Descoperirea care rescrie istoria. „Este o comoară unică” GALERIE FOTO
Peste 20 de statui din bronz, bine conservate, sculptate acum 2.000 de ani, au fost scoase din băile termale antice din Toscana, Italia. Este o descoperire care „rescrie istoria” tranziției de la civilizația etruscă la Imperiul Roman.
Unele dintre statui reprezintă figuri umane complete, în timp ce altele reprezintă doar părți ale corpului sau organe care erau oferite zeilor ca ofrande.
Artefactele sugerează că, în timp ce etruscii și romanii au fost implicați într-un conflict între secolele II î.Hr. și I d.Hr., grupurile care trăiau în această zonă s-au rugat împreună zeităților din sanctuar, scrie dailymail.co.uk.
Aceasta este concluzia arheologilor deoarece statuile, inclusiv reprezentările lui Apollo și Idea, zeul antic grec și zeița sănătății, poartă atât inscripții etrusce, cât și latine.
Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, le-a descris drept „o descoperire excepțională pentru Italia” și „o comoară imensă și unică”.
Majoritatea civilizațiilor etrusce au migrat în Italia din Libia și Turcia de acum, în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, cu 500 de ani înainte de formarea Imperiului Roman.
În timp ce erau în Italia, etruscii au controlat majoritatea regiunilor nordice și sudice, devenind o putere comercială pe Marea Mediterană.
Au început să-și piardă locul, însă, odată ce grecii au preluat controlul asupra Siciliei, apoi de către Imperiul Roman în 27 î.Hr., care a început să preia controlul asupra întregii națiuni.
Imperiul Roman a început să acapareze orașele etrusce unul câte unul, în timp ce distrugeau dovezile că etruscii au existat.
Artefactele din timpul etruscilor sunt foarte rare și foarte greu de găsit.
Cu toate acestea, între civilizațiile etrusce și Imperiul Roman nu a fost un război continuu, potrivit ultimei descoperiri care arată că aceștia au trăit și în condiții de pace.
Statuile au fost descoperite în San Casciano dei Bagni, din provincia Siena.
Jacopo Tabolli de la o universitate din Siena, care a coordonat săpăturile, a spus că descoperirea este una semnificativă pentru că pune sfârșitul civilizației etrusce și expansiunea Imperiului Roman într-o nouă lumină.
„În timp ce se desfășurau războaie sociale și civile în afara sanctuarului, în interior marile familii etrusce și romane se rugau împreună pentru pace”, a spus Tabolli.