Decizia controversata a Ungariei pentru a preveni afluxul de refugiati sarbi: "Speram ca alte state sa procedeze identic"
Ungaria nu va mai primi "solicitanti de protectie internationala" cu incepere de la 23 iunie, pe o perioada nedeterminata, se arata in scrisoarea de informare adresata Comisiei Europene de ministrul ungar al justitiei, Laszlo Trocsanyi.
"Ungaria respecta intocmai prevederile politicii europene in materie de refugiati, inclusiv pe cele ale Regulamentului Dublin III" si "spera ca si alte state ale UE sa procedeze identic", se mentioneaza in documentul semnat de Laszlo Trocsanyi, relateaza Agerpres.
Acesta precizeaza ca guvernul de la Budapesta va face tot ceea ce ii sta in puteri pentru a rezolva problema refugiatilor, si isi exprima disponibilitatea de a discuta cat mai curand cu prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, in ce priveste "probleme legate de aplicarea" Regulamentului Dublin in Ungaria.
Oficiul pentru imigratie al Ungariei a informat deja autoritatile din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia si Suedia cu privire la pozitia Budapestei, a mai indicat ministrul Trocsanyi.
In perioada 1 ianuarie - 22 iunie, numarul imigrantilor ilegali retinuti la frontierele Schengen ale Ungariei a fost de 60.620, dintre care 60.089 la granita cu Serbia, in conditiile in care cererile pentru primirea statului de refugiat au depasit, de asemenea, 60.000 in acest an, reprezentand o crestere semnificativa fata de anii anteriori, si nu exista semne ca aceasta presiune va scadea, se subliniaza in scrisoare.
Ungaria detine capacitatile de a raspunde cerintelor de baza rezultand din Regulamentul Dublin, cum sunt inregistrarea si servicii de asistenta, si le va duce la indeplinire, sustine ministrul justitiei.
Situatia extraordinara cere insa un management de criza si obliga Ungaria sa introduca masuri temporare cu efect imediat, mai arata oficialul de la Budapesta.
Multi dintre solicitanti sosesc in Ungaria dupa ce traverseaza alte state unde ar fi trebuit deja inregistrati, in conformitate cu regulamentele Dublin. Daca toate statele membre ale Uniunii Europene ar fi implementat intocmai aceste reglementari, Ungaria nu s-ar afla in actuala situatie, se mai arata in scrisoarea adresata executivului comunitar.
Problema migratiei, pe lista temelor de discutie la reuniunea de vara a Consiliului European
Presedintele Klaus Iohannis a precizat, intr-o conferinta de presa pe aeroportul international Henri Coanda, ca migratia reprezinta una dintre problemele care vor fi discutate joi si vineri, la reuniunea de vara a Consiliului European de la Bruxelles.
"Gestionarea fenomenului migratiei reprezinta o mare provocare pentru UE. Legat de acest subiect, vor fi dezbatute propunerile Comisiei Europene, prezentate in cursul lunii mai, inclusiv relocarea intra UE si extra UE a migrantilor. Speram sa se poata ajunge la un compromis privind modalitatea de transpunere in plan concret a principiilor solidaritatii si responsabilitatii partajate, la nivelul UE in acest domeniu, tinandu-se cont de realitatile economice si sociale din toate statele membre", a declarat seful statului.