Cum a transformat Franța gătitul în artă și cum își reinventează bucătăria permanent


Ultimul update: Marti 07 Ianuarie 2020 09:43
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 19:41
Categorie: Stiri externe

Serviciile de calitate din turism şi bucătăria complexă au făcut din Franţa una din cele mai căutate destinaţii din lume. În orice regiune, bucătarii au transformat preparatele tradiţionale sau moderne în vedete.

Echipa StirileProTv a vizitat mai multe familii din Alsacia, unde arta de a găti se moşteneşte, dar a intrat şi în restaurante moderne, în care bucătăria se reinventează permanent.

În Franţa, peste 80% dintre restaurante sunt conduse de bucătari împreună cu familiile lor, iar atenţia şi pasiunea lor se simte în fiecare fel de mâncare.

Chiar dacă în Alsacia găsim în orice local vestita choucroutte, adică varză cu cârnaţi sau carne sărată, dar şi tartă flambată, fiecare bucătar transpune aceste reţete tradiţionale în farfurie sub o altă formă.

Situat în centrul Colmarului, un restaurant are zilnic peste 1.000 de oaspeţi. Şi totuşi nu e agitaţie, clienţii sunt binedispuși, iar patronul vinde afară baghete cu brânză topită.

Franţa este ţara care a învăţat lumea întreagă să se uite la gastronomie ca la un adevărat spectacol. Bucătăria la francezi înseamnă respect, iar mâncarea e o tradiţie de generaţii.

Lucas are 32 de ani şi, deşi a terminat inginerie, s-a născut în bucătărie. Conduce de 5 ani restaurantul situat pe drumul vinului din Alsacia construit de tatăl lui, Filip, în 1995. Ne-a gătit, încă sub supravegherea tatălui, o pulpă de raţă cu varză murată.

Acesta mărturiseşte că majoritatea mâncărurilor pe care le pune în fața clienţilor au la bază reţetele tatălui său.

În Franţa, educaţia este axată cu prioritate spre industria ospitalităţii, iar în centrul ei este arta de a găti. Mai mult, tinerii învaţă bazele în familie, călătoresc prin marile bucătarii ale lumii apoi preiau afacerile părinţilor.

Cum sunt şi mai mulți stagiari care lucrează în restaurant. Au 16 şi 19 ani, dar deja ştiu că vor face bucătărie pentru tot restul vieţii.

Stagiar: „În familia mea se găteşte de mult timp şi atunci mi-am dorit să fac şi eu un stagiu.”

Restaurantul familiei are 45 de locuri, iar meniul se schimbă în funcţie de sezon.

Soţia lui Lucas se ocupă de rezervări şi oaspeţi, iar mama lui Lucas de partea de servire şi lista de vinuri care cuprinde 200 de tipuri.

Ne mutăm dintr-un restaurant clasic franţuzesc într-unul special, care apare în celebrul ghid Michellin. Ghidul acordă de la 1 la 3 stele şi este reprezentat în toate regiunile din Franţa.

Fiecare preparat este servit alături de povestea care îmbracă eforturile unei întregi echipe în drumul către perfecţiune.

Pentru un singur ou perfect, o întreagă echipă trebuie să respecte reguli stricte şi nu mai puţin de 15 ore de lucru în picioare.

La cină sunt 60 de oaspeţi şi cu toţii sunt atent monitorizaţi de cel care conduce bucătăria: de Head Chef.

El se uită în permanenţă pe camerele de supraveghere amplasate în toate spaţiile restaurantului, astfel încât poate vedea în permananță dacă seara decurge conform aşteptărilor, dacă oaspeţii se simt bine, dacă au tot ce le trebuie pe masă, dacă mâncarea le ajunge la timp.

Este singurul restaurant din Colmar listat cu două stele Michelin, însă ca să ajungă la acest nivel a avut nevoie de inspiraţie dincolo de bucătăria franţuzească.

Head Chef: „Avem două stele, stele sunt date pentru mâncare în primul rând. Reprezentanții vin aici în fiecare an în ianuarie şi aleg dacă îţi dau o stea două sau trei. În franţa avem 84 de restaurante cu două stele. Când ai trei stele vin la tine oaspeţi din toată lumea: din România, din New York, din Japonia, din Australia. Când ai trei stele eşti în top.”

Este în bucătărie de la 18 ani. Bunicul a fost bucătar, tatăl la fel.
După aproape 10 ani petrecuţi în New York s-a întors în ţara lui şi a reinventat bucătăria clasică.

La fiecare două luni schimba meniul. Noi am gustat din cel de noiembrie-decembrie.

La modă sunt şi restaurantele de experienţă, izolate şi transformate în destinaţie culinară.

Pe fundaţia unei vechi ferme cu peisaje extraordinare, Ionică împreună cu soţia lui şi-au construit propriul restaurant gastronomic cu 700 de mii de euro: bucătărie franţuzească fină.

Au 28 de locuri de cazare în inima munţilor în aşa numitul Champ Du Feu (Câmpul Focului) din Alsacia.

Aşadar, tradiţională, modernă sau avangardistă, bucătăria franţuzească va vorbi întotdeauna despre respect pentru mâncare, pasiune pentru gătit şi nu în cele din urmă despre mândria de a pune o poveste în farfurie.

Românii schimbă meniul și înlocuiesc porcul cu peștele. Ce preparate au ales să mănânce
Un român administrează două hoteluri și un restaurant, lângă una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Islanda
FULLSCREEN
Cum a transformat Franța gătitul în artă și cum își reinventează bucătăria permanent
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO