De ce au decis SUA să trimită Ucrainei muniții cu dispersie, interzise de 123 de state. Oficialii americani sunt îngrijorați
Decizia Statelor Unite de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie este una controversată. 123 de țări au semnat Convenția Internațională privind munițiile cu dispersie prin care se interzice folosirea sau transferul acestei arme.
Aproape toți aliații SUA au semnat convenția.
Chiar și în cercurile guvernamentale americane există o neliniște cu privire la furnizarea propriului stoc de muniții cu dispersie Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Săptămâna trecută, în cadrul departamentului de stat, a existat o diviziune cu privire la decizia de furnizare a acestor arme. La nivel global, civilii reprezintă 97% dintre victimele munițiilor cu dispersie, conform unui raport întocmit anul trecut de Landmine and Cluster Munition Monitor - o organizație care vrea interzicerea definitivă a acestor muniții.
Prin furnizarea armei există un risc clar pentru civili, nu neapărat acum, ci în viitor.
De ce furnizează SUA muniție cu dispersie Ucrainei
Transferul munițiilor cu dispersie este un semnal clar că rezultatele de pe câmpul de luptă nu sunt în favoarea Ucrainei. Așa-numita ofensivă de primăvară nu s-a materializat atunci, iar acum, pe timp de vară, în continuare pare să se clatine, scrie Sky News.
Ucraina rămâne rapid fără artilerie convențională, stocurile de aprovizionare din SUA și din alte țări fiind aproape de epuizare.
Oficialii americani sunt conștienți de numărul de civili care ar putea fi victimele acestor muniții, dar spun că mai mulți sunt puși în pericol prin faptul că permit Rusiei să ocupe pământul ucrainean.
Munițiile vor fi folosite de Ucraina pe pământul ucrainean ocupat. De asemenea, Ucraina alături de SUA vor curăța terenul de muniții după ce războiul se va termina.
Ce sunt munițiile cu dispersie
Munițiile cu dispersie sunt formate din bombe de mici dimensiuni și sunt lansate dintr-o rachetă sau dintr-un obuz în timpul zborului, pe o zonă largă, potrivit BBC.
Scopul lor este de a exploda la impact, însă o mare parte nu explodează imediat - acest lucru se întâmplă mai ales dacă aterizează pe teren umed sau moale.
Pot exploda, însă, ulterior, când sunt ridicate sau călcate.