"Democratia" in Thailanda: 5.000 de manifestanti au atacat Parlamentul
Mii de manifestanti thailandezi, care cer inlaturarea premierului, au desfasurat miercuri o demonstratie de forta. Cu ajutorul unui camion au daramat poarta de la intrarea in Parlament si au intrat in curtea institutiei.
Miscarea "camasilor rosii", care il sprijina pe fostul premier Thaksin Shinawatra, aflat in exil, nu a luat niciodata o amploare atat de mare.
Protestul lor dureaza deja de patru saptamani, in conditiile in care autoritatile vor sa evite cu orice pret confruntarile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa ce marti au avut loc incidente minore, "camasile rosii" au anuntat ca vor organiza un mars spre sediul Parlamentului, unde avea loc simultan o sedinta a Camerei inferioare si o reuniune a Guvernului.
Sedinta a fost amanata dupa plecarea mai multor parlamentari, inainte de decizia celor 5.000 de manifestanti de a patrunde in curte. "Acestia au folosit un camion pentru a darama poarta", a declarat secretarul general al Parlamentului, Pitoon Pumhiran.Dupa o ora, doua elicoptere de tip Blackhawk trimise de regimentul numarul 11 de infanterie din cadrul armatei, unde s-a refugiat Guvernul, au aterizat in spatele cladirii.
In circa 15 minute, mai multi oficiali, dintre care vicepremierul Suthep Thaugsuban, un membru al cancelariei premierului, Satit Wonghnongtaey, si puratorul de cuvant al Guvernului, Panitan Wattanayagorn, au fost evacuati.
"Camasile rosii", care nu s-au ingrijorat din cauza prezentei fortelor de ordine, s-au retras pasnic. "Misiunea noastra este indeplinita si putem sa ne intoarcem la baza noastra", a declarat unul din liderii miscarii, Korkaew Pikulthong.
Guvernul a prelungit cu o saptamana aplicarea legii privind securitatea interna, care confera armatei posibilitatea de a organiza operatiuni de mentinere a ordinii.
De asemenea, un purtator de cuvant a afirmat ca Guvernul este pregatit sa decreteze situatia de urgenta "daca situatia se deterioreaza". Dar efectivele de interventie au primit ordine sa nu faca uz de forta, iar mai multi oficiali au reafirmat marti ca sunt in favoarea solutionarii pasnice a crizei.
"Camasile rosii", care sunt sprijinite de cetateni din zona rurala din nordul si nord-estul tarii, il considera pe premier ca fiind ilegitim si reprezentand interesele elitelor din capitala. Miscarea cere organizarea de alegeri anticipate.