Razboiul civil care ar putea izbucni din cauza BREXIT. "Nimeni nu stie ce se va intampla, implicatiile sunt colosale"
Pe langa consecintele economice, iesirea Marii Britanii din UE ar putea duce la reaprinderea unuia dintre cele mai sangeroase conflicte din Europa.
Seful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut vineri organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei, dupa referendumul din Marea Britanie. Majoritatea alegatorilor din Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE, arata rezultatele. In conditiile in care regiunea are granita cu Republica Irlanda, nu este clar deocamdata cum va evolua relatia dintre cele doua zone in urma deciziei istorice de la urne, de joi.
Recent, seful diplomatiei germane avertiza ca iesirea Marii Britanii din UE ar readuce in prim plan conflictul din Irlanda de Nord si ar reactiva IRA. "Din momentul in care Marea Britanie iese din UE, atunci vom avea o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord si asta are cel putin potentialul de a reaprinde un conflict care pare sa fie total calmat”, a avertizat Steinmeier. “Este una dintre noile dinamici care pot fi declansate de 'Brexit”
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
In 1998, acordurile de pace din asa-numita “Good Friday (Vinerea buna)” au pus capat unei perioade de trei decenii de infruntari confesionale intre catolici si protestanti in Irlanda de Nord. Acest conflict s-a soldat cu peste 3.600 de morti, fiind catalogat ca unul dintre cele mai sangeroase din Europa de dupa razboi.
'Guvernul britanic nu mai are acum mandat democratic de a reprezenta opiniile Irlandei de Nord la nicio negociere viitoare cu Uniunea Europeana si consider ca exista un imperativ democratic pentru organizarea unui referendum privind o Irlanda unita ('border poll')', a declarat Martin McGuinness, premierul Irlandei de Nord, membru al Sinn Fein - fosta aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA).
'Ne aflam acum in teritoriu necunoscut, nimeni nu stie cu adevarat ce se va intampla. Implicatiile pentru noi toti cei de pe insula Irlanda sunt absolut colosale. Aceasta ar putea avea implicatii foarte profunde pentru economia noastra (in Irlanda de Nord)', a adaugat McGuinness.
De asemenea, Sinn Fein, a facut vineri dimineata apel la un referendum privind o Irlanda unificata, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, conform proiectiilor media, transmite AFP.
La randul sau, executivul de la Dublin a anuntat o reuniune de urgenta in care se va discuta despre implicatiile BREXIT. Irlanda va „analiza cu atentie” relatiile cu Irlanda de Nord dupa Brexit, dar va aborda problemele „in acelasi spirit de parteneriat care a marcat si procesul de pace” de pe insula din ultimele decenii, a declarat vineri liderul irlandez Enda Kenny, citat de EUobserver. Seful Guvernului din Irlanda de Nord, Martin McGuinness, a cerut vineri organizarea unui referendum pentru unificarea Irlandei, dupa referendumul din Marea Britanie, in urma caruia Londra va iesi din UE, potrivit proiectiilor.
Unii politicieni au speculat ca ar putea fi introduse zone de control al pasapoartelor.
Irlanda de Nord primeste fonduri considerabile din partea UE, pentru a finanta procese menite sa sustina procesul de pace din regiune. Partidele nord-irlandeze au facut campanie pentru ramanerea in UE.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, Irlanda, economie, referendum, irlanda de nord, brexit, Dublin,
Dată publicare:
24-06-2016 08:41