De ce a fost Ebrahim Raisi un personaj controversat chiar și în Iran. Rolul pe care l-a avut în masacrul din 1988
Elicopterul în care se aflau preşedintele iranian şi alţi oficiali, între care ministrul de Externe, a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului, luni dimineață, potrivit Agerpres.
Anunţul a fost făcut de serviciile de salvare, care au estimat că situaţia „nu este bună” pentru a găsi supravieţuitori. Echipe de salvare se apropie de locul accidentului.
Echipajele iraniene au primit sprijin inclusiv din afară. Turcia a trimis o dronă de supraveghere și zeci de salvatori, în timp ce Uniunea Europeană a oferit acces la datele satelitului Copernicus.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Raisi, în vârstă de 63 de ani este cunoscut drept un protejat al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, și era văzut drept un potențial înlocuitor al ayatollahului, care are 85 de ani.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: „Sperăm ca Dumnezeu cel atotputernic să-l întoarcă pe dragul președinte și pe colegii săi, sănătoși, în brațele națiunii. Populația trebuie să fie asigurată că nu vor avea loc tulburări ale afacerilor publice ale țării”.
Ebrahim Raisi, criticat în Iran, dar mai ales în Occident
Ebrahim Raisi este un personaj controversat, criticat și acasă, dar mai ales peste hotare, pentru linia dură, antioccidentală, pe care a susținut-o de-a lungul timpului.
Jon Gambrell, director de știri AP pentru Golf și Iran: „(Raisi) a susținut eforturile Iranului de a îmbogăți uraniu până la pragul de armă nucleară. Numele lui e legat și de represiunile forțelor de securitate după moartea Mahsei Amini, în 2022, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, apoi a dus la sute de morți și zeci de mii de arestări. Raisi este cunoscut și pentru execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak”.
Potrivit presei de la Teheran, există un protocol de succesiune clar în ceea ce-l privește pe Ebrahim Raisi. Prevede că vicepreședintele Mohammad Mokhber e cel care preia atribuțiile sale și organizează alegeri prezidențiale anticipate, în termen de cel mult 50 de zile.