Cum ar putea ajunge Turcia urmatoarea tinta a Statului Islamic. Profetia veche de 1.400 de ani care ii ghideaza pe jihadisti
Cele doua explozii de la Ankara, soldate cu 95 de morti si sute de raniti, au marcat cel mai sangeros atentat terorist din istoria tarii. Atacul a ramas insa nerevendicat, lasand loc speculatiilor cu privire la autori.
Daca guvernul de la Ankara a aratat cu degetul spre gruparea terorista Statul Islamic, altii cred ca de vina ar fi militanti din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Intre timp, cetatenii furiosi dau vina pe guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan si acuza autoritatile ca nu sunt in stare sa-si protejeze propriul popor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Analistii politici cred ca Statul Islamic este cea mai plauzibila varianta in cazul exploziilor de duminica. Denis Dragovic, un profesor de Stiinte Politice de la Universitatea din Melbourne, explica motivele care i-ar fi putut determina pe luptatorii SI sa comita atentatul.
"Ei nu cauta neaparat sa guverneze pe termen lung, ci vor sa se extinda rapid, iar cheia spre acest lucru este instabilitatea politica a zonelor pe care au pus ochii", afirma Denis Dragovic, pentru cotidianul australian Daily Telegraph.
Siria si Irakul sunt exemple perfecte in acest sens. Divizate deja din interior si scindate de tensiuni si violente de strada, cele doua tari au fost vulnerabile in fata teroristilor care au profitat de ocazie pentru a cuceri orase rand pe rand.
Sansele ca Turcia sa fie urmatoarea tara pe lista jihadistilor sunt mari, mai ales ca este unul dintre statele care le bombardeaza aerian constant ascunzatorile.
Profetia Hadith, crezul Statului Islamic
Daily Telegraph scrie ca teroristii s-ar ghida dupa o profetie veche de 1400 de ani, pe care incearca sa o implineasca. Profetia vorbeste despre o batalie care se va da in regiunea Dabiq, din nordul Siriei, zona controlata in prezent de jihadisti, impotriva fortelor "Roma", interpretate ca fiind fortele militare din vestul Europei.
Cei care vor iesi victoriosi vor ajunge "cuceritorii Constantinopolului", orasul antic din Turcia cunoscut acum drept Istanbul.
Veche de 1.300 de ani, Hadith, care este o colectie de invataturi, fapte si vorbe ale Profetului Mohammed, se refera la o "hoarda" care flutura 80 de steaguri, invinsa de o armata musulmana, in orasul sirian Dabiq. De asemenea, profetia avertizeaza in legatura cu un "Malahim", echivalentul Armageddonului din invataturile crestine, dupa care musulmanii vor fi predominanti si "vor conduce lumea".
Profetia este declarata ca fiind o parte fundamentala a ideologiei Statului Islamic si este folosita in recrutarea jihadistilor care sunt facuti astfel sa creada ca vor schimba istoria. Recent, suporterii Statului Islamic au inceput sa compare pe mediile de socializare evolutiile recente din Siria si profetia, avertizand ca "Malahim" se apropie.
Antica Hadith a fost prezentata sub diferite forme in ultimii 1.000 de ani, dar in toate versiunile punctul central a fost batalia dintre armata musulmana si fortele "necredinciosilor". Profetia a jucat un rol mobilizator si in ideologia Al-Qaeda, inca de la incepurile acestei miscari.
Sursa: Daily Telegraph
Etichete: isis, explozie, trupe, ankara, terorism, statul islamic, luptatori, profetii,
Dată publicare:
14-10-2015 10:40