Cutremur devastator în „cercul de foc al Pacificului”. Autoritățile anunță cel puțin 14 morți și sute de răniți
Un cutremur de magnitudinea 7,3 a avut loc marţi în largul Vanuatu, soldat cu cel puţin 14 morţi şi pagube importante în acest arhipelag de la Oceanul Pacific vulnerabil la catastrofe naturale, relatează AFP.
Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 12.47 (3.47, ora României), a fost localizat la o adâncime de 43 de kilometri, în mare, la aproximativ 30 de kilometri vest de Port Vila, capitala acestei naţiuni insulare, potrivit Institutului american de geofizică USGS, şi care a declanţat o alertă de tsunami.
O replică de magnitudinea 5,5 a avut loc câteva minute mai târziu, urmată de o serie de seisme mai slabe.
Reprezentanta Crucii Roşii la Pacific, Katie Greenwood, a scris pe X că Guvernul din Vanuatu a anunţat 14 morţi confirmate şi 200 de răniţi, îngrijiţi la spitalul principal din capitală.
Boroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat anterior cel puţin şase morţi şi a estimat că 116.000 de persoane ar putea fi afectate de consecinţele cutremurului.
Spitalul din Port Vila a fost avariat. Corturi au fost instalate în exteriorul spitalului, pentru a primi afluxul de pacienţi, a anunţat ONU, adăugând că existau perturbări importante ale telecomunicaţiilor şi că principalele două rezervoare de apă au fost avariate.
Persoanele rănite au fost transportate la spitalul din capitală cu camioane. Alţi răniţi erau lungiţi pe tărgi, afară, sau pe scaune, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică VBTC.
Un locuitor, Michael Thompson, contactat telefonic prin satelit de AFP, a declarat că a văzut corpuri fără viaţă în capitală şi a anunţat surpări ale unor poduri şi elunecări de teren.
„Erau oameni în clădiri în centrul oraşului, erau corpuri atunci când am trecut noi pe acolo”, a povestit el.
Ambasade închise sau distruse
Ambasada Franţei în Vanuatu a fost „distrusă”, însă personalul diplomatic este ”teafăr şi nevătămat”, a anunţat ambasadorul francez într-un mesaj postat pe X.
Ambasada Statelor Unite „a suferit pagube considerabile şi este închisă până la noi ordine”, a anunţat misiunea diplomatică americană din Papua-Noua Guinee pe aceeaşi reţea.
Franţa se află „alături de autorităţile” din Vanuatu şi este dispusă să contribuie la operaţiuni de salvare în cazul în care acestea o cer, a annţat marţi Ministerul francez de Externe.
„Urmărim îndeaproape situaţia în Vanuatu în urma cutremurului devastator din această (marţi) după-amiază” şi ”suntem pregătiţi să ne oferim susţinerea (...) pe măsură ce este evaluată amploarea pagubelor”, a anunţat într-un comunicat postat pe X ministrul australian de Externe.
Alertă de tsunami după cutremur
Cutremurul a determinat Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) să declanşeze o alertă de tsunami, ridicată între timp.
„Valuri de tsunami au fost observate”, anunţă PTWC într-un buletin, după ce s-a temut iniţial de valuri de până la un metru înălţime pe sutele de coaste ale Vanuatu.
Potrivit lui Behzad Fatahi, un inginer specializat în construcţii civile şi paraseismic de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, locuitorii trebuie să fie atenţi la replici.
„Ne aşteptăm ca acest cutremur să fi provocat fisuri în pereţi şi zidărie, o instabilitate a fundaţiilor şi înclinarea unor structuri vulnerabile”, a avertizat el.
Zboruri anulate sau redirecționate
Alunecări de teren au avut loc pe un deal abrupt care domină terminalul maritim internţaional, potrivit unor imagini verificate de AFP. Clădirile din port nu par să fi sot avariate.
Potrivit site-ului de monitorizare online Flightradar, niciun zbor nu a aterizat la Port Vila după catastrofă.
Companii aeriene australiene din regiunea Paciifcului precum Qantas, Jetstar, Virgin Airways şi Fiji Airways şi-au anulat sau redirecţionat zborurle către Vanuatu.
Cutremure sunt frecvente în Vnuatu, un arhipelag de joasă altutudine cu 320.000 de locuitori, situat pe Centura de Foc a Pacificului, un arc de activitate tectonică intensă care se întinde din Asia de Sud-Est şi până în bazinul Pacificului.
Vanuatu este clasată între cele mai vulenrabile ţări la catastrofe naturale precum cutremurele, pagube cauzate de furtuni, inundaţii şi tsunami, se arată în raportul anual al riscurilor mondiale.