Departamentul de Stat critică România din cauza traficului de persoane. Justiția a scăpat numeroși proxeneți

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul României este criticat de Departamentul american de Stat în raportul anual privind traficul de persoane.

În document se arată că autoritățile au investigat trimis în judecată și condamnat mai puțini traficanți de persoane, iar multi suspecți au scăpat de pedepse din cauza prescrierii faptelor.

Raportul anual întocmit de specialiștii Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii urmărește situația traficului de persoane la nivel mondial. Deși autoritățile americane au lăudat de multe ori România, la acest capitol lucrurile stau diferit.

Departamentul de Stat al SUA: ”Guvernul României nu îndeplinește standardele minime necesare eliminării traficului de persoane, dar face eforturi considerabile în acest sens".

După ce menționează rapid progresele făcute de România, americanii transmit Guvernului o listă cu 11 recomandări. Printre altele, cer pedepse mai mari pentru complicii traficanților aflați în funcții publice, bani mai mulți pentru ONG-urile care ajută victimele, dar și evitarea situațiilor în care faptele se prescriu.

Citește și
Vlad Obu
Vlad Obu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. După gratii au ajuns și alți 3 bărbați. Ce acuzații li se aduc
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Proxeneți și traficanți de persoane, scăpați de instanțele din România

Departamentul de Stat al SUA spune că din cauza unor decizii ale Curții Constituționale din 2018 și 2022, privind felul în care se calculează prescrierea, mai mulți traficanți au scăpat de pedepse, inclusiv 5 indivizi acuzați că au exploatat sexual două fetițe de 14 și 15 ani provenite dintr-un centru de plasament.

Departamentul de Stat al SUA: ”De asemenea, în ianuarie 2023, aceeași instanță a respins acuzațiile în cazul a 8 cunoscuți traficanți, care în 2011 și 2012, au exploatat mai multe minore în România și Italia. Iar în martie 2023, a respins acuzațiile în cazul unui fost polițist care a ajutat un grup de traficanți, ignorând plângerile făcute de victime ale traficului de minori”.

Mai departe, americanii critică autoritățile noastre și pentru că au investigat mai puține cazuri ori au condamnat mai puțini traficanți față de alți ani. Aici, cifrele lor nu prea se potrivesc cu cele ale procurorilor români, care sunt puțin mai mari.

2022- 458 cazuri de trafic de persoane / 628 in 2021
2022 - 307 traficanți trimiși în judecată  / 522 in 2021.
2022 - 138 traficanți condamnați / 162 in 2021.


2022 - 507 cazuri de trafic de persoane
2022 - 315 traficanți trimiși în judecată
2022 - lipsă date.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, însă depune eforturi semnificative în acest sens, potrivit raportului Departamentului de Stat American.

Guvernul a demonstrat că a făcut eforturi generale tot mai mari, având în vedere impactul pandemiei de COVID-19 asupra capacității sale de eliminare a traficului.

„Aceste eforturi au inclus adoptarea unui nou MNR, crearea de noi posturi de investigator financiar la nivel național și înființarea unei unități specializate pentru investigații financiare, inclusiv infracțiuni legate de trafic, în cadrul Direcției de Investigare a Crimei Organizate și Terorismului (DIICOT). În plus, guvernul a operaționalizat 42 de săli de audiere private pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor, a aprobat un plan de acțiune pentru standardizarea metodologiilor de interogare adaptate copiilor și a instruit poliția cu privire la interacțiunea cu victime minore. Mai mult, guvernul a instituționalizat un comitet anti-trafic, compus din membri guvernamentali și ai societății civile în subordinea primului-ministru, ridicând portofoliul de trafic și impunând includerea societății civile într-un comitet guvernamental”, se arată în raport.

În cazul numărului mare de refugiați care fug de războiul din Ucraina și sosesc în România, guvernul a dezvoltat:

- proceduri pentru identificarea și raportarea cazurilor de traffic de persoane, în special în rândul copiilor neînsoțiți, străini sau apatrizi;

- proceduri stabilite pentru înregistrarea, tranzitul, rezidența și protecția copiilor vulnerabili.

În colaborare cu organizațiile interguvernamentale, Guvernul României a înființat opt ​​centre sigure la punctele de trecere a frontierei, oferind copiilor și familiilor informații și servicii esențiale. Cu toate acestea, guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii cheie.

„Autoritățile au investigat, au urmărit penal și au condamnat semnificativ mai puțini traficanți. Presupusa complicitate la infracțiunile de trafic a persistat, în special în cazul oficialilor care exploatează copiii aflați în îngrijirea caselor guvernamentale sau a centrelor de plasament. Autoritățile nu au verificat indicatorii de trafic și nu au identificat în mod proactiv victimele în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele cu sex comercial sau copiii din instituțiile guvernamentale. Mai mult, guvernul nu a oferit finanțare suficientă ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expuse riscului de a fi din nou victimele traficului de persoane. În cele din urmă, modificările legislative au împiedicat urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii oficiali complici la infracțiuni de traffic”, se mai arată în raport.

