Descoperirea uimitoare care ne redeseneaza arborele genealogic. Cine este stramosul direct al omului

Australopithecus sediba

Australopithecus sediba este numele unei specii descoperite in Africa de Sud in 2008. Cercetatorii au acum dovezi importante ca aceasta noua specie ar putea fi un stramos direct al Homo genus, din care se trag si oamenii (Homo sapiens).

Concluziile oamenilor de stiinta au fost facute publice in ultima editie a revistei Science.

Daca descoperirile se dovedesc a fi adevarate, atunci arborele nostru ar putea fi redesenat, iar Australopithecus sediba ar fi trunchiul liniei Homo.

Cercetatorii au studiat doua schelete, un mascul tanar si o femela adult, ambele gasite intr-o pestera prabusita.

Oamenii de stiinta au formulat mai multe teorii cu privire la ceea ce aceste schelete ar putea insemna pentru evolutia umana.

Citește și
homo sapiens
Uimitor!S-au descoperit ramasitele unui homo sapiens de acum 400.000 de ani
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Cel mai vechi membru al genului Homo, necontestat pana acum, este Homo erectus. Despre acesta din urma cercetatorii spun ca ar fi cu aproximativ 200.000 de ani mai tanar decat Australopithecus sediba, astfel incat Homo erectus ar putea fi, teoretic, descendent direct.

Dupa o analiza atenta a celor doua schelete studiate, Australopithecus sediba reprezinta o combinatie curioasa si unica de caracteristici umane.

De exemplu, creierul. Craniul Australopithecus sediba arata o capacitate craniana de 420 centimetri cubi, in timp ce al unui cimpanzeu este de aproximativ 380 centimetri cubi.

Homo erectus este de aproximativ 200.000 de ani mai tanar decat Australopithecus sediba, iar capacitatea sa craniana ar fi de 900 de centimetri cubi. Daca Australopithecus sediba este stramos direct evolutiv al Homo erectus, aceasta sugereaza o extindere mai rapida a marimii creierului de-a lungul istoriei evolutive decat se credea.

De asemenea, forma generala a creierului pare sa semene cu a unui om mai mult decat cu a unui cimpanzeu.

Cercetatorii au dovezi bune si de la maini si picioare. Australopithecus sediba a petrecut mult timp catarandu-se in copaci, mainile avand capacitatea de-a apuca.

Bazat pe varietatea de forme Australopithecus care au fost gasite, Ian Tattersall, paleoantropolog la Muzeul American de Istorie Naturala din New York, care nu a fost implicat in studiu, considera ca Australopithecus sediba nu a dat nastere genului Homo.

In schimb, acesta reprezinta contextul in care stramosul nostru adevarat, in orice forma ar fi fost, a aparut. Si anume, intr-o perioada cand au existat multe forme diferite de creaturi in pozitie verticala.

Acum 2,6 milioane de ani a existat o mare schimbare a faunei din Africa. Au aparut mai multe pajisti, iar aceast lucru a avut un efect in evolutia diferitelor specii, crede Tattersall.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Toti oamenii sunt
Toti oamenii sunt "de culoare". Homo Sapiens s-a nascut in sudul Africii

Omul modern a evoluat in sudul Africii acum mai bine de 60.000 de ani si nu in estul "continentului negru" cum credeau oamenii de stiinta pana acum, arata un nou studiu.

Uimitor!S-au descoperit ramasitele unui homo sapiens de acum 400.000 de ani
Uimitor!S-au descoperit ramasitele unui homo sapiens de acum 400.000 de ani

Ramasitele unui homo sapiens, datand de acum 400.000 de ani, au fost descoperite in Israel. Cel putin asa au declarat reprezentantii Institutului de Studii Arheologice din cadrul Universitatii Tel-Aviv.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.