Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să oprească imediat ofensiva militară. Ce le cere teroriștilor Hamas
Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat vineri Israelului să oprească ofensiva militară din oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, decizie care ar putea creşte presiunea internaţională pentru încheierea unui armistiţiu după mai bine de 7 luni de război.
Israelul trebuie să "oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune desfăşurată în Rafah, care ar putea provoca grupului de palestinieni din Gaza condiţii de existenţă capabile să conducă la distrugerea fizică sau parţială a acestuia", a afirmat Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Instanţa a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite un acces "nerestricţionat" la ajutorul umanitar.
Curtea a cerut totodată eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului.
Deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă instanţa nu dispune de mijloace să se asigure că acestea sunt puse în aplicare.
Israelul a afirmat în faţa instanţei că o încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi în timpul atacului din 7 octombrie.
Decizia CIJ survine la câteva zile după o decizie istorică a procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI). Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării israelian Yoav Gallant şi a trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza.
Război pornit de la atacul teroriștilor Hamas
Curtea Internaţională de Justiţie, sesizată în decembrie de Africa de Sud pentru "genocid", a ordonat în ianuarie Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni orice act de genocid şi a permite intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.
CIJ nu a mers însă până la a ordona o încetare a focului.
Autorităţilor de la Pretoria au făcut în continuare sesizări la CPI, argumentând că situaţia umanitară îngrozitoare din Gaza obligă instanţa să ia măsuri de urgenţă suplimentare.
Conflictul a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac al combatanţilor Hamas în sudul Israelului, care a provocat moartea a peste 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP întocmit pornind de la date oficiale israeliene. Din cele 252 de persoane luate ostatice pe 7 octombrie, 124 se află încă în Gaza, dar 37 ar fi murit, potrivit armatei israeliene.
Ofensiva de amploare lansată drept ripostă de Israel a devastat Fâşia Gaza, unde cel puţin 35.709 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din teritoriul palestinian condus de Hamas.