Cum reușește Turcia să detecteze cu succes minele care plutesc în derivă în Marea Neagră
Minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, tot mai prezente din cauza războiului iscat de Rusia în Ucraina, amenință țărmurile mai multor state
După ce au fost semnalate mai multe mine marine în preajma statelor cu deschidere la Marea Neagră, fenomen cauzat de războiul rus-ucrainean, Turcia a lansat un radar special pentru a detecta aceste arme.
Mai exact, compania turcă Meteskan a anunțat că radarul său MILSAR, cu deschidere sintetică și indicator de țintă mobilă (SAR/MTI), a detectat cu succes minele care plutesc în derivă în Marea Neagră.
Radarul este capabil să scaneze suprafețe mari deasupra mării și, astfel, poate obține imagini detaliate. Pe lângă acest detaliu, MILSAR permite detectarea în timp real a minelor în derivă.
Acest radar a fost dezvoltat de Meteksan Defense în cadrul unui proiect al Agenției pentru Industria de Apărare a fost integrat în vehiculul aerian fără pilot (UAV) ANKA al Comandamentului Forțelor Navale din Turcia și a început să detecteze minele în luna aprilie.
Ce dotări are radarul MILSAR
„Președintele Agenției Industriei de Apărare, Prof. Dr. Ismail Demir, a anunțat dezvoltarea utilizării MILSAR, declarând că UAV-urile turcești au dobândit o nouă capacitate.
Radarul MILSAR, care permite dronelor, care acționează ca `puncte de observație` pe cer cu durata lor lungă de funcționare, să fie active chiar și în condiții meteorologice severe, în care sistemele electro-optice sunt ineficiente sau atunci când zboară deasupra norilor, a adăugat detectarea minelor la capacitățile sale. Turcia a devenit una dintre puținele țări care pot detecta minele de la suprafața mării cu ajutorul tehnologiei radar de la drone, datorită integrării MILSAR în UAV ANKA.
Radarele cu diafragmă sintetică și radarele indicatoare de ținte mobile sunt senzori esențiali pentru avioanele și sateliții de recunoaștere și supraveghere, deoarece pot continua să furnizeze imagini de înaltă rezoluție în condiții meteorologice în care senzorii electro-optici sunt ineficienți, cum ar fi ceața/noul de sus”, se arată într-un comunicat al companiei, redat de Naval News.
MILSAR, optim îndiferent de condițiile meteo
MILSAR cântărește doar 30 de kilograme și are o capacitate de imagine de înaltă rezoluție de la distanțe mari.
De asemenea, MILSAR poate detecta și urmări ținte în mișcare la sol în cadrul funcției de detectare a țintelor și permite obținerea de imagini cu o rezoluție de până la 30 de centimetri, indiferent de distanță, chiar și atunci când nu există vizibilitate.
Mai mult, radarul a dezvoltat un set important de capacități pentru detectarea minelor rătăcite care reprezintă o amenințare ridicată la adresa securității în toate condițiile meteorologice, ziua și noaptea, instantaneu în limitele "mărilor albastre turcești", mai notează sursa citată.
Sursa: Naval News, Napi Gazdasag
Etichete: Turcia, marea neagra, mine, radar,
Dată publicare:
14-08-2023 14:30