Cum va rămâne în istorie Donald Trump, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA. „Cine nu recunoaște asta, este un ratat”
Pentru această cursă electorală fără precedent, republicanii au mers pe mâna lui Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.
Înainte să ajungă la Casa Albă în 2016, Trump era cel mai cunoscut miliardar al Americii, descris de unii drept campion al insultelor, rasist, bufon și populist.
A introdus otrava în politica americană cu două ingrediente cheie: imigranții ca țapi ispășitori și ceea ce numește el „hiperbola adevărată”, o formă de exagerare și o metodă de promovare foarte eficientă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Indiferent dacă va câștiga sau nu al doilea mandat, republicanul va rămâne în istorie drept singurul președinte american vizat de două ori de „impeachment”, o procedură de destituire în Camera Reprezentanților.
„Trece-mi numele mai mare pe carte”, îi cerea Trump editorului său în urmă cu 38 de ani, când a publicat „Trump: Arta afacerilor”. Tipic pentru un personaj căruia apropiații și psihologii îi diagnostichează un ego colosal. De zeci de ani, își începe ziua citind tot ce a scris presa în ultimele 24 de ore despre el. „Donald se crede un tip nemaipomenit și cine nu recunoaște asta, este un ratat”, rezuma un biograf.
„Dacă pierzi întruna, nimeni nu se va încrede în tine pentru că vei fi privit ca un ratat. Să câștigi e vital. Cel mai important ingredient pentru un bun conducător este să câștige. Dacă ai în palmares multe victorii, oamenii te vor urma!”.
Este al patrulea născut al unui magnat al imobiliarelor, Fred Trump. S-a lansat în afaceri cu un milion de dolari împrumutați de tatăl lui, iar în 1971 a preluat controlul companiei. A schimbat orientarea afacerii de la blocuri de apartamente în Brooklyn și Queens către proiecte grandioase în Manhattan. Emblematic este Trump Tower, de 68 de etaje, situat pe Fifth Avenue, lângă legendarul magazin de bijuterii Tiffany. S-a extins și către hoteluri și cazinouri, o nișă care i-a adus însă și pierderi.
S-a căsătorit de 3 ori. Prima soție a fost atleta și fotomodelul de origine cehă Ivana Zelníčková. Au avut 3 copii: Donald Jr., Ivanka și Eric. În 1993, după o foarte mediatizată aventură extraconjugală, o lua de nevastă pe actrița Marla Maples, care i-a dăruit o fiică, pe Tiffany.
Donald Trump: „Am o viață nemaipomenită, afacerile merg grozav, am o iubită frumoasă, o soție frumoasă, toate sunt grozave. Viața e o cutie cu bomboane de ciocolată!”.
Din 2005 este căsătorit cu fostul fotomodel sloven Melania Knauss. Au împreună un fiu, pe Barron.
Slăbiciunea lui pentru femeile frumoase îl face să încalce tabuuri.
Donald Trump: „Dacă Ivanka n-ar fi fata mea, probabil că i-aș cere o întâlnire”.
În lumea lui Trump, totul este… cel mai ce, pentru simplul motiv că tot ce atinge el se transformă în aur. În vocabularul lui revin frapant adjectivele bombastice.
Donald Trump: „Voi fi cel mai grozav președinte lăsat de Dumnezeu pe pământ!”.
Mult timp, visele de mărire ale lui Trump au stârnit zâmbete, dar în 2016 a reușit să devină primul personaj nominalizat pentru președinție de unul dintre partidele americane majore și chiar să câștige mandatul fără să fie politician.
Donald Trump pune interesele înaintea valorilor. Are totuși trei teorii favorite: acordurile comerciale aduc prejudicii țării, imigranții sunt o năpastă și America face prea mult pentru rezolvarea problemelor lumii. Pentru el, vechiul angajament al Americii de a apăra Europa este negociabil.
Donald Trump: „S-a profitat de SUA decenii la rând. Asta nu mai poate continua. Suntem pușculița jefuită de toți.
Plătim cea mai mare contribuție la NATO ca să-i protejăm pe ei. Cele 28 de state membre trebuie să-și achite partea”.
Dincolo de un mandat marcat de „un extraordinar suvoi de fanfaronadă și incompetență”, a scandalizat afinitatea președintelui Trump pentru liderii autoritari.
7 iulie 2017
Donald Trump: „E o onoare să mă întâlnesc cu dumneavoastră!”.
Iar mandatul s-a încheiat cu o catastrofă greu de imaginat.
Mii de susținători radicali ai lui Trump au năvălit în sediul legislativului de la Washington, templul democrației americane. Asta după ce însuși Trump a alimentat mitul alegerilor furate.
Donald Trump: „De aici vom merge la Capitoliu…”.
Membrii Congresului, reuniți într-o ședință extraordinară pentru validarea rezultatului alegerilor prezidențiale, au fost evacuați.
Strigătul din 2016: „Ridicați zidul!” a avut ecou și în campania electorală din 2024. Oprirea imigratiei rămâne unul dintre subiectele care înflăcărează baza electorală a lui Donald Trump.
„Mii de americani sunt uciși de imigranții intrați ilegal în țară…
Bande de venezueleni au preluat controlul în Aurora, Colorado, imigranți ilegali din Haiti fac legea în Springfield, Ohio. Ați văzut ce nenorociri comit pe acolo? Fete tinere sunt violate și ucise de străini sălbatici… Tovarășa Kamala Harris, ești concediată! Afară cu tine!”.
Mare parte din campanie Trump și-a petrecut-o prin tribunale. Pe 30 martie 2024, un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificarea unor documente contabile pentru a acoperi o plată către o vedetă porno, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea despre o scurtă relație avută cu Trump în 2006.
30 mai 2024, New York
Donald Trump, fost președinte al SUA: „A fost o rușine. A fost un proces trucat, condus de un judecător corupt”.
Într-un dosar separat, republicanul este acuzat că a plecat de la Casa Albă cu documente strict secrete, le-a păstrat în locuința sa din Florida și a refuzat să le returneze. Cel mai serios proces este cel în care i se aduc acuzații federale de conspirație în vederea subminării procesului electoral din 2020 și incitare la insurecție.
Apetitul lui Trump pentru scandal și dezbinare l-a împiedicat să speculeze în favoarea lui simpatia stârnită pe moment de tentativa de asasinat căreia i-a fost victima pe 13 iulie, la un miting în aer liber din Pennsylvania.
Dacă pierde alegerile, știe de pe acum cine ar fi de vină pentru eșec.
19 septembrie 2024
Donald Trump: „Alegătorii evrei nu se poartă deloc frumos cu mine. Dacă nu câștig aceste alegeri - iar evreii ar avea o mare legătură cu acest rezultat, din moment ce 60% dintre ei spun că vor vota pentru inamic (Kamala Harris) - Israelul, în opinia mea, va înceta să existe în doi ani. Eu vă spun că orice evreu care o votează pe ea ar trebui să se caute la cap”.
Dacă însă va câștiga, Trump nu și-a ascuns intenția de a trece la represalii.
Donald Trump: „Promiteți acum americanilor că sub nicio formă nu veți abuza de putere ca să vă răzbunați pe inamicii politici?”.
Donald Trump: „Cu excepția primei zile din mandat”.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, donald trump, alegeri prezidentiale sua,
Dată publicare:
06-11-2024 08:04