Deutsche Welle: Romania si Bulgaria, macinate de dezamagire la 5 ani de la aderarea la UE


Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2012 12:04
Data publicarii: Duminica 01 Ianuarie 2012 17:50
Categorie: Stiri externe
Uniunea Europeana

Cele mai noi membre ale Uniunii Europene sunt macinate de dezamagire, la cinci ani de la aderarea lor la blocul comunitar, in conditiile in care apartenenta la UE nu pare sa mai fie o garantie pentru o viata mai buna, comenteaza Deutsche Welle.

Cand Bulgaria si Romania au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, cele doua tari pareau sa intre intr-un domeniu al pacii, belsugului, securitatii si stabilitatii.

Astazi, insa, cele mai noi state membre ale UE sunt macinate de dezamagire, potrivit Deutsche Welle. Cea mai saraca tara a UE, Bulgaria este pe ultimul loc in ceea ce priveste veniturile, pensiile, productivitatea muncii si eficienta energetica.

Sofia este criticata in continuare pentru reformele judiciare, managementul subventiilor, lupta impotriva coruptiei, crimei organizate si traficului de persoane, precum si pentru nivelul scazut al protectiei copiilor.

De altfel, pentru a primi cele doua tari in Uniune, Bruxelles-ul a stabilit standarde clare pentru Bulgaria si Romania, care fac in continuare obiectul controalelor speciale. Chiar si in prezent, anumiti membri ai Parlamentului European considera ca cele doua tari nu sunt pregatite pentru apartenenta la UE.

In aceste conditii, numerosi bulgari apreciaza ca, la 1 ianuarie 2007, tara lor a devenit un membru de rangul doi al UE. Ca dovada, ei citeaza restrictiile care continua sa ii vizeze pe bulgari, dar si pe romani, pe piata muncii in numeroase state membre ale blocului comunitar. Introducerea monedei euro este de asemenea departe de a se produce.

Sursa: Pro TV

Pe 1 ianuarie, euro implineste 10 ani. Ce cred europenii despre viitorul monedei unice
Criza schimba cursul migrarii. Europenii din tarile de destinatie pentru straini au devenit migranti
Uniunea Europeana se largeste. Care va fi al 28-lea stat UE
VIDEO PROTVPLUS.RO