Cum a fost pus la cale atentatul din Barcelona. Mesajul adolescentului suspect
Autorităţile spaniole au decis să sporească măsurile de securitate la Madrid şi în Barcelona, în locurile care atrag cei mai mulţi turişti. Sâmbătă, guvernul va decide dacă modifică alertă teroristă de la patru la cinci, adică maximum.
Moussa Oukabir. Anchetatorii cred că el se află la volanul dubei care a intrat în mulţimea ce se plimbă joi după-amiază pe Las Ramblas.
Tânărul, în vârstă de 17 ani, a reuşit să dispară, după ce a făcut măcel pentru că s-a amestecat printre oamenii care fugeau cuprinşi de panică pe străzi.
Anchetatorