Curtea Internaţională de Justiţie va da miercuri verdictul în procesul dintre Kiev şi Moscova privind invazia Ucrainei
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a indicat luni că va pronunţa verdictul său miercuri în procedura lansată de Kiev care cere celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei, transmite AFP.
"O şedinţă publică va avea loc la orele 16.00 (15.00 GMT) la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei", a declarat CIJ într-un comunicat.
La 26 februarie, Kievul a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ, la două zile după declanşarea ofensivei ruse. Ucraina cere celei mai înalte instanţe a ONU măsuri urgente ordonând Rusiei să înceteze invazia, înainte de a se pronunţa asupra fondului cazului, care ar putea dura ani de zile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rusia a refuzat să se prezinte săptămâna trecută la audieri.
În discursul său în care a anunţat intervenţia armată în Ucraina, preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus că doreşte să apere populaţiile de limbă rusă de genocidul din partea regimului de la Kiev.
O minciună absurdă şi grotescă, potrivit Ucrainei, care neagă categoric că a avut loc un astfel de genocid şi consideră că invazia rusă este lipsită de orice temei legal.
CIJ a fost înfiinţată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state. Hotărârile sale sunt obligatorii şi fără drept de apel, dar Curtea nu deţine mijloace directe pentru a asigura punerea în aplicare a acestora.
Principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite îşi bazează concluziile în principal pe tratate şi convenţii. Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt părţi la Convenţia ONU pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948.
Kiev acuză Moscova că obstrucţionează această convenţie, reaminteşte France Presse.