Descoperirea uimitoare făcută de un excursionist într-o pădure. Ar fi fost dezgropate de animale sălbatice

Dată publicare: 30-04-2021 10:28
Dată actualizare: 30-04-2021 10:37


Pădure

O comoară din Epoca Bronzului, ce conţine aproximativ 50 de bijuterii şi relicve vechi de cel puţin 2.500 de ani, a fost descoperită în Suedia de un excursionist pasionat de curse de orientare, au anunţat joi autorităţile locale, citate de AFP.

Considerată "spectaculoasă" şi beneficiind de o stare de conservare "fantastică", descoperirea a fost făcută din întâmplare, la începutul lunii aprilie, într-o pădure din proximitatea oraşului Alingsas din sud-vestul Suediei, transmite Agerpres.

Bijuteriile se aflau în aer liber în faţa unor stânci, după ce au fost probabil dezgropate de animale sălbatice.

"Ai fi zis că erau deşeuri din metal. La început, mi-am spus că era o lampă", a declarat autorul descoperirii, Tomas Karlsson.

Acest excursionist pasionat de curse de orientare, care voia să întocmească în acea zi o hartă, a analizat obiectele din metal şi a descoperit un colier şi o garnitură de pietre preţioase, a relatat el pentru cotidianul Dagens Nyheter.

"Totul părea atât de nou, încât am crezut iniţial că erau falsuri", a adăugat el. După ce a semnalat descoperirea, mai mulţi arheologi au venit la faţa locului pentru a examina situl.

Potrivit lui Johan Ling, profesor de arheologie la Universitatea Goteborg, "cele mai multe dintre obiectele descoperite sunt din bronz şi sunt asociate unei femei de rang înalt din Epoca Bronzului".

Datată între anii 750 î.e.n. şi 500 î.e.n., comoara din Suedia conţine coliere, lănţişoare şi agrafe foarte bine conservate.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO