Decizie istorica in Croatia. Parlamentul s-a autodizolvat cu 97% din voturi pentru
Parlamentul Croatiei s-a autodizolvat luni, deschizand astfel calea pentru organizarea de alegeri anticipate, care ar urma sa aiba loc cel mai probabil la inceputul lunii septembrie, informeaza Reuters si AFP.
Dizolvarea Parlamentului, care va intra in vigoare la 15 iulie, a fost aprobata cu 137 de voturi pentru, doua impotriva si o abtinere, potrivit Agerpres.
Votul intervine dupa ce Parlamentul croat i-a acordat joi un vot de neincredere premierului tehnocrat Tihomir Oreskovic. Guvernul lui Oreskovic a cazut in urma unei motiuni de cenzura depuse de formatiunea conservatoare Uniunea Democrata Croata (HDZ), membra a coalitiei de guvernare.
Presedinta croata Kolinda Grabar Kitarovic le ceruse vineri liderilor politici ai tarii sa dizolve rapid Parlamentul si sa deschida calea pentru alegeri anticipate ca o solutie de iesire din impas.
Alegerile legislative, care trebuie organizate intre una si doua luni dupa 15 iulie, vor avea loc cu mai putin de un an de la precedentele alegeri, ce nu stabilisera o majoritate clara.
Clasati cu o mica majoritate in fata social-democratilor aflati la putere de patru ani, nationalistii din HDZ reusisera totusi, in urma unor negocieri laborioase, sa construiasca o coalitie, in special cu miscarea de centru-dreapta Most.
Un tehnician lipsit de experienta politica, omul de afaceri croato-canadian Tihomir Oreskovic, fusese instalat in functia de premier.
Dar relatiile dintre cei doi parteneri, HDZ si Most s-au deteriorat rapid, fiind afectate si mai mult de un scandal politico-financiar in care era implicat liderul HDZ, Tomislav Karamarko, a carui demisie saptamana trecuta din guvern a accelerat caderea acestuia.
In mai putin de cinci luni, coalitia si HDZ si-au vazut imaginea afectata, zeci de mii de persoane manifestand impotriva lor pe strazile Zagrebului pe 1 iunie.
Opozitia si societatea civila i-au reprosat o presupusa vointa de a plasa mass-media sub control, de a acorda o greutate excesiva Bisericii Catolice si de a relativiza crimele comise de regimul ustas pronazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Prin noile alegeri, Croatia va incerca sa se doteze cu un guvern sprijinit cu o majoritate solida, in timp ce se confrunta cu o situatie economica dificila, iar UE ii cere importante reforme economice.
Potrivit Eurasia Group, centru specializat in analiza riscurilor de tara, nimic nu este mai putin sigur. "Alegerile anticipate par putin susceptibile sa ofere o majoritate clara unui singur partid, ceea ce va face din 2016 un an complet ratat pentru reforma fiscala atat de necesara", scriau analistii sai cu putin timp inaintea caderii guvernului lui Oreskovic.
Croatia se confrunta cu un somaj de peste 15% si o datorie publica de 87% din PIB-ul sau, ceea ce ii atrage criticile Bruxellesului.
Sursa: Agerpres
Etichete: Croatia, alegeri, scandal, Parlament, politica, anticipate,
Dată publicare:
20-06-2016 15:51