Descoperire senzationala! Universul nu a inceput cu Big Bang
Spatiul si timpul nu au inceput odata cu Big Bang-ul, iar Universul are o existenta ciclica “masurata” intr-o serie de mai multe epoci. Aceasta este descoperirea senzationala pe care a facut-o un cercetator de la Universitatea Oxford.
Fizicianul Roger Penrose spune ca datele colectate de sonda NASA, Wilkinson Map Anisotropy Probe (WMAP), sustin teoria sa conform careia exista o ciclitate cosmologica, ceea ce reprezinta, de fapt, o idee revolutionara si controversata fata de ceea ce se stia pana acum.
In teoria clasica, Universul s-a format pornind de la un punct cu densitate infinita, cunoscut sub numele de Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani, s-a extins rapid intr-o fractiune de secunda, pentru ca mai apoi, sa se extinda si mai mult, dar intr-un ritm mult mai lent, timp in care stelele, planetele si ulterior oamenii au aparut. Aceasta extindere se presupune ca in acest moment este accelerata si se estimeaza rezultatul unui univers rece si uniform.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ceea ce sustine acum Roger Penrose este ca acest Big Bang nu reprezinta momentul formarii spatiului si timpului, ci este doar un eveniment dintr-o serie de mai multe, fiecare dintre Big Bang-uri fiind de fapt inceputul unei noi ere in istoria Universului.
Ideea centrala in noua teorie este ca intr-un viitor indepartat, actualul Univers va redeveni acelasi ca la Big Bang. Penrose sustine ca la momentul respectiv forma sau geometria Universului va fi neteda, in contrast cu cea actuala, crestata.
Aceasta continuitate a formei, spune cercetatorul, va permite tranzitia de la sfarsitul prezentei ere, atunci cand Universul va atinge o dimensiune infinita, catre inceputul alteia. Tranzitia va fi lenta, din cauza gaurilor negre are distrug toata informatia pe care o “inghit”, se evaporeaza pe masura ce Unversul se extinde si, prin urmare, distrug entropia, continuitatea din Univers.
Penrose se bazeaza in teoria sa, pe dovezi culese de sonda NASA, WMAP, despre radiatiile cosmic de fond de microunde, CMB, adica cele care au stat la baza formarii Universului. Dovezile au fost obtinute de cercetatorul Vahe Gurzadyan de la Institutul de Fizica de la Erevan, Armenia.
Dupa sapte ani de studii, s-a ajuns la concluzia ca datele NASA dovedesc existenta unor cercuri concentrice, adica regiuni in care forta radiatiilor de microunde este mai mica decat in alte zone. De aici, ideea ca ciclicitatii producerii mai multor fenomene de tipul Big Bang.