Cum a fost salvat un francez cu COVID, ajuns la ATI. „Plămânul era ars precum catedrala din Paris”
În Statele Unite, jumătate din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin anti COVID. Autorităţile medicale americane au înregistrat, însă, o creştere cu 10% a numărului de cazuri, în ultima săptămână.
O situaţie la limită e şi în Franţa, unde spitalele sunt aproape pline iar medicii sunt suprasolicitaţi. Sunt şi veşti bune: Australia şi Noua Zeelandă au reluat zborurile comerciale, după luni întregi în care Noua Zeelandă a impus carantina celor sosiţi de pe continentul austral.
În Franţa, cadrele medicale franceze duc o luptă grea cu al treilea val al pandemiei. Spitalele sunt pline de pacienţi, mulţi dintre ei incapabili să mai respire singuri. Un pensionar a fost internat la spitalul din Rouen la începutul lui aprilie. Omul s-a temut că nu va mai ieşi viu din secţia ATI.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Patrick Aricique, pacient: „Când mi-au făcut radiografia la plămâni, totul era ars pe dinăuntru. Era ars precum catedrala din Paris. Totul era distrus. Organismul meu nu mai producea nici o globulă roşie, eram pe moarte. Mi-au dat oxigen, câte 60 de litri pe minut, pentru ca organismul să-şi revină.”
Medicii caută alternative la intubarea pacienţilor, o procedură invazivă care poate avea urmări grave. În ciuda eforturilor, numărul mare de pacienţi pune o presiune uriaşă pe secţiile de terapie intensivă. La ultimul bilanţ, s-au înregistrat aproape 30.000 de cazuri noi şi 140 de decese.
Dr. Philippe Gouin, șeful secției ATI de la Spitalul din Rouen: „Din punct de vedere uman, familiile care vin în vizită sunt cel mai grav lovite, pentru că le vezi suferinţa. Încercăm să-i liniştim pe cât putem.”
Sunt şi state unde lucrurile stau mult mai bine.
Noua Zeelandă şi-a deschis aeroporturile pentru australieni, care nu mai sunt nevoiţi să stea două săptămâni în carantină la sosire. Mii de oameni s-au grăbit să-şi vadă rudele, după luni de zile în care nu au putut să călătorească. Aeroportul din Auckland a fost scena unor momente emoţionante.
În Israel, duminică a fost prima zi în care purtarea măştii de protecţie nu a mai fost obligatorie în aer liber, spre bucuria localnicilor.
Peste Ocean, numărul de noi cazuri de infectare a crescut în ultimele două săptămâni cu aproape 10%. Pe panta ascendentă se află cel puţin 20 de state federale.
Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: "Tendința de creștere a numărului de cazuri, spitalizări și decese este foarte îngrijorătoare și amenință progresul pe care l-am făcut deja."
În ceea ce privește campania de vaccinare, peste jumătate dintre americanii adulţi au primit cel puţin o doză de vaccin şi un sfert din întreaga populaţie e imunizată complet. De astăzi, vaccinurile vor fi disponibile pentru toată lumea, de la vârsta de 16 ani în sus.
Statele Unite au înregistrat până în prezent cele mai multe cazuri de COVID din lume - peste 32 de milioane, şi cele mai multe decese asociate acestei boli - peste 580.000.