Care sunt recomantările Departamentului de Stat al SUA

- Investigați și urmăriți penal infracțiunile de trafic și căutați pedepse adecvate pentru traficanții condamnați, inclusiv funcționarii complici, ce ar trebui să implice pedepse mari de închisoare.

- Asigurați-vă că termenele de prescripție nu sunt folosite în mod necorespunzător pentru a respinge acuzațiile împotriva suspecților traficanți, subminând în mod semnificativ eforturile de combatere a traficului.

- Asigurați-vă că toate victimele primesc asistență, inclusiv asistență medicală și consiliere psihologică, desemnând avocați care să ajute victimele să-și înțeleagă drepturile și să navigheze prin sistemul de asistență.

- Identificați în mod proactiv potențialele victime, în special în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele cu sex comercial și copiii din instituțiile guvernamentale.

- Oferiți sprijin financiar ONG-urilor pentru serviciile pentru victime prin alocarea de fonduri prin mecanisme stabilite, precum programul de finanțare la nivel local și sistemul de recuperare a activelor.

- Creșterea numărului de ofițeri de poliție instruiți care investighează infracțiunile de trafic.

- Creșterea eforturilor de aplicare a legilor muncii copiilor, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de asistență socială nu au personal și capacitatea de a aborda încălcările.

- Sancționează agențiile de recrutare cu sancțiuni penale pentru practicile care contribuie la trafic, cum ar fi perceperea taxelor de recrutare a lucrătorilor.

- Oferiți consilier juridic cu cunoștințe și protecție în sălile de judecată pentru victimele care asistă urmăririle penale.

- Acordați inspectorilor de muncă autoritatea legală de a efectua inspecții inopinate la toate șantierele de lucru.

- Extindeți eforturile de instruire a anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor cu privire la lucrul cu cazurile și victimele traficului, sensibilitatea la problemele traficului și înțelegerea tuturor formelor de trafic.

Prevenirea traficului de persoane

„Guvernul a sporit eforturile de prevenire. În perioada de raportare, guvernul și-a instituționalizat comitetul anti-trafic, compus din guvern și societatea civilă, în subordinea primului-ministru, ridicând portofoliul de trafic și obligând includerea societății civile într-un comitet guvernamental. Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile din cadrul Cabinetului primului-ministru a gestionat comitetul și a monitorizat implementarea PNA 2021-2022 ca parte a strategiei naționale 2018-2022”, se mai arată în raportul Departamentul de Stat al SUA.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Nouă egipteni arestaţi în portul Kalamata, suspectaţi de trafic de persoane, după naufragiul din largul Greciei
Nouă egipteni arestaţi în portul Kalamata, suspectaţi de trafic de persoane, după naufragiul din largul Greciei

Nouă egipteni - suspectați de faptul că sunt traficanţi de persoane - au fost arestați în portul Kalamata, în Grecia, unde au fost aduşi supravieţuitori, după naufragiul unui vapor cu migranţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Vlad Obu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. După gratii au ajuns și alți 3 bărbați. Ce acuzații li se aduc
Vlad Obu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. După gratii au ajuns și alți 3 bărbați. Ce acuzații li se aduc

Vlad Obu - un apropiat al fraților Tate - a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru trafic de persoane și instigare publică.

Mamă, tată și doi fii, acuzați că obligau tinere să se prostitueze. Familia, audiată la DIICOT pentru trafic de persoane
Mamă, tată și doi fii, acuzați că obligau tinere să se prostitueze. Familia, audiată la DIICOT pentru trafic de persoane

Toți membrii unei familii din Timișoara au ajuns, miercuri, la sediul DIICOT, fiind acuzaţi de trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat.  

Momentul în care migranții care strigau după ajutor au fost scoși din TIR-ul în care se sufocau, la Nădlac
Momentul în care migranții care strigau după ajutor au fost scoși din TIR-ul în care se sufocau, la Nădlac

Şoferul din Uzbekistan care conducea camionul frigorific în care erau ascunşi 55 de persoane, aflate la un pas de moarte, a fost reţinut. Este acuzat de trafic de migranţi în formă agravantă, pentru că viaţa celor transportaţi a fost pusă în pericol.  

O familie din Timișoara racola fete sărmane pentru a le obliga să se prostitueze. Care era rolul unuia dintre fii
O familie din Timișoara racola fete sărmane pentru a le obliga să se prostitueze. Care era rolul unuia dintre fii

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut percheziţii la mai multe adrese din Timişoara, în cadrul unui dosar de trafic de persoane în care o familie formată din soţ, soţie şi cei doi fii este suspectată că a obligat mai multe tinere să se prostitueze.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.