Cum arată trenul-spital secret care evacuează răniți de pe frontul din Ucraina. Are prioritate totală pe căile ferate | VIDEO

tren spital
CNN

CNN a obţinut acces exclusiv la un tren de evacuare medicală folosit de armata ucraineană pentru a transporta răniţii din apropierea liniei frontului către spitalele din această ţară mare.

 

Această infirmerie pe roţi - una dintre cele câteva care străbat ţara - este acum o parte esenţială a sistemului de sănătate ucrainean, care a fost puternic afectat de cei doi ani şi jumătate de război brutal al Rusiei.

Acesta funcţionează în cel mai mare secret, motiv pentru care CNN nu dezvăluie traseul său şi nu identifică personalul cu numele lor complet.

Olga aleargă prin unitatea de terapie intensivă, verificând constant nivelul de oxigen al pacienţilor săi, ajustându-le medicaţia şi notându-le semnele vitale.

Lucrează rapid, dar chiar şi atunci când este foartă ocupată, asistenta anestezistă nu ezită să se oprească pentru a aranja o pernă sau o pătură şi pentru a se asigura că soldaţii răniţi pe care îi are în grijă se simt cât mai confortabil posibil în timp ce trenul îi leagănă şi zgomotul este constant.

Citește și
vladimir putin
Promisiunea făcută Kievului de SUA și Marea Britanie. Reacție imediată a lui Vladimir Putin
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Sergent în armata ucraineană, ea se ocupă de unii dintre cei mai bolnavi pacienţi ai acesteia. Este o muncă solicitantă - şi o face într-un tren care merge cu viteză.

Majoritatea oraşelor din estul Ucrainei se luptă să găsească suficiente paturi de spital pentru a găzdui fluxul aproape constant de victime de pe linia frontului. Dar pentru a elibera spaţiu, chiar şi cei mai bolnavi pacienţi, mulţi dintre ei inconştienţi, sunt transferaţi în locuri îndepărtate, adesea la sute de kilometri distanţă.

”Medicii militari care lucrează pe front mor la fel ca soldații”

Călătoriile lungi cu ambulanţa sunt prea riscante pentru persoanele în stare critică, iar zborul cu elicopterul este prea periculos, având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei asupra cerului ucrainean. În spitalul pe roţi, fiecare procedură aduce provocări unice.

„Putem face aproape totul aici. Este o unitate de terapie intensivă în toată puterea cuvântului”, a declarat pentru CNN Oleksandr, care este căpitan al forţelor medicale ucrainene şi rezidentul şef al trenului.

El a explicat că domeniul său - medicina militară - implică în principal stabilizarea şi evacuarea pacienţilor în siguranţă, mai degrabă decât efectuarea de tratamente. Munca sa pe tren este doar o parte a unui lanţ medical care începe în momentul în care un soldat este rănit.

„Cea mai dificilă parte este evacuarea din prima linie”, explică el. „Medicii militari care lucrează pe front mor la fel ca soldaţii”, adaugă Oleksandr.

Conducerea unei unităţi de terapie intensivă pe un tren în mişcare este o sarcină herculeană, care implică zeci de persoane şi prezintă un set unic de provocări.

Oleksandr spune că marea majoritate a pacienţilor săi, circa 90%, au multiple răni provocate de şrapnel. Mulţi suferă amputaţii, iar câţiva sunt intubaţi şi sunt în viaţă datorită ventilatoarelor şi a altor aparate de menţinere a vieţii. Toţi au numere scrise pe mâini care arată în ce vagon al lungului tren de evacuare trebuie să călătorească.

„Capacităţile noastre aici sunt foarte limitate. Dacă se întâmplă ceva, nu pot apela la un consultant extern”, spune Oleksandr.

„Pot exista operaţii minore, pentru a opri sângerarea. Nu putem efectua operaţii abdominale şi toracice. Trebuie să fim foarte atenţi atunci când selectăm pacienţii”, adaugă el.

