Cum au sărbătorit americanii ajungerea Sondei InSight pe Marte
Agenţia Spaţială Americană sărbătoreşte o reuşită istorică. O sondă construită de NASA a reuşit să ajungă pe Marte după șapte ani de muncă și emoţii intense.
Până acum, au fost 43 de tentative de a trimite roboţi, sateliţi au sonde pe Planeta Rosie, însă mai bine de jumătate dintre acestea au eşuat.
Sondei InSight i-a luat șapte luni să ajungă la destinaţie. La intrarea în atmosfera Planetei Roşii a avut nevoie de activarea unui scut de apărare şi de o paraşută supersonică pentru a încetini. Nu e de mirare că la NASA s-a aclamat fiecare etapă bifată cu succes.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În sala de control a laboratorului spaţial din Pasadena, California, aterizarea a declanşat o cascadă molipsitoare de strângeri de mână, scheme complicate de salut şi îmbrăţişări. Prin muzeele de ştiinţă, vizitatorii au izbucnit în urale, iar în Times Square, câteva sute de curioşi au urmărit momentul pe ecrane uriaşe chiar dacă a fost extrem de frig.
Noi aclamaţii au salutat apariţia pe monitoare a primei fotografii trimise de sonda InSight, în care vedem linia orizontului, cerul albăstrui şi particulele de praf de pe lentilă. Poza însemna că sonda este întreagă şi poate comunica.
Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii.
Cercetător: "Practic, vom folosi planeta Marte ca pe o maşină a timpului, pentru a vedea cum arăta Pământul câteva zeci de milioane de ani după ce s-a format, şi făcând asta, vom putea să evaluăm modele fizice, teoriile despre evoluţia Pământului şi să înţelegem de ce a ajuns cum este acum".
Sonda, a cărei construcţie a început în urmă cu şapte ani şi care a costat aproape un miliard de dolari, va încerca să dezlege misterele Planetei Roşii plasând, pentru prima oară, seismometre pe suprafaţa ei.
În interiorul sondei a fost plasat un microcip pe care sunt scrise numele a 2,4 milioane de pământeni.
La iniţiativa unui fân, au fost incluse şi numele muzicienilor trupei ''Goodbye to Gravity'', care au murit în incendiul din Clubul Colectiv.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!