Cum poate o pereche de șlapi murdari purtați în Bali să provoace o catastrofă în Australia
Este iarnă în Australia și pentru prima dată în trei ani mii de australieni zboară spre insula indoneziană Bali pentru a-și petrece vacanțele școlare din iulie la soare.
Însă oficialii australieni devin din ce în ce mai îngrijorați de ceea ce vor aduce acasă din vacanță și iau în considerare să îi sfătuiască pe călători să-și lase șlapii în Bali, potrivit CNN.
Febra aftoasă se răspândește rapid prin bovine în Indonezia, iar marți au fost confirmate primele cazuri în Bali, o destinație turistică populară cu zboruri directe către șapte orașe australiene.
„Febra aftoasă ar fi catastrofală dacă ar ajunge în Australia”
„Febra aftoasă ar fi catastrofală dacă ar ajunge în Australia”, a spus responsabilul veterinar șef al țării, Mark Schipp, care sfătuiește guvernul cu privire la modalități de a ține virusul departe.
Febra aftoasă este inofensivă pentru oameni, dar provoacă pustule dureroase și leziuni la nivelul gurii și picioarelor animalelor cu copite, inclusiv bovinelor, oilor, porcilor, caprelor și cămilelor, împiedicându-le să mănânce și, în unele cazuri, provocând șchiopătură severă și moarte.
Febra aftoasă ar putea închide piața de export de carne de vită din Australia pentru ani de zile
Boala este considerată cea mai mare amenințare de biosecuritate pentru animalele australiene, iar un focar ar putea duce la sacrificarea în masă a animalelor infectate și ar putea închide piața de export de carne de vită din Australia pentru anii ce vor urma.
„Efectele asupra fermierilor ar fi prea dureroase dacă ar ajunge aici febra aftoasă,” a spus Fiona Simson, președintele Federației Naționale a Fermierilor, adăugând: „Dar nu este vorba doar despre fermieri. Eliminarea a 80 de miliarde de dolari din PIB-ul Australiei ar fi un dezastru economic pentru toată lumea”.
Australia a început să intensifice controalele de biosecuritate în aeroporturi, verificând bagajele pentru produse din carne și brânză și avertizând turiștii că murdăria de pe pantofii lor ar putea cauza din neatenție primul focar de febră aftoasă din Australia în 150 de ani.
Ce măsuri iau în considerare autoritățile australiene împotriva febrei aftoase
Autoritățile iau în considerare implementarea băilor de picioare - recipiente cu substanțe chimice puternice în care pășesc noii sosiți pentru a ucide urmele bolii pe care ar putea să o poarte în pantofi. Problema este că încălțămintea purtată de obicei în Bali nu este compatibilă cu măsurile standard de biosecuritate.
„Mulți oameni care se întorc din Bali nu poartă cizme, poartă șlapi sau sandale și nu-ți poți permite să pui acea substanță chimică pe piele”, a spus Schipp.
El a adăugat că oficialii se gândesc să le spună turiștilor să-și lase șlapii în Bali, după vacanță.
„Dacă porți șlapi în Bali, atunci lasă-i în Bali,” a spus Schipp.
Sfatul nu a fost încă oficializat, dar este una dintre opțiunile luate în considerare, a mai spus el.
Un medic veterinar avertizează că este foarte ușor pentru turiști să intre în contact cu vite infectate
Ross Ainsworth, un medic veterinar de 40 de ani care locuiește în Bali, a spus că este foarte ușor pentru turiștii de pe insulă să intre în contact cu vitele și să aducă virusul acasă.
„Există vite peste tot și acele vite se vor infecta și vor răspândi virusul,” a spus el. Virusul poate rămâne în viață pentru câteva zile pe talpa unui pantof sau puțin mai mult dacă este mai rece, a spus el.
„Așa că, dacă ai ieșit din vilă și ai pășit în niște salivă infectată și te-ai urcat în taxi și ai zburat acasă, mai ai o zi și jumătate de virus viabil pe talpă,” a adăugat acesta.