De ce a fost scos Trump de pe buletinul de vot din Colorado și ce înseamnă asta. Asul din mânecă pe care îl mai are
Donald Trump a primit prima lovitură de proporții în cursa pentru Casa Albă. Fostului președinte al SUA i s-a interzis, de această dată, să apară pe buletinele de vot din statul Colorado.
Jurnaliștii de la New York Times (NYT) anunță că decizia Curții Supreme din Colorado de a-l exclude pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare republicane prezidențiale din acest stat are legătură cu atacul asupra Capitoliului, care a avut loc pe 6 ianuarie 2021, și pentru care Trump este acuzat direct de orchestrarea lui.
Dar, notează NYT, este aproape sigur că decizia statului Colorado va fi atacată la Curtea Supremă a SUA. Mai ales că oamenii de campanie ai lui Trump au promis deja că vor face acest demers.
Trump rămâne optimist
Ba mai mult, Trump și echipa sa sunt ferm convinși că o eventuală hotărâre a instanței le va fi favorabilă, deoarece trei dintre cei șase judecători conservatori ai Curții Supreme au fost numiți în timpul administrației sale.
„În cazul în care instanța se va ocupa de acest caz, decizia ar determina, cel mai probabil, eligibilitatea lui Donald Trump pentru a participa la vot în toate cele 50 de state. Numai decizia din Colorado ar avea probabil un efect redus asupra hărții electorale - statul acordă doar nouă voturi în Colegiul Electoral, iar candidații prezidențiali democrați l-au câștigat în ultimele patru alegeri generale, Joe Biden câștigând în 2020 cu cea mai mare diferență dintre cele patru, cu 55,4% din voturi”, scriu jurnaliștii de peste Ocean.
Dar, dacă decizia instanței va fi menținută, atunci s-ar crea un precedent care să permită și altor state să invoce al 14-lea Amendament într-un mod similar.
În ceea ce privește diciza actuală a instanței, ar putea forța secretarul de stat din SUA să îl excludă pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din acest stat.
Super Tuesday are loc pe 5 martie
Acest scrutin preliminar va avea loc pe 5 martie 2024, cunoscut și sub numele de Super Tuesday, deoarece un număr mare de alte state își organizează alegerile primare tot atunci.
Hotărârea de marți nu se referă direct la alegerile generale. Dar argumentul juridic - potrivit căruia Donald Trump a luat parte la o insurecție și, prin urmare, este descalificat să candideze - ar putea fi așteptat în mod rezonabil să se extindă la alegerile generale dacă Curtea Supremă a statului ar lua în discuție un caz separat legat de acesta”, mai informează New York Times.
Mai mult, în timpul campaniei electorale, candidații la președinție din partea republicanilor sunt presați să se pronunțe cu privire la problemele juridice ale principalului lor adversar.
Sursa: New York Times
Etichete: SUA, alegeri prezidentiale, donald trump,
Dată publicare:
20-12-2023 12:29