Preşedintele Moldovei, suspendat din funcţie pentru a doua oară. Cine îi ia locul


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 02 Ianuarie 2018 09:41
Categorie: Stiri externe
Igor Dodon

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis marţi suspendarea din funcţie a preşedintelio ţării, Igor Dodon, în urma refuzului său repetat de a accepta candidaturile la funcţiile de miniştri, propuse de Guvern.

Un grup de deputaţi din Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind constatarea circumstanţelor ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al R. Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului, informează hotnews.ro

Această suspendare nu este similară cu cea din România, ci se referă strict la atribuţiile de numire a miniştrilor şi încetează imediat ce aceştia sunt numiţi.

Igor Dodon susţine că prin această decizie Curtea Constituţională "a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept şi şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional".

Igor Dodon a mai fost suspendat din funcţie în procedura de numire a ministrului Apărării, Eugen Sturză, candidatura căruia a fost respinsă de către şeful statului în două rânduri. Interimatul temporar a fost exercitat de catrel Andrian Candu, care a semnat decretul de numire al lui Eugen Sturză în funcţia de ministru al Apărării.

Sursa: Hotnews

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România
Președintele R. Moldova, mesaj pentru Klaus Iohannis: Vă mulțumesc pentru suportul acordat
VIDEO PROTVPLUS.RO