De ce a declarat subit președintele Coreei de Sud legea marțială. Ce presupune și ce se află în spatele măsurii controversate
Într-un discurs surpriză, președintele Coreei de Sud a declarat instituirea legii marțiale. Este o măsură necesară "pentru a proteja țara de forțele comuniste ale Coreei de Nord" și pentru "eliminarea elementelor anti-statale", a declarat acesta.
UPDATE Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat marţi că legea marţială decretată cu câteva ore înainte va fi ridicată şi trupele desfăşurate la Seul se vor retrage, după un vot al parlamentului dominat de opoziţie, relatează AFP şi Reuters.
"A existat o solicitare din partea Adunării Naţionale de ridicare a stării de urgenţă şi am procedat la retragerea militarilor care fuseseră desfăşuraţi pentru operaţiunile legii marţiale", a declarat preşedintele sud-coreean la televiziunea de stat.
Alegeri 2024
10:52
Expert în probleme de apărare, mesaj pentru votanții lui Georgescu: „Cine face asta nu are altă scuză decât ura faţă de țară”
10:49
Calendar alegeri 2024. Când sunt alegerile prezidențiale, turul 2
08:05
Lasconi: Atunci când încearcă cineva, care îl are pe Putin în spate, în casa ta, nu ieşi tu din casă, îl scoţi pe el afară
22:25
Elena Lasconi, explicaţii despre acuzaţii precum „vrea să ne facă copiii homosexuali”: Este o manipulare de tip rusesc
"Vom accede la cererea Adunării Naţionale şi vom ridica legea marţială în cursul unei reuniuni a guvernului", a adăugat el.
-----
Mai multi protestatari, care îl acuză că vrea să instituie dictatura, s-au adunat la parlament.
Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat marţi legea marţială, spunând că această măsură este necesară pentru a proteja ţara de "forţele comuniste nord-coreene", deşi pare să vizeze mai degrabă opoziţia majoritară în parlament, conform unui discurs neanunţat transmis în direct la televiziune şi citat de agenţiile internaţionale de presă.
"Pentru a proteja Coreea de Sud liberală de ameninţările reprezentate de forţele comuniste nord-coreene şi pentru a elimina elementele anti-statale (...), declar legea marţială de urgenţă", a spus preşedintele în alocuţiunea sa, conform AFP.
El a acuzat opoziţia de faptul că ar controla parlamentul, simpatizează cu Coreea de Nord şi paralizează guvernul cu activităţi antistatale, conform AP.
Potrivit lui Yoon, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Nu este clar deocamdată cum va afecta această decizie guvernarea şi democraţia din Coreea de Sud. Preşedintele nu a menţionat în declaraţia sa vreo ameninţare precisă din partea Coreei de Nord, ci a vorbit mai degrabă despre opozanţii săi politici interni.
De la preluarea mandatului în 2022, Yoon s-a străduit să-şi impună agenda împotriva unui parlament controlat de opoziţie.
De partea cealaltă, ca reacţie la anunţul preşedintelui, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, şi-a convocat aleşii în parlament, conform agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap. Potrivit Reuters, aceştia sunt împiedicaţi să intre în clădirea legislativului.
"Tancurile, vehiculele blindate şi soldaţii cu puşti şi cuţite vor conduce ţara", a reacţionat liderul formaţiunii de opoziţie majoritară în legislativ, Partidul Democrat, Lee Jae-myung.
"Economia Republicii Coreea va intra inevitabil în colaps. Dragi cetăţeni, vă rog veniţi la Adunarea Naţională!", a îndemnat liderul opoziţiei, într-un mesaj video transmis online.
Miniştrii din guvernul de la Seul au protestat luni faţă de o încercare a Partidului Democrat de a tăia peste 4.000 de miliarde de woni din bugetul propus de executiv, ceea ce conform preşedintelui Yoon Suk Yeol ar submina funcţionarea serviciilor de bază ale administraţiei.
Poliţia blochează parlamentul după decretarea legii marţiale în Coreea de Sud
Forţe ale poliţiei sud-coreene au intrat marţi seară în sediul parlamentului de la Seul, pe acoperişul căruia au aterizat elicoptere, după ce preşedintele Yoon Suk Yeol a decretat legea marţială, transmit agenţiile AFP şi EFE.
Preşedintele susţine că măsura este menită să protejeze ţara de "forţele comuniste nord-coreene", dar ea pare să vizeze de fapt opoziţia majoritară în parlament şi pe care preşedintele o acuză de "activităţi antistatale".
Anunţul surprinzător survine după ce Partidul Democrat (PD), care are majoritate în Adunarea Naţională (parlamentul de la Seul), a aprobat fără sprijinului formaţiunii de guvernământ a preşedintelui Yoon, Partidul Puterii Populare (PPP), un buget pentru anul 2025 cu numeroase reduceri de cheltuieli, plus moţiuni pentru destituirea procurorului general şi a şefului Curţii de Conturi, instituţie care monitorizează modul în care sunt cheltuite fondurile publice.
În urma decretării legii marţiale, activitatea parlamentului şi a partidelor politice a fost interzisă, a indicat, citind din decretul de impunere a legii marţiale, comandantul însărcinat cu aplicarea acesteia, generalul Park An Su, care este şeful Statului Major.
Sunt interzise şi demonstraţiile, grevele, mitingurile care "incită la dezordine socială", precum şi toate acţiunile care neagă sau încearcă să înlăture "sistemul democratic liberal", iar mass-media trece integral sub Comandamentul Legii Marţiale, se mai arată în decretul ce avertizează că persoanele care-l încalcă pot fi arestate fără mandat.
Liderul Partidului Democrat, Lee Jae-Myung, a declarat că el consideră această lege marţială drept "ilegală" şi a chemat populaţia să se adune în faţa parlamentului, anunţând că merge şi el acolo. Manifestanţi deja protestează în faţa clădirii legislativului, unde parlamentarii au votat între timp o moţiune de invalidare a legii marţiale.
Statele Unite au transmis că "urmăresc îndeaproape situaţia" din Coreea de Sud şi că se află în contact cu guvernul de la Seul, potrivit unui comunicat difuzat de un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.
„Se simte ca o lovitură de stat”
Sud-coreenii au descris sentimente de îngrijorare, șoc și confuzie după ce președintele țării a declarat legea marțială, aruncând țara în haos politic.
Situația i-a lăsat pe unii îngrijorați de consecințele reale ale instabilității politice, inclusiv pe Ra Ji-soo, o locuitoare din Seul, care a raportat că a auzit elicoptere în apropierea casei sale târziu marți.
„Simt că e o lovitură de stat ca în Myanmar se întâmplă aici, în Coreea. Sunt îngrijorată,” a declarat Ra pentru BBC.
O altă femeie din Coreea de Sud, care a dorit să rămână anonimă de teama de a vorbi public, a declarat că simte că Yoon „încearcă să restricționeze libertatea și dreptul tuturor de a-și exprima îngrijorările și judecățile față de guvern”.
„Sunt atât de speriată că Coreea de Sud va deveni o altă Coree de Nord”, a adăugat ea.
O altă locuitoare din Seul, Kim Mi-rim, a declarat pentru BBC că și-a pregătit în grabă un kit de urgență, temându-se că situația ar putea escalada. Ea și-a amintit că episoadele anterioare de lege marțială au implicat arestări și încarcerări.