionara din Petric".La momentul respectiv, Petric era un satulet situat la intersectia a trei frontiere: Grecia, Bulgaria si fosta-Iugoslavie. In prezent, satul este inscris in spatiul Republicii Macedonia. Istoria acestui spatiu a fost exploatata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si de-a lungul Razboiului Rece. Petric era considerata granita celor trei lumi: lumea capitalista, reprezentata de Grecia, lumea comunista, reliefata de Bulgaria si Lumea a Treia identificata cu Iugoslavia sub dominatia lui Tito. Intersectia acestor lumi, creeaza un melanj social, religios si cultural, pe care cercetatoarea bulgara il numeste: "un loc de nastere istoric". Zona a fost supusa periodic tentativelor de exacerbare a luptelor pentru afirmarea identitatii, amplificate de tensiunile inter-etnice si religioase. Pe acest fundal, ia nastere legenda "vizionarei din Petric".

Cercetatoarea sustine ca 50 de ani din viata babei Vanga i-au fost furati de cei care ii exploatau puterile. Vanga era cunoascuta ca medium, clarvazatoare, telepatie, puteri extrasenzoriale si capabila sa exprime profetii. Oamenii ii asociau puterile cu vindecarile medicale, altii credeau ca reprezinta o binecuvantare religioasa.

Preziceriile Vangai, realizate in perioada 1967-1973, erau putin axate pe elucidarea unor morti violente sau suspecte, cu toate acestea, moartea a devenit elementul central al calitatilor sale. Oamenii erau fascinati si veneau excesiv de mult sa afle despre situatia celor dragi lor.

Martorii sutin ca Vanga intra in transa atunci cand facea dezvaluirile. De asemenea, se pare ca femeie aproape ca se "transforma" atunci cand intra in legatura cu spiritele, folosindu-se de „o voce ciudata, care nu era a ei."

 

Vanga monument in Rupite.JPG
By Подпоручикъ - personal archive of Подпоручикъ, CC BY-SA 3.0, Link

 

Baba Vanga ar fi prevazut si epifaniile Sfintei Fecioare Maria de La Salette, Fatima si Medjugorje.

Prezicerile sale i-au adus faima internationala, in special in Europa de Est, cu precadere in spatiul iugoslav, dar mai ales in Uniunea Sovietica.

Recunoasterea sa internationala i-au determinat pe oamenii din intreaga lume sa-i calce pragul si sa beneficieze de serviciile sale.

Baba Vanga, favorita a regimului comunist

Puterile sale supranaturale, i-au adus, in 1966, statutul de "practician" intrat in componenta serviciului de stat. Activitatea sa viza doua paliere. Unul privea oferirea de consultatii, iar cea de-a doua era concentrat pe activitatea inglobata in cadrul institutului si a elaborarii lucrarilor stiintifice din domeniu. In numele Vangai s-a instituit un Institut de "Sugestiologie", care a luat fiinta in anul 1967 ca institutie conexa a Academiei de Stiinte din Bulgaria.

Autoritatile comuniste au respectat calitatile supranaturale ale Vangai si i-au pus la dispozitie si o resedinta speciala in care putea locui sau unde putea oferi consultanta - casa fiind denumita "loc de inspiratie". In plus, i s-a alocat o masina si au fost angajate zece persoane responsabile de ingrijirea si sprijinirea vizionarei.

Tot acest cumul de beneficii, a imbracat forma unui Institut de Sugestiologie, care avea o structura flexibila, fiind mai mult un laborator experimental complet dotat, care isi avea sediul la Sofia, capitala Bulgariei. Legatura dintre conducerea comunista si Vanga era inseparabila.

Statul a incercat sa ofere o forma stiintifica puterilor Vangai, care a devenit rapid unul dintre emblemele "la moda" ale puterii comuniste.

La sfarsitul anilor '60, resedinta sa a fost catalogata ca fiind un spatiu cvasi-lumesc, imbracand forma unui corp diplomatic pe spatiul Bulgariei. Cu trecea timpului a devenit un loc privilegiat, destinat inaltilor oficiali de rang sovietic, practica a fost continuata in perioada anilor '70-'80. Aceste intalniri au facut-o pe Vanga sa cunoasca oameni noi, precum fiica Primului-Secretar al Partidului Comunist sau Ministrul Culturii, Liudmila Jivkova.

Vangai i s-a creat o linie speciala de comunicatii care ii era destinata. Rolul acestei linii telefonice era acela de a efectua legatura dintre liderii sovietici si clarvazatoarea, atunci cand au nevoie de un sfat.

Succesul viziunilor sale, i-au adus faima, fiind cunoscuta sub apelativul de "proorocita".

Daca inainte de 1989, abilitatile sale predictive au fost de uz public pentru a anticipa evolutia evenimentelor, dupa anii 1990 tot mai multi lideri ai lumii erau interesati de serviciile sale, Vanga pastrandu-si notorietatea pana in zilele noastre, cu toate ca au trecut mai bine de 21 de ani e la moartea sa. 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
A crezut in magie si a apelat la vrajitoare dupa al 3-lea divort. Ce
A crezut in magie si a apelat la vrajitoare dupa al 3-lea divort. Ce "rezultate" a avut barbatul dupa 400 EUR si 1400 de lei

Convins ca exista magie, un barbat de 51 de ani, din orasul Fieni, judetul Dambovita, a apelat cu incredere la serviciile unei vrajitoare.

Un numar de iluzionism care a uluit sute de timisoreni. Magicianul Lorenzo a levitat deasupra unui TIR fara sofer
Un numar de iluzionism care a uluit sute de timisoreni. Magicianul Lorenzo a levitat deasupra unui TIR fara sofer

Un numar impresionant de iluzionism a uluit sambata sute de timisoareni.

Ruleta ruseasca la TV: o prezentatoare a ajuns la spital cu un cui infipt in mana dupa acest banal truc de
Ruleta ruseasca la TV: o prezentatoare a ajuns la spital cu un cui infipt in mana dupa acest banal truc de "magie": VIDEO

Prezentatoarea unui show matinal de la o televiziune din Polonia a ajuns la spital dupa ce trucul unui magician nu a decurs conform planului, iar ea s-a ales cu un cui infipt in palma.

Trucul spectaculos pe care il face acest maestru kung fu: ce se intampla dupa ce isi pune rumegus in gura. VIDEO
Trucul spectaculos pe care il face acest maestru kung fu: ce se intampla dupa ce isi pune rumegus in gura. VIDEO

Un maestru kung fu a reusit sa impresioneze trecatorii cu trucul sau de magie. Acesta face ceva uimitor dupa ce isi pune doar rumegus in gura.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.