De ce unele persoane infectate cu Ebola supravietuiesc, iar altele nu. Patru factori care fac diferenta intre viata si moarte
In timp ce unii pacienti bolnavi de Ebola supravietuiesc bolii, altii, in ciuda faptului ca primesc acelasi tratament, sfarsesc in mod tragic.
Chiar daca nu a fost gasit leacul care sa vindece garantat cumplita boala, exista o serie de factori care contribuie la salvarea pacientilor, scrie CNN.
Timpul de administrare al tratamentelor
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii spun ca un tratament administrat la scurt timp de la diagnosticarea unui pacient cu Ebola poate contribui in mod semnificativ la salvarea vietii acestuia. Toti supravietuitorii din Statele Unite ale Americii, care au prezentat semne clare ale virusului Ebola, au fost transportati la cele patru spitale dotate sa faca fata unei astfel de epidemii de proportii. In timp ce doctorii Kent Brantly si Nancy Writebol au fost diagnosticati cu Ebola si transportati de urgenta la Spitalul Universitar Emory, din statul american Atlanta, medicul Rick Sacra a fost tratat la Centrul Medical Nebraska. Cei trei au scapat cu viata si acum se recupereaza dupa boala.
Nu acelasi lucru s-a intamplat si in cazul lui Thomas Eric Duncan sau al preotului Miguel Pajares. Chiar daca au fost tratati in spitale din America, cei doi pacienti au decedat.
Chiar si in aceste conditii, corespondentul medical de la CNN, doctorul Sanjay Gupta, nu crede ca pacientii tratati in alte spitale sunt condamnati la moarte.
“Trebuie tinut cont de faptul ca boala este una mortala in continuare. In Africa de Vest, rata mortalitatii este de peste 60 la suta. Cred ca situatia din Statele Unite ale Americii este mai buna. Dar indiferent unde sunt tratati pacientii, acestia nu sunt salvati in toate cazurile”, a explicat Sanjay Gupta.
Hidratarea pacientului
Un al doilea pas, extrem de important, il constituie hidratarea pacientului.
“Dupa gasirea unui spital echipat corespunzator, hidratarea pacientului este decisiva, astfel incat fluidele si electrolitii bolnavului sa fie echilibrati. Iar acest lucru necesita foarte multa atentie din partea cadrelor medicale si o hidratare, de cele mai multe ori, agresiva”, a declarat doctorul Tom Frieden, directorul Centrului de Control si Prevenire a Bolilor.
Iar sansele unui pacient sa supravietuiasca sunt cu atat mai mari daca unei hidratari corecte i se adauga si rezistenta mare a sistemului imunitar al persoanei in cauza.
Din nefericire, insa, ceea ce constituie o ingrijire de baza in Statele Unite ale Americii, in Africa de Vest este departe de a fi posibil. Aici, virusul a facut pana in prezent peste 4.500 de victime.
Transfuzii de plasma
Nici transfuziile de plasma nu trebuie ignorate. Acestea, spun medicii, au contribuit semnificativ la salvarea doctorului Rick Sara, a operatorului de la postul american de televiziune NBC, Ashoka Mukpo si a asistentei din Texas, Nina Pham. In aceste trei cazuri, donatorul a fost chiar medicul Kent Brantly, un alt supravietuitor al bolii.
“Este un caz fericit faptul ca eu si cei trei pacienti pe care i-am putut salva avem aceeasi grupa de sange. Voi face acelasi lucru in continuare, atat timp cat va mai fi nevoie si cat voi mai putea”, l-a asigurat barbatul pe jurnalistul Andreson Cooper, de la CNN.
Potrivit specialistilor, plasma lui Kent Brantly contine un anumit tip de anticorpi, care ar fi neutralizat virusul din corpul celorlalti bolnavi.
Medicamente experimentale
Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat unda verde pentru administratea tratamentului experimental in cazul pacientilor diagnosticati cu Ebola. Acest anunt vine in contextul in care, chiar daca efectele adverse ale medicamentatiei nu sunt cunoscute in totalitate, statisticile arata ca rata de mortalitate in cazul epidemiei de Ebola este de 50 la suta.
Printre aceste tratamente, in continuare testate de cercetatori, se regasesc ZMapp, favipiravir, brincidofovir si TKM-Ebola.
Cu toate acestea, in timp ce Brantly si Writebol au fost tratati cu ZMapp, preotul Pajares nu a supravietuit, si lui fiindu-i administrat acelasi tratament.
Si infirmiera Teresa Romero Ramos a primit antiviralul favipiravir, dar si o transfuzie de plasma cu anticorpi de la un supravietuitor din Africa de Vest si a reactionat bine, fiind in cele din urma salvata.
In cazul pacientului Sacra, tratamentul TKM-Ebola a dat rezultate, in timp ce lui Duncan i-a fost administrat medicamentul antiviral brincidofovir, insa la sase zile de la internare, mult prea tarziu, spun medicii pentru a se mai poate face ceva.