Cum poate fi redusă aproape complet poluarea cu microplastic | STUDIU
Experții norvegieni au descoperit că, în decurs de un an, timp în care voluntarii au adunat sticle, pungi și alte obiecte mari din plastic de pe malul unei insule, cantitatea de microplastic din sol și din apă a scăzut cu 99,5%.
Cercetătorii de la Norce, una dintre cele mai mari organizații de cercetare din Norvegia, cred că nivelurile foarte mari de raze ultraviolete din lumina soarelui și temperaturile ridicate din apele cu adâncime mică pot duce la o degradare mai rapidă a fragmentelor de plastic decât se credea anterior.
Curățarea rapidă a plajelor reduce rapid și semnificativ fragmentele de plastic eliberate în mediu, potrivit primelor dovezi științifice obținute de oamenii de știință norvegieni, relatează Sky News, citată de Spot Media.
O echipă de voluntari a curățat malurile fiordului Hardanger, din vestul Norvegiei, unul dintre cele mai mari din lume. Orientarea sa îl face să acționeze ca o uriașă pâlnie în care se adună deșeuri din plastic aduse de ocean din tocmai din Marea Britanie, Franța și Olanda.
Voluntarii au găsit acolo ceea ce oamenii de știință din Norce numesc „solul din plastic”, un strat dens de până la un metru adâncime, compus din deșeuri amestecate cu materie organică.
Fragmentele de microplastic, care au o dimensiune de doar 5 milimetri, s-au acumulat în acest fiord în ultimii 50 de ani și sunt aproape imposibil de înlăturat.
Însă un studiu nou sugerează că nu e totul pierdut: dacă bucățile mari de plastic sunt strânse constant, particulele mici încep să dispară.
Mai multe detalii despre noul studiu, pe Spot Media.