Dezbatere eveniment. Ursula Von Der Leyen: „Accesul la internet este un `drept digital` esențial”

Ultima actualizare: 30-10-2020 09:25

Accesul la internet trebuie să devină un drept al tuturor cetățenilor europeni. Pentru asta au pledat, la o dezbatere eveniment, atât președintele Parlamentului European, cât și președinta Comisie Europene.

David Sassoli, Președintele Parlamentului European: „Cu toții avem nevoie de curaj, realizăm asta din ce în ce mai mult, să confruntăm această pandemie și să vedem care va fi moștenirea pe care o lăsăm după pandemie. Acum vedem cu toții că dacă nu aveam instrumente precum internetul, viața noastră de zi cu zi ar fi fost și mai afectată, chiar democrația și instituțiile ar fi fost afectate. Asta pentru că Parlamentul acesta și parlamentele naționale au continuat să lucreze datorită internetului. Digitalizarea în vremea pandemiei ne-a făcut să ne dăm seama că trebuie să facem posibil accesul la această digitalizare pentru toată lumea”.

Ursula Von Der Leyen, Presedintele Comisiei Europene: „Astăzi cred că ar trebui să vorbim despre conectivitate, tehnologie și drepturi. În Uniunea Europeană, ne mândrim cu modelul nostru social, vrem să îl menținem și vrem să îl extindem online. Accesul la internet este un „drept digital” esențial, dar trebuie să fie completat de alte drepturi. Dreptul de a deprinde competențe digitale de bază, de exemplu, sau dreptul de a avea servicii guvernamentale online, ori acces la servicii online în ciuda dizabilităților. Dreptul de a fi în siguranță pe internet. Dreptul de a vorbi online și de a avea libertate de opine online”.

Cel care a lansat provocarea a fost chiar profesorul care este considerat fondatorul internetului.

Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web: „Pentru cei care îl au, în această criză, internetul nu este un lux, este un mod de viață. Asa ca vreau să vă fac să recunoașteți accesul la internet ca pe un drept”.

Pandemia a dus la sistarea cursurilor în școli și trecerea lor în mediul online, milioane de oameni au lucrat de acasă, pe internet, prin telemuncă. Tot în această criză provocată de pandemie s-au văzut și vulnerabilitățile oamenilor fără competențe digitale sau cele provocate de lipsa de securitate în mediul virtual.

Simona Levi, fondator Xnet: „Digitalizarea accelerată de această pandemie nu mai poate fi oprită. Întrebarea este nu dacă se va întâmpla asta sau nu, ci dacă va fi una democratică, incluzivă și în concordanță cu drepturile fundamentale sau nu. Din acest motiv, a înțelege accesul la internet ca un serviciu public de înaltă calitate care să ajungă în toate colțurile Europei nu este o opțiune, ci o obligație.”

Pe 20 octombrie, Parlamentul European a adoptat 3 rapoarte în cadrul programului Digital Service Act, care vrea să pună bazele economiei digitale în Uniune și să facă acele standarde drept unele de referință pentru tot restul lumii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO