Cum a murit o stea. Povestea miliardarei Elizabeth Holmes, femeia care a creat o tehnologie revoluționară falsă

elizabeth holmes
Getty

În 2014, start-up-ul pentru testarea sângelui Theranos și fondatoarea lui, Elizabeth Holmes, erau în vârful lumii.

La acea vreme, Theranos era o idee revoluționară gândită de o femeie care era considerată un geniu și despre care se spunea că ar varianta feminină a lui Steve Jobs. Elizabeth era cea mai tânără femeie din lume care ajunsese miliardară pe propriile-i forțe, Theranos fiind un start-up cu o valoare estimată la 9 miliarde de dolari.

Însă acest succes nu a durat la nesfârșit.

Neajunsurile și inexactitățile tehnologiei Theranos au fost expuse, împreună cu rolul pe care Elizabeth Holmes l-a jucat în acoperirea acestora. Aceasta a fost destituită din funcția de CEO și acuzată de „fraudă masivă”, iar compania a fost nevoită să-și închidă laboratoarele și centrele de testare, în cele din urmă închizând cu totul operațiunile.

În timp ce aștepta procesul, Elizabeth s-a căsătorit cu moștenitorul unui hotel pe nume Billy Evans.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Acum, procesul lui Holmes este în desfășurare, selecția juriului a început marți. Dacă va fi condamnată, Holmes riscă până la 20 de ani de închisoare, plus 2,75 milioane de dolari în amenzi, precum și restituirea pentru a fi plătită victimelor.

Elizabeth Holmes s-a născut în 1984, la Washington, într-o familie bogată. În 2003 a intrat la Universitatea Stanford, unde a studiat chimia. Fiind cea mai bună din clasa ei în primul an, a primit o bursă pentru un proiect de cercetare.

În 2004, Elizabeth a depus un brevet pentru un dispozitiv care îi permitea să urmărească doza de medicamente de pe un smartphone. După ce a părăsit universitatea, aceasta a înființat Theranos.

Avea doar 19 ani și își dorea să revoluționeze modul în care se fac analizele de sânge. Compania înființată de ea promitea o tehnologie ce urma să permită efectuarea a peste 1000 de analize cu doar o picătură de sânge, într-un timp record.

Elizabeth ar fi fost extrem de afectată de moartea unui unchi. „Pentru mine, nimic nu contează mai mult decât prin ceea ce trec oamenii atunci când cineva drag lor este foarte bolnav. Sentimentul de a fi neajutorat este sfâșietor și dacă pot crea ceva care să schimbe acest lucru, îmi voi dedica viața acestui scop”, a scris ea pe site-ul Theranos.

La momentul înființării Theranos, Elizabeth s-a mutat la Palo Alto, în Silicon Valley, unde a folosit banii pe care părinții ei îi strânseseră pentru studiile tinerei. Aceasta a atras rapid investitori și a strâns aproximativ 700 de milioane de dolari.

În 2014, compania a fost estimată la 9 miliarde de dolari, ceea ce a făcut din Elizabeth Holmes, principalul acționar, un miliardar cu o avere evaluată la 3,6 miliarde de dolari.

Elizabeth a fost desemnată, un an mai târziu, de revista Forbes, drept cea mai tânără milionară care și-a făcut singură averea. Fără a beneficia de o moștenire, a reușit pe cont propriu, cu mijloace proprii, în doar câțiva ani.

Tânăra a fost descrisă ca o femeie ce muncește mereu, fără a-și lua concedii și fără a avea o viață privată. Invitată la conferințe TED, la Fundația Clinton, tânăra este primită peste tot și susține chiar că ar colabora cu Pentagonul.

În 2015 s-a schimbat, însă, totul. Un jurnalist de la The Wall Street Journal a publicat o investigație despre dificultățile întâmpinate de Theranos în exploatarea tehnologiei promise. Ancheta a dezvăluit că dispozitivul creat de companie nu era, de fapt, capabil să furnizeze rezultate exacte ale analizelor și, prin urmare, angajații foloseau aceleași metode ca în laboratoarele clasice.

Elizabeth începe o campanie de dezmințiri. „Asta se întâmplă atunci când faci ceva pentru a schimba lucrurile: te cred nebun, apoi se luptă cu tine și, dintr-o dată, schimbi lumea”, declara ea la postul de televiziune CNBC.

Însă Agenția americană pentru Medicamente (Food and Drug Administration) începe să se intereseze îndeaproape de Theranos. În 2016, Elizabeth Holmes primește interdicție de a mai activa în industria laboratoarelor timp de doi ani, iar centrul Theranos este suspendat.

Revista Forbes își revizuiește la „zero” estimarea făcută în urmă cu un an a valorii nete a averii lui Holmes, iar revista Fortune o nominalizează printre „Cei mai dezamăgitori lideri din lume”.

În 2018, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse a pus oficial sub acuzare pentru fraudă atât compania Theranos, cât și pe Elizabeth Holmes. Tânăra antreprenoare demisionează din funcția de director general al companiei pe care o fondase. Nu are voie să mai conducă o companie listată la bursă până în 2028.

Compania Theranos a fost închisă official în 2018.

Credibilitatea Theranos a fost atribuită în parte relațiilor personale ale lui Elizabeth Holmes și abilității sale de a obține sprijinul unor persoane influente, printre care Henry Kissinger, George Shultz, James Mattis și Betsy DeVos.

Elizabeth Holmes trebuie să răspundă acum în instanță pentru faptele de care este acuzată: a înșelat investitorii. Procesul a început la 31 august și ar putea dura cel puțin 13 săptămâni. Ea riscă 20 de ani de închisoare, plus despăgubiri de milioane de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cea mai adâncă piscină din lume s-a deschis în Dubai. Are 60 m adâcime și tehnologie NASA
Cea mai adâncă piscină din lume s-a deschis în Dubai. Are 60 m adâcime și tehnologie NASA

Dubaiul are o nouă atracție turistică - cea mai adâncă piscină din lume. Cei care se încumetă să o încerce pot înota în gol 60 de metri.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.