Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca interzicerea valului islamic la locul de munca este legala
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca interzicerea valului islamic la locul de munca este legala, relateaza The Guardian.
Angajatorii pot interzice portul de simboluri religioase vizibile, a decis marti, in premiera, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dupa analizarea a doua cazuri care au in prim-plan femei care purtau la locul de munca valul islamic.
Cu toate acestea nu se poate cere interzicerea portului de val islamic daca compania in cauza NU are o politica prin care sa nu permita folosirea de simboluri religioase in mod vizibil.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceasta decizie vine dupa ca doua femei au fost concediate in Franta si Belgia pentru ca au refuzat sa-si dea jos valul Islamic. O belgianca de confesiune musulmana a dat in judecata firma G4S Secure Solutions pentru ca a concediat-o din cauza refuzului de a renunta la valul islamic.
In aprilie 2006, la trei ani de la momentul angajarii, femeia si-a anuntat superiorii ca are intentia sa poarte valul in timpul orelor de lucru. In raspunsul formulat, conducerea G4S a informat-o ca purtarea valului nu este tolerata intrucat purtarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase este contrara neutralitatii pe care o impune intreprinderea in relatiile sale cu clientii.
EU court rules workplace headscarf ban legal https://t.co/pbKauXNF9U
— AFP news agency (@AFP) March 14, 2017
La 12 mai 2006, in urma unui concediu medical, angajata a anuntat ca isi va relua lucrul peste cateva zile si va purta valul. La 29 mai 2006, comitetul de intreprindere al G4S a aprobat o modificare a regulamentului intern, intrata in vigoare la 13 iunie 2006. Aceasta stipuleaza ca "se interzice lucratorilor sa poarte la locul de munca semne vizibile referitoare la convingerile lor politice, filosofice sau religioase ori sa indeplineasca orice rit care decurge din acestea".
La 12 iunie 2006, ca urmare a insistentei de a purta valul islamic la locul de munca, femeia a fost concediata, in virtutea unei norme nescrise aplicate in cadrul companiei care nu tolera afisarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase.
CJUE a apreciat ca "vointa unui angajator de a afisa o imagine de neutralitate fata de clientii sai atat publici, cat si privati este legitima, in special atunci cand sunt implicati numai lucratorii care intra in contact cu clientii, iar aceasta dorinta se raporteaza la libertatea de a desfasura o activitate comerciala".
In celalalt caz, o frantuzoaica de confesiune musulmana angajata in 2008 de firma Micropole ca inginer proiectant a fost vizata de o plangere venita din partea unui client in serviciul caruia fusese repartizata.
Clientul era nemultumit ca femeia purta valul islamic. Drept raspuns la plangere, Micropole a reafirmat principiul neutralitatii necesare in raport cu clientela sa si i-a solicitat angajatei sa renunte la val. Pentru ca a refuzat, a fost concediata.
CEJ a recomandat instantei franceze sa verifice daca firma avea reglementari interne prin care se interzicea purtarea vizibila de semne politice, filosofice sau religioase.
In caz contrar," ar fi necesar sa se stabileasca daca vointa unui angajator de a tine seama de dorinta unui client ca prestarile de servicii sa nu mai fie efectuate de o lucratoare care poarta un val islamic ar fi justificata", indica magistratii europeni.
Sursa: Guardian
Etichete: interzicere, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, val islamic,
Dată publicare:
14-03-2017 15:50