De ce nu mai contine Coca-Cola cocaina. Secretele celei mai populare bauturi racoritoare
De multi ani, Coca-Cola este printre cele mai apreciate racoritoare din lume, avand si un efect energizant cunoscut. In trecut insa, retela era complet diferita de cea de acum, iar motivul schimbarii ingredientelor este surprinzator.
In anul 1886, farmacistul american John Pemberton a inventat o bautura numita, vanduta initial numai in farmacii, ca medicament.
Pemberton s-a inspirat din populara bautura “Vinul lui Mariani”, inventata in 1863 la Paris si care continea alcool si cocaina.
Potrivit Descopera.ro, aceast “vin” era apreciat de scriitorii vremii, dar si de Papa Leon al XIII-lea, care avea mereu la el o sticluta.
Initial, si bautura lui Pemberton continea aceleasi ingrediente, numindu-se „Pemberton's French Wine Coca”.
Farmacistul avea insa o problema: legea prohibitiei, emisa in statul american Georgia, unde locuia acesta, interzicea complet consumul de alcool, astfel incat a fost obligat sa schimbe pentru prima data reteta. El a inlocuit vinul din bautura cu sirop de zahar si a redenumit-o "Coca-Cola".
Din anul 1899, bautura a putut fi cumparata si din magazine, ajung astfel sa fie apreciata si de persoanele de culoare, care pe atunci nu aveau voie sa intre in farmacii.
In scurt timp, albii au inceput sa se planga de faptul ca aceasta bautura sporeste agresivitatea locuitorilor de culoare, din cauza cocainei pe care o contine.
Astfel, cocaina a fost scoasa din reteta in anul 1903, fiind inlocuita cu cofeina si cu mai mult zahar.
Totusi, si in prezent populara bautura contine coca, insa alcaloidul ecgnonina a fost eliminat printr-un proces de extractie perfectionat in 1929, anuland astfel complet efectul frunzei de coca.
Acum acest proces de extractie are loc intr-o fabrica din New Jersey, care este foarte bine pazita, deoarece importa cantitati impresionante de coca.