Deputat rus: Rusia ar putea sustine INDEPENDENTA Donbasului. NATO anunta ca va accelera procedurile de mobilizare a trupelor

Alexander Zakharchenko

Rusia ar putea sustine independenta regiunilor separatiste ucrainene Donetk si Lugansk daca nu va exista o alta optiune pentru solutionarea conflictului din estul Ucrainei, a anuntat vineri deputatul rus Konstantin Kosaciov, relateaza agentia de stat Tass

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-► Deputat rus: Rusia ar putea sustine independenta regiunilor separatiste ucrainene Donetk si Lugansk
-► NATO va accelera procedurile de mobilizare a trupelor, pentru contracararea Rusiei si a terorismului
-► Federica Mogherini: UE, pregatita sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei
-►Moscova si Berlinul pledeaza pentru dublarea numarului observatorilor OSCE in Ucraina

"Daca toate optiunile pentru o solutionare pasnica vor fi epuizate, nu exclud aceasta varianta", a raspuns Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Consiliul Federatiei Ruse, la intrebarea daca Rusia intentioneaza sa sustina "independenta Novorusiei", care ar cuprinde si regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk.

Citește și
polonia
Parlamentarii polonezi fac pregatire militara de frica unui razboi cu Rusia: Suntem pregatiti sa ne aparam tara
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In acest caz, a subliniat deputatul rus, decizia privind viitorul celor doua regiuni din estul Ucrainei trebuie sa respecte interesele partilor aflate in conflict. Cu toate acestea, Kosaciov s-a declarat in favoarea "integritatii teritoriale" a Ucrainei dar, a precizat el, in conformitate cu "interesele tuturor regiunilor". Potrivit lui, asigurarea integritatii teritoriale si respectarea democratiei in Ucraina ar fi "un scop suprem" pentru Rusia.

Insa, in opinia sa, integritatea teritoriului ucrainean nu are nicio legatura cu Peninsula Crimeea, anexata acum un an de Rusia. "Acest subiect este inchis", a subliniat el. Pe de alta parte, Kosaciov a apreciat ca Ucraina nu trebuie sa adere la NATO deoarece acest demers "in niciun caz nu va consolida alianta euroatlantica (...) sau securitatea globala".

NATO va accelera procedurile de mobilizare a trupelor, pentru contracararea Rusiei si a terorismului

Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa accelereze procesul decizional privind mobilizarea efectivelor militare, in cadrul planului de reactie fata de amenintari precum cele reprezentate de Rusia si de reteaua terorista Stat Islamic, afirma secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. "Alianta Nord-Atlantica este pe cale sa implementeze cel mai amplu plan de aparare colectiva de dupa sfarsitul Razboiului Rece", a declarat Stoltenberg, citat de Wall Street Journal.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO incearca sa se asigure ca eventualele disensiuni politice nu vor intarzia mobilizarea Fortei de reactie rapida. "Nu ne-ar ajuta sa avem o forta disponibila in 48 de ore daca ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare", a precizat secretarul general NATO, oferind ca exemplu interventia aeriana in Libia, in 2011, decisa in sapte zile. "Istoria recenta arata ca NATO are capacitatea de a lua decizii rapide", a subliniat el.

"Nu vedem nicio amenintare imediata asupra vreunui aliat din cadrul NATO, nici macar asupra tarilor baltice. În acelasi timp, observam ca mediul de securitate se schimba si vedem o Rusie mai incisiva. De aceea suplimentam prezenta militara in Letonia, Lituania si Estonia", a spus Stoltenberg, subliniind ca Alianta va apara orice stat membru in caz de necesitate.

Pe fondul crizei ucrainene, NATO a suplimentat prezenta militara in statele membre est-europene, trimitand trupe, avioane suplimentare si mai multe nave militare in Marea Baltica si in Marea Neagra. Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Federica Mogherini: UE, pregatita sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei

Uniunea Europeana este pregatita sa inaspreasca sanctiunile impuse Rusiei in cazul agravarii situatiei in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil intre rebelii prorusi si armata ucraineana este in vigoare din 15 februarie, a anuntat vineri sefa diplomatiei UE Federica Mogherini, citata de Sputnik.

"Stim cu totii ca puterea noastra consta in unitate, fie ca este vorba de sanctiunile pe care le-am impus deja si pe care le-am putea extinde pe viitor daca situatia se va agrava, fie ca este vorba de sprijinul oferit Ucrainei sau fie ca este vorba de dialogul politic si procesul diplomatic", a declarat Federica Mogherini, la Riga, la finalul primei zile a reuniunii informale a ministrilor de Externe din UE.

"Suntem uniti in fiecare demers pe care il intreprindem cu privire la Rusia si in raport cu situatia din Ucraina", a conchis sefa diplomatiei europene.

Ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics a anuntat la randul sau ca sefii diplomatiilor europene "iau in calcul noi sanctiuni impotriva Rusiei in cazul agravarii situatiei in Ucraina si incalcarii Acordului de la Minsk", semnat la 12 februarie in vederea solutionarii conflictului din estul Ucrainei, relateaza agentia rusa de stat Tass.

Moscova si Berlinul pledeaza pentru dublarea numarului observatorilor OSCE in Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si omologul sau german Frank-Walter Steinmeier au purtat o discutie telefonica, vineri, in cadrul careia au evocat dublarea numarului observatorilor OSCE in Ucraina, relateaza BBC News Online. Ministerul rus e Externe a anuntat vineri ca Serghei Lavrov si Frank-Walter Steinmeier au purtat o discutie telefonica in cadrul careia au pledat pentru dublarea numarului de observatori OSCE in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil intre rebelii prorusi si armata ucraineana este in vigoare din 15 februarie.

Astfel, 1.000 de observatori OSCE ar urma sa fie mobilizati in Ucraina.Initial, Rusia si Ucraina au ajuns la un acord in acest sens. Luni, Moscova, Berlinul si Parisul au acceptat propunerea Kievului de a solicita OSCE sa ajute la implementarea Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie in vederea solutionarii conflictului din estul Ucrainei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Tara europeana care a intins mana unei Rusii izolate. Au batut palma pe sprijin militar si un fond de investitii de 1 miliard
Tara europeana care a intins mana unei Rusii izolate. Au batut palma pe sprijin militar si un fond de investitii de 1 miliard

Izolata de cea mai mare parte a comunitatii occidentale, Rusia are o relatie speciala cu Italia.

Parlamentarii polonezi fac pregatire militara de frica unui razboi cu Rusia: Suntem pregatiti sa ne aparam tara
Parlamentarii polonezi fac pregatire militara de frica unui razboi cu Rusia: Suntem pregatiti sa ne aparam tara

Parlamentarii polonezi urmeaza sa se antreneze militar din cauza temerilor ca razboiul din Ucraina se poate extinde, relateaza BBC News online.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.