Trenul spital are prioritate absolută pe căile ferate din Ucraina, chiar și în fața trenurilor cu demnitari străini 

Evgheni a fost grav rănit într-un atac cu dronă cu două zile înainte de a fi selectat pentru a fi evacuat în unitatea de terapie intensivă a trenului. El a suferit multiple răni provocate de şrapnel. Capul îi era bandajat, iar două cicatrici uriaşe, pe piept şi stomac, erau acoperite cu pansamente proaspete.

Respirând cu ajutorul unei canule nazale de oxigen, Evgheni a declarat pentru CNN că a fost norocos, fiind singurul supravieţuitor al atacului de lângă Bahmut, în estul Ucrainei. El a spus că nu are de gând să spună familiei sale despre rănile sale până când nu se va simţi mai bine.

Spitalul feroviar este un exemplu al genului de ingeniozitate ucraineană care a impresionat lumea în primele luni ale acestui conflict.

Oleksandr Perţovski, directorul general al operaţiunilor cu pasageri la Căile Ferate Ucrainene, a declarat pentru CNN că Ucraina nu avea niciun vagon medical atunci când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă asupra ţării, în februarie 2022.

„Deci, ceea ce am văzut este că soldaţii răniţi ar fi fost nevoiţi să treacă fizic prin ferestre (ale trenurilor obişnuite). Şi am spus că trebuie făcut ceva în această privinţă. Şi am început să modernizăm vagoanele noastre obişnuite care, în vremuri de pace, aduceau doar turişti în Munţii Carpaţi”, a declarat el pentru CNN după ce a supravegheat sosirea unuia dintre trenurile medicale.

Pentru a limita balansul, vehiculul se deplasează cu aproximativ 80 de kilometri pe oră, adică aproape jumătate din viteza unui tren obişnuit. De asemenea, are prioritate faţă de toate celelalte - inclusiv faţă de trenurile speciale VIP care transportă demnitari străini.

Dar chiar şi aşa, unitatea de terapie intensivă se zguduie constant. Fiecare echipament, fiecare pat şi fiecare aparat care emite semnale sonore trebuie să fie ancorat de podea, iar personalul trebuie să fie foarte atent atunci când lucrează cu pacienţii.

Trenul acesta oferă o mică fereastră către costul brutal al războiului.

Micile detalii care fac acest tren cu adevărat special

Trenurile-ambulanţă au fost folosite pentru prima dată în timpul Războiului Crimeei, în anii 1850, dar au parcurs un drum lung de atunci. Versiunile ucrainene moderne sunt echipate cu ventilatoare, aparate de menţinere a vieţii, scanere cu ultrasunete şi aparate portabile de aer condiţionat care ajută la menţinerea unor temperaturi stabile chiar şi în cele mai fierbinţi zile.

Fiecare vagon este o unitate autonomă alimentată de generatoare - o caracteristică de siguranţă importantă, având în vedere atacurile frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat Perţovski.

Dar micile detalii sunt cele care fac aceste trenuri cu adevărat speciale.

Desene de copii şi steaguri ucrainene sunt expuse în fiecare vagon, oferind un pic de confort pasagerilor învineţiţi şi răniţi.

Suporturile jaluzelelor de la fiecare fereastră au forma unui trident, simbolul naţional al ţării, plasate în mod deliberat în dreptul ochilor soldaţilor care zac în pat.

Războinici cu experienţă şi noi recruţi călătoresc împreună, uniţi de răni şi durere.

Stând liniştit pe patul său, Oleksandr părea obosit chiar înainte de începerea călătoriei lungi. El a declarat pentru CNN că a fost rănit într-un atac al unei drone ruseşti. „Au aruncat o grenadă. Am fost luat prin surprindere. Am şrapnel în mâini, pe umeri şi pe spate”, a spus el, adăugând că unda de explozie i-a afectat auzul.

