Deputatii britanici au aprobat casatoria intre persoane de acelasi sex in Anglia si Tara Galilor

nunta lesbiene, mirese

Deputatii britanici au adoptat marti un proiect de lege care legalizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex in Anglia si Tara Galilor, deschizand calea primelor casatorii de acest tip la jumatatea lui 2014, relateaza AFP.

Camera Comunelor a decis, asa cum se astepta, sa nu respinga amendamente minore la un proiect de lege depus de Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului.

A fost vorba despre o simpla formalitate, deputatii raliindu-se pe 21 mai - in a treia lectura - proiectului de lege, cu 366 de voturi pentru si 161 impotriva.

Votul de marti a pus capat unei veritabile "curse cu obstacole" in Parlament, in cursul careia deputati conservatori s-au opus proiectului initiat de Guvernul de coalitie intre conservatori si liberal-democrati. Textul a trecut, de asemenea, de un amendament "de demolare" respins de Camera Lorzilor.

Pentru a avea forta unei legi, el urmeaza sa fie aprobat de regina Elizabeth a II-a, "miercuri sau joi", potrivit unui purtator de cuvânt al Ministerului Culturii, care supervizeaza textul.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Insa este necesar inca un an pentru a fi pus in aplicare.
"Speram sa vedem primele casatorii intre persoane de acelasi sex la mijolocul lui 2014, deoarece sunt o serie de probleme de solutionat, ca de exemplu consecintele (legii) cu privire la pensii", a declarat un purtator de cuvânt al ministerului.

O alta problema tine de faptul ca administratia britanica urmeaza sa actualizeze sistemele informatice, cu scopul de a inregistra corect aceste casatorii.

Aceste ajustari, denuntate de conservatori, care se opun casatoriei intre homosexuali, ar urma sa coste aproximativ doua milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro).

Insa aceste costuri urmeaza sa fie larg compensate de suma de 14,4 milioane de lire sterline (16,8 milioane de euro), potrivit unor evaluari ale Guvernului, pe care o poate aduce casatoria intre persoane de acelasi sex economiei britanice, sub forma de festivitati, vânzare de prajituri si nopti de cazare la hotel.

Inca de luni seara, validarea de catre Camera Lorzilor a fost primita cu bucurie de catre sustinatori ai casatoriei intre persoane de acelasi sex, imbracati in roz, in fata Parlamentului, care au apreciat ca este vorba despre o etapa decisiva.

"Viata mea si a multi altora va fi mai frumoasa incepand de astazi decât era ieri", si-a exprimat satisfactia lordul laburist Waheed Alli, care si-a recunoscut orientarea sexuala.

Liderul liberal-democratilor, vicepremierul Nick Clegg, le-a spus sustinatorilor casatoriei intre persoane de acelasi sex reuniti in fata Parlamentului luni ca aceasta lege va garanta ca lesbienele, homosexualii si bisexualii se vor simti de-acum "recunoscuti si valorizati, ci nu exclusi".

Reforma prevede sa permita cuplurilor de acelasi sex sa se casatoreasca civil.

Ea este, totusi, simbolica, avand in vedere ca cuplurile homosexuale deja au aceleasi drepturi parentale ca cele heterosexuale, si anume pot adopta, recurge la procreare asistata medical ori la o mama purtatoare, cu conditia ca aceasta sa nu fie platita.

Homosexualii pot forma, inca din 2005, parteneriate civile.
Legea lasa diferitelor confesiuni posibilitatea de a oficia sau nu uniuni religioase intre persoane de acelasi sex, cu exceptia Bisericii Anglicane, majoritare in tara, in cadrul careia casatoria intre persoane de acelasi sex va ramane ilegala.

Arhiepiscopul din Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al celor aproximativ 80 de milioane de anglicani din intreaga lume, si-a exprimat in mai multe randuri opozitia fata de casatoria intre persoane de acelasi sex.

Opozantii acestui tip de casatorie refuza sa isi recunoasca infrangerea.

Coalitia pentru Casatorie intentioneaza sa isi mobilizeze cei aproximativ 700.000 de sustinatori, pentru a-i imputa premierului David Cameron aceasta lege in alegerile europene din 2014 si in alegerile legislative din 2015.

Legea vizeaza doar Anglia si Tara Galilor, celelalte regiuni ale Regantului Unit, Scotia si Irlanda de Nord, avand propria legislatie.

Guvernul scotian a publicat propriul proiect de lege cu privire la acest subiect luna trecuta, iar adunarea Irlandei de Nord a votat pentru blocarea unei masuri similare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Sustin ca nu tolereaza homosexualitate, insa cautarile pakistanezilor pe Google spun altceva
Sustin ca nu tolereaza homosexualitate, insa cautarile pakistanezilor pe Google spun altceva

Rezultatele unui studiu facut de publicatia Mother Jones arata ca Pakistanul este tara in care locuitorii au cele mai multe cautari pe Google dupa site-uri de homosexuali, interzise minorilor.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.