Cum s-a modificat un ghețar din Europa în 3 ani. Descoperirea unor nemți
Ca să arate efectele devastatoare ale încălzirii globale, o echipă de televiziune germană a vizitat - la distanţă de 3 ani - unul dintre cei mai mari gheţari din Europa.
Şi a descoperit că acesta s-a micşorat cu 60 de metri în acest interval foarte scurt, la scara evoluţiei planetei.
Doar anul acesta, Elveţia a pierdut 4 procente din cantitatea de gheaţă care îi acoperea munţii.
Traversarea grotei săpate în interiorul gheţarului Rhone din Alpii elveţieni e o experienţă care ar putea deveni de domeniul trecutului până la sfârşitul acestui secol.
Nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi că e prea cald pentru un gheţar.
Andreas Popp, reporter RTL: "Acum trei ani, aici era gheaţă încă groasă de câţiva metri. În acest interval foarte scurt, gheaţa s-a topit de tot în această zonă."
În trei ani, gheţarul s-a retras cu 60 de metri. Vara fierbinte de anul acesta a accelerat procesul. Chiar şi pe crestele Alpilor s-au înregistrat temperaturi de 20 de grade Celsius.
David Volken, cercetător: "Modelele pe care le-am folosit în Elveţia în ultimii ani arată că doar 10% din volumul de gheaţă de acum din Elveţia va mai exista la sfârşitul secolului."
Acest gheţar e protejat cu folie albă ce respinge căldura şi reduce topirea cu 50 până la 70 la sută. Nu este însă o soluţie pentru creşterea tot mai vizibilă a temperaturilor. Până în anul 2050, gheţarii mai mici de la altitudini sub 3.000 de metri ar putea dispărea complet.
David Volken, cercetător: "Dacă aceşti gheţari dispar şi rezervorul de apă odată cu ei, în verile fierbinţi va fi mai puţină apă. Iar asta înseamnă că nivelul Rhinului va fi mult mai redus şi navigaţia ar putea deveni mult mai dificilă."
Efectele încălzirii globale nu se văd nicăieri mai clar decât printre gheţari. În Statele Unite, faimosul Parc Naţional Glaciar va fi în curând lipsit de gheţari. Din 150, doar 25 au supravieţuit creşterii temperaturilor din ultimul secol, dar şi aceştia se vor topi până în 2030.