Descoperirea anului. Ce a gasit satelitul Pamela in jurul Pamantului

×
Codul embed a fost copiat

O centura fina de particule de antimaterie, denumite antiprotoni, a fost descoperita in jurul Pamantului de satelitul Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics), informeaza bbc.co.uk.

Descoperirea, descrisa pe larg intr-un articol publicat in Astrophysical Journal Letters, confirma o teorie mai veche, potrivit careia campul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta particule de antimaterie.

Oamenii de stiinta afirma ca un numar mic de antiprotoni exista in spatiul dintre centurile de radiatii Van Allen, ce contin materie "normala".

In opinia savantilor, cantitatea de antiprotoni existenta in acel spatiu ar putea fi totusi suficienta pentru a alimenta motoarele pe baza de antimaterie ale viitoarelor nave spatiale.

Trei mari EXPLOZII SOLARE arunca spre Pamant o noua furtuna geomagnetica

Citește și
experiment Geneva
Lumea paralela a fost creata pentru 1000 de secunde. Antonimul materiei, "atins" la CERN
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Antiprotonii au fost detectati de satelitul Pamela, lansat in anul 2006, cu scopul de a studia natura particulelor puternic incarcate energetic emise de Soare si din afara sistemului nostru solar, denumite "radiatii cosmice".

Aceste particule de raze (radiatii) cosmice se pot ciocni de moleculele care alcatuiesc atmosfera terestra, dand nastere unor "ploi de particule". Multe dintre particulele de radiatii cosmice sau "fiicele" pe care acestea le creeaza sunt prinse intre centurile de radiatii Van Allen (interna si externa) - regiuni in forma ovala, unde campul magnetic terestru le tine captive.

Unul dintre obiectivele satelitului Pamela a fost acela de a identifica un numar mic de particule de antimaterie, printre particulele de materie obisnuita, mult mai numeroase, precum protonii si nucleele atomilor de heliu.

Cum arata cel mai ciudat organ sexual si cum functioneaza. Explicatia unei cercetatoare. VIDEO

Specialistii au observat, de exemplu, ca, atunci cand satelitul Pamela trece printr-o regiune denumita anomalia magnetica din Atlanticul de Sud, savantii detecteaza de cateva mii de ori mai multi antiprotoni decat ar detecta in mod obisnuit, in urma descompunerii unor fluxuri de particule.

Oamenii de stiinta afirma ca aceasta este dovada faptului ca o anumita centura de antiprotoni - asemanatoare centurilor Van Allen - tine acei antiprotoni impreuna, cel putin pana cand acestia se intalnesc cu particule de materie din atmosfera terestra, moment in care se anihileaza reciproc, dand nastere unor raze luminoase.

Centura descoperita reprezinta "cea mai abundenta sursa de antiprotoni din apropierea Terrei", afirma Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautor al acestui studiu.

Piesa din Romania, care a ingenunchiat Europa in aceasta vara, parodiata de italieni. Vezi ce a iesit

"Antiprotonii captivi se dezintegreaza in timpul interactiunii lor cu moleculele din atmosfera, in special la altitudini joase, unde anihilarea reciproca devine principalul mecanism de dezintegrare", a explicat Alessandro Bruno.

"La altitudini mari, de cateva sute de kilometri, rata de dezintegrare este semnificativ mai mica, permitand existenta unei cantitati mari de antiprotoni", a adaugat savantul italian.

Profesorul Bruno considera ca, pe langa faptul ca noua descoperire a confirmat teoria ce a prezis de multa vreme existenta unor astfel de centuri de antimaterie, particulele de antimaterie ar putea deveni o sursa de combustibil pentru viitoarele nave spatiale - o idee analizata si intr-un raport alcatuit de Institute for Advanced Concepts din cadrul NASA. 

Cititi si:

FOTO INFIORATOARE cu "templul fotbalului romanesc! V-ati batut joc de Ghencea! Terenul arata GROAZNIC, apa calda, taiata! Cum se scuza cei de la MAPN

Roni Levi se va trezi cu inca un jucator la antrenamente! Cum s-a dat Becali de gol ca a mai facut un transfer

Impresionanta poveste a lui Pantilimon! Adevaratul MOTIV pentru care nu a ajuns la Steaua, desi a fost dorit de Becali

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Un inger de 12 ori cat Pamantul a tasnit din Soare cu 10 zile inainte de tragedia din Norvegia.VIDEO
Un inger de 12 ori cat Pamantul a tasnit din Soare cu 10 zile inainte de tragedia din Norvegia.VIDEO

"Ingerul" - un fascicul de plasma - a fost surprins de un satelit NASA. Fluxul de plasma s-a ridicat la 93.206 mile deasupra Soarelui.

Lumea paralela a fost creata pentru 1000 de secunde. Antonimul materiei,
Lumea paralela a fost creata pentru 1000 de secunde. Antonimul materiei, "atins" la CERN

Atomi de antimaterie, de antihidrogen, au fost captati timp de aproape 17 minute, in cadrul unui experiment realizat la CERN, in Geneva.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.