Electrician şi tată a doi copii, bărbatul de 35 de ani a fost mobilizat în urmă cu 18 luni şi servea ca artilerist antitanc într-un batalion de infanterie din regiunea Doneţk. În tot acest timp, el a petrecut doar 45 de zile departe de linia frontului.

”Totul depinde nu de tine, ci de Dumnezeu”

„Moralul este ridicat, dar oamenii sunt foarte obosiţi”, spune el cu o privire inexpresivă, în timp ce trenul continua să meargă.

„În acest moment îţi dai seama că totul depinde nu de tine, ci de Dumnezeu. Sau de noroc. Când cad bombele, nu prea ai ce să faci”. Este o evaluare sobră din partea unui om cu indicativul „Pozitiv”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut de mult timp că armata sa greu reuşeşte să îşi refacă rândurile, lăsând soldaţii epuizaţi fără posibilitatea de a se odihni. La o conferinţă de presă de luna trecută, Zelenski a declarat că acest efort de a recruta mai mulţi soldaţi prinde avânt. „Unele rotaţii au început. Ca să fiu sincer, încă nu pot spune că sunt rotaţii fundamentale. Dar este un început, iar acest lucru este foarte important”, a spus el.

Oboseala afectează moralul celor din prima linie. CNN a vorbit recent cu mai mulţi comandanţi şi ofiţeri ucraineni care au spus că dezertarea şi insubordonarea devin o problemă din ce în ce mai mare, în special în rândul noilor recruţi.

La doar câteva paturi distanţă de Oleksandr stătea Stanislav, care s-a înrolat voluntar în urmă cu doar trei luni. De asemenea, a fost rănit de o dronă care a căzut în tranşeea sa, lăsându-l cu un plămân perforat, coaste rupte şi alte răni.

Cu toate acestea, Stanislav părea într-o stare de spirit complet diferită de Oleksandr. „După ce am fost rănit, moralul meu nu s-a diminuat. Am devenit mai motivat”, a declarat el zâmbind pentru CNN.

Purtând un tricou sportiv şi pantaloni scurţi, el este ferm convins că Ucraina va câştiga războiul, în ciuda faptului că este depăşită numeric şi ca arme de Rusia. „Ei folosesc cantitatea, iar noi folosim calitatea”, spune el.

Rușii vânează trenul spital pentru a-i ucide pe toți răniții ucraineni

După aproape nouă ore de călătorie, trenul-spital a ajuns în cele din urmă într-o gară dintr-unul dintre oraşele Ucrainei. În întunericul nopţii, un şir lung de ambulanţe aşteptau pacienţii. Călătoria trenului se încheiase, dar drumul lor spre recuperare abia începea. Unii dintre ei probabil că nu îşi vor reveni niciodată complet.

Olga, asistenta de la terapie intensivă, se pregătea să îşi predea pacienţii medicilor de pe peron. Îşi terminase treaba pentru acea zi.

Olga s-a alăturat armatei ca asistentă medicală civilă în 2015, la un an după ce conflictul dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi Ucraina a început în estul ţării, iar Crimeea a fost anexată ilegal de Kremlin. Ea s-a înrolat în armată în 2016 şi - cu excepţia unei scurte pauze în 2022 - a servit de atunci.

După ce şi-a încheiat tura, ea a declarat pentru CNN că a vedea pacienţi grav bolnavi venind din prima linie este cea mai grea parte a muncii sale. „Dar avem ocazia de a oferi ajutorul atât de necesar apărătorilor noştri 24 de ore din 24, 7 zile din 7, şi asta este partea cea mai bună”, completează ea.

Când ambulanţele au plecat şi trenul a părăsit gara, Perţovski, şeful căilor ferate, a putut în sfârşit să răsufle uşurat. Trenul medical este considerat o ţintă importantă pentru Moscova, iar recent au avut loc mai multe atacuri care au vizat apropierea gărilor şi a altor infrastructuri.

