De ce peste 60% dintre tinerii americani sprijina folosirea torturii
Un nou studiu arata o schimbare radicala a atitudinii tinerilor in privinta prizonierilor de razboi. Generatia "post 11 septembrie 2001" este in favoarea unor tehnici de interogare care au ca principal element tortura.
Militari ai SUA s-au pozat cu cadavrele afganilor civili pe care i-au ucis
VIDEO SOCANT: soldati americani ucid civili irakieni si ziaristi
Studiul, realizat de Crucea Rosie Americana, arata ca aproape 60% dintre tineri considera ca torturi precum simulatul inecului sau privarea de somn sunt acceptabile. In plus, mai mult de jumatate dintre acestia sunt de acord cu uciderea dusmanilor, daca acestia au ucis la randul lor americani. Cand au fost intrebati daca reciproca e valabila, 41% sustin ca trupele americane din afara pot fi torturate. In toate cazurile, tinerii sunt in favoarea torturii intr-un procent mai mare fata de adulti.
Care sunt posibilele explicatii? Tinerii empatizeaza cu situatia soldatilor si, din acest motiv, tind sa ofere aceste raspunsuri. In 2006, o strategie a americanilor in privinta combaterii terorismului descria dificultatea de a tine pasul cu dusmanii. Drept urmare, documentul recomanda schimbarea modului in care armata "priveste" adversarul.
Este ironic insa ca un alt studiu, publicat la inceputul anului de catre profesori de la Brown University, arata ca noile tehnici de interogare nu sunt nici pe departe la fel de eficiente ca cele clasice. Mai mult decat atat, detinutul devine alienat si nu mai ofera informatii credibile. Un detinut libian sustinea in 2002, sub tortura, ca Saddam Hussein detinea arme de distrugere in masa, premisa care a dus la declansarea razboiului impotriva Irakului, lucru care s-a dovedit a fi cel putin controversat.