Cum a reușit Putin să piardă Ucraina pentru totdeauna. ”Vladimir Vladimirovici, îți mulțumesc că ne-ai unit”
Când președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat decizia de a invada Ucraina, scopul său declarat a fost eliberarea Ucrainei de „neonaziștii” care se presupune că împiedicau poporul ucrainean să aleagă un viitor comun cu Rusia, scrie Kyiv Independent.
Putin se aștepta ca ucrainenii să primească trupele ruse, recunoscători pentru eliberarea lor. După cum am văzut, aceasta a fost doar o fantezie.
Chiar înainte ca Putin să-și înceapă invazia pe scară largă pe 24 februarie, războiul său de opt ani unise deja poporul ucrainean ca niciodată înainte. Sondajele și interviurile cu ucraineni din întreaga țară care au participat la proiectul Voices from Ukraine al Institutului Ucrainean de Cercetare Harvard arată în mod clar că acest efect nu a făcut decât să se intensifice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Participanții au afirmat că sunt mai mândri de țara lor și de armată mai mult ca niciodată. Mulți dintre cei intervievați sunt vorbitori de limbă rusă și spun că nu au experimentat niciodată opresiunea despre care Putin vorbește. Ei îl disprețuiesc pe Putin și îi numesc pe rușii care au intrat în țara lor „invadatori”, „monștri” și „inumani”.
Departe de a-i primi pe invadatorii ruși, un student universitar anonim din Odesa, scrie: „Îl urăsc pe Putin și pe toți rușii responsabili pentru asta. Pe de altă parte, simt un val de mândrie pentru națiunea mea. Soldații ruși nu sunt oameni, sunt monștri”.
Putin a susținut că guvernul ucrainean comite un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din sudul și estul Ucrainei și că aceștia trebuie protejați. Totuși, acest student din Odesa scrie: „Ucrainenii nu vor să fie salvați de Rusia. Am fost liberi, suntem liberi și vom fi liberi. Ni s-a permis să vorbim atât limba ucraineană, cât și limba rusă”.
Putin a mai spus că ucrainenii au fost împiedicați să aleagă să fie cu Rusia. Cu toate acestea, din interviuri reiese că ucrainenii au ales: ei luptă pentru viitorul lor ca națiune europeană.
De exemplu, Hanna din Mykolaiv, un oraș din sudul Ucrainei, cu o populație înainte de război de 486.000 de locuitori, scrie: „Vrem doar să fim liberi, să facem parte din comunitatea europeană – și ne bombardează pentru asta! Este o prostie că asta se întâmplă acum, în secolul XXI, într-o țară europeană.”
Dmytro din Lugansk, un oraș ocupat de ruși din estul Ucrainei, scrie: „Vreau ca Occidentul să știe că suferim pentru aspirația de a deveni o țară liberală pe deplin democratică, de a avea capacitatea de a se dezvolta, de a avea control asupra politicienilor noștri, asa că vor înțelege în sfârșit că nu sunt o aristocrație ci manageri. Că avem dreptul deplin de a avea limba noastră, cultura noastră”.
Aceste interviuri arată că acțiunile lui Putin au unit națiunea ucraineană mai mult ca niciodată. Dmytro din Lugansk scrie: „În sfârșit, eu, vorbitoare de rusă din Lugansk, publicul lui Putin, aș putea spune sincer: Vladimir Vladimirovici, du-te la dracu. Îți mulțumesc pentru ajutorul tău de a ne uni națiunea, ca să se trezească și să afle că nu mai există Uniunea Sovietică”.
Rezultatele acestor interviuri sunt susținute de date ale grupului Rating Sociological, o organizație neguvernamentală de sondaj ucraineană. Ea a chestionat ucrainenii după 24 februarie și a constatat că 86% dintre ucraineni susțin acum aderarea la UE și 76% susțin aderarea la NATO . Aceasta reprezintă o creștere cu 20% în ceea ce privește aderarea la UE și o creștere cu 14% în ceea ce privește aderarea la NATO, cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și înceapă invazia pe scară largă .
De asemenea, cotele de aprobare ale președintelui Volodymyr Zelensky au crescut de la aproximativ 50% la 93% de la începutul lunii februarie. Se pare că 98% dintre respondenți susțin acum activitățile Forțelor Armate ale Ucrainei și 88% cred că Ucraina va putea câștiga împotriva Rusiei.
Sursa: Kyiv Independent, StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, ucraineni, invazie, sondaj,
Dată publicare:
17-05-2022 09:33