Cum s-ar putea răzbuna Putin pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO. Trei reacții posibile ale Kremlinului

vladimir putin
Getty

După ce Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO, punând capăt neutralității celor două state în ultimele decenii, toți privesc acum spre Rusia, așteptând o reacție a Kremlinului la această mișcare, potrivit CNBC.

Vladimir Putin a spus că extinderea NATO nu constituie o amenințare imediată. Totuși, desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va duce la un răspuns din partea Rusiei, a adăugat liderul de la Kremlin.

Pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, toți cei 30 de membri actuali trebuie să spună “da”. Dar, deocamdată, unul spune “nu” - Turcia.

Comentariile lui Putin vin după ce alți oficiali de rang înalt de la Kremlin au criticat viitoarea extindere a NATO, unul descriind că este o „greșeală gravă”, cu consecințe globale.

Cu toate acestea, anticipând că aceste obstacole vor fi depășite, experții geopolitici privesc în perspectivă și evaluează posibilii „pași de răzbunare” pe care Putin ar putea să ia, scrie CNBC.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

1) Mai multe provocări la adresa NATO

De-alungul anilor, avioane militare ruse au încălcat regulat spațiul aerian al statelor membre NATO și al aliaților Alianței, iar frecvența acestor acțiuni provocatoare pare că a crescut în ultimii ani. Odată cu deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, experții cred că Alianța ar trebui să se pregătească pentru și mai multe provocări din partea Rusiei.

„Acest lucru schimbă mediul de securitate pentru întreaga zonă a Mării Baltice și pentru zona Arctică”, a declarat, luni, locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost general comandant al Armatei SUA în Europa, pentru CNBC.

„Desigur, vor continua să existe încălcări ale spațiului aerian, la fel ca și în cazul altor țări NATO, dar suntem o alianță defensivă și vom reacționa calm și profesionist. Ultimul lucru pe care rușii și-l doresc este să intre într-o luptă cu toate cele 30 de state NATO, care în curând vor deveni 32”, a spus el pentru „Capital Connection” de la CNBC.

„[Putin] se va plânge de asta, va lansa amenințări, dar de fapt nu are nimic de făcut, deoarece cea mai mare parte a armatei sale este blocată în Ucraina, așa că nu văd nicio amenințare reală împotriva Suediei sau Finlandei”, a mai adăugat Hodges.

Acțiunile de provocare ale Rusiei la adresa NATO nu reprezintă o noutat. În 2020, forțele aeriene ale NATO din Europa au fost activate de peste 400 de ori pentru a intercepta aeronave necunoscute care s-au apropiat de spațiul aerian al Alianței, în 90% din cazuri fiind vorba despre aeronave militare rusești, a transmis NATO într-un comunicat.

În luna martie a anului trecut, avioane NATO au fost ridicate de 10 ori într-o perioadă de șase ore, ca răspuns la un număr neobișnuit de mare de avioane de luptă rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Atlanticului de Nord, Mării Nordului, Mării Negre și Mării Baltice.

2) Atacuri cibernetice și soldați

Atât Suedia, cât și Finlanda au insistat că aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei, dar ambele admit că deciziile au fost luate în urma invadării Ucrainei.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat duminică pentru CNBC că țara ei a simțit că apartenența la NATO este cel mai bun lucru pentru a asigura securitatea țării, spunând că: „Ce fel de represalii pot exista depinde de Putin, vedem că pot exista atacuri cibernetice și atacuri hibride și alte măsuri, dar totul depinde de ei”.

În același timp, ministrul suedez de externe Ann Linde a declarat că în perioada de tranziție, înainte ca Suedia și Finlanda să devină membre cu drepturi depline ale NATO, este posibilă o escaladare a tensiunilor, menționând că anticipează „mai multe trupe militare aproape de granița noastră”.

3) Un război al energiei

Rusia s-ar putea folosi de exporturile de energie către UE ca să se răzbune pentru extinderea NATO.

În ultima vreme, Rusia a fost responsabilă pentru aproximativ 40% din importurile de gaze ale Uniunii Europene. Și, în timp ce Europa caută surse alternative de energie pentru a-și reduce dependența de Rusia ca furnizor de petrol și gaze, se bazează în continuare pe livrările din această țară.

Gilles Moec, economist-șef de grup la AXA Investment Managers, a declarat luni într-o notă că sunt șanse ca Rusia să „închidă robinetul” către UE, deși a remarcat că, până acum, Moscova s-a limitat la o reducere a livrărilor sau oprire doar către anumite state mai puțin dependente de energia rusească – reflectând, la rândul său, dependența Moscovei de aceste resurse financiare.

La o zi după ce Finlanda și-a anunțat intenția de aderare la NATO, compania de utilități de stat rusă Inter RAO a anunțat că va înceta exportul de energie electrică în Finlanda de sâmbătă (Finlanda primește aproximativ 10% din electricitate din Rusia), invocând faptul că Helsinki nu a plătit pentru livrările de energie, deși mișcarea a fost văzută ca o răzbunare a Kremlinului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă

Patru persoane au murit joi, luate de mare, pe coasta de nord-vest şi nord-est a Spaniei, măturată de rafale violente de vânt şi valuri de mai mulţi metri înălţime, relatează AFP.

Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”
Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”

Estonia vrea să-și dubleze bugetul pentru apărare, în condițiile în care are deja alocate cheltuieli militare de 3% din PIB, astfel încât să poată fi capabilă să respingă în câteva zile un atac al Rusiei.

 

Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C
Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C

Atmosfera din Atena a devenit irespirabilă joi, după ce norilor groși de praf și nisip saharian li s-au adăugat călduri record pentru această perioadă.   

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.