Stând pe peron, la doar câteva ore după ce a văzut un tren plin cu noi recruţi îndreptându-se în direcţia opusă, el reflectază asupra brutalităţii conflictului. „

Dimineaţa, îi văd pe aceşti copii care îşi iau rămas bun de la taţii lor care se îndreaptă spre linia frontului”, spune el. „Aşa că, văzându-i pe aceiaşi întorcându-se inconştienţi sau cu amputaţii, simt că preţul războiului este incredibil. Este o bandă rulantă”, mărturiseşte şeful căilor ferate.

Articol recomandat de sport.ro
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Citește și...
Primii piloți ucraineni de F-16 și-au început pregătirea în România. Mesajul ministrului Apărării de la Kiev pentru români
Primii piloți ucraineni de F-16 și-au început pregătirea în România. Mesajul ministrului Apărării de la Kiev pentru români

Ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunţat joi că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe F-16 în România, iar el se pregăteşte să vină în vizită.

Promisiunea făcută Kievului de SUA și Marea Britanie. Reacție imediată a lui Vladimir Putin
Promisiunea făcută Kievului de SUA și Marea Britanie. Reacție imediată a lui Vladimir Putin

Șefii diplomațiilor din Statele Unite și Marea Britanie au promis să vină ”urgent” cu un răspuns pentru Ucraina, care cere insistent să poată să lovească în profunzime pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.

Criză de forță de muncă în Ucraina. Femeile și adolescenții, angajați pe posturile dominate de bărbați, pe tractor și TIR
Criză de forță de muncă în Ucraina. Femeile și adolescenții, angajați pe posturile dominate de bărbați, pe tractor și TIR

Lipsa de forță de muncă în Ucraina i-a determinat pe angajatori să aducă adolescenți și femei pentru munci care înainte de război erau ocupate majoritar de bărbați.

Antony Blinken: SUA vor ajusta ajutorul militar pentru Ucraina în funcţie de evoluţia războiului
Antony Blinken: SUA vor ajusta ajutorul militar pentru Ucraina în funcţie de evoluţia războiului

Strategia aliată de sprijin militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia "va continua la fel ca până în prezent", adică "va fi adaptată situaţiei de pe câmpul de luptă" şi nevoilor armatei ucrainene.  

Zelenski respinge iniţiativa de pace „distructivă” propusă de China şi Brazilia pentru încheierea războiului
Zelenski respinge iniţiativa de pace „distructivă” propusă de China şi Brazilia pentru încheierea războiului

Preşedintele Volodimir Zelenski a respins o iniţiativă de pace chinezo-braziliană pentru războiul din Ucraina spunând că este una „distructivă” şi s-a plâns că Kievul nu a fost implicat în acest proces, relatează Reuters.

Recomandări
Cum arată Gaza după un an de război. În cât timp ar putea fi reconstruită zona în care locuiesc peste 2 milioane de oameni
Cum arată Gaza după un an de război. În cât timp ar putea fi reconstruită zona în care locuiesc peste 2 milioane de oameni

La un an de la începutul luptelor dintre IDF și Hamas, Fâșia Gaza e în ruine, 66% dintre clădirile de locuit fiind afectate într-o formă sau alta. Estimările arată, în condițiile actuale, reconstrucția va dura aproape 40 de ani.

Cum se vor împărți voturile Dianei Șoșoacă. Ce strategii au partidele și care sunt cei mai avantajați candidați. ANALIZĂ
Cum se vor împărți voturile Dianei Șoșoacă. Ce strategii au partidele și care sunt cei mai avantajați candidați. ANALIZĂ

Diana Şoşoacă va influenţa cursa prezidenţială chiar şi în absenţă, după ce Curtea Constituţională i-a respins candidatura pentru Cotroceni.  

Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a fost acordat pentru „descoperirea microARN-ului și rolul său în reglarea genetică”
Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a fost acordat pentru „descoperirea microARN-ului și rolul său în reglarea genetică”

Premiul Nobel pentru Medicină a deschis, luni, săptămâna celebrelor distincţii, cu speranţă asupra unei lumi aflate în pragul unor tensiuni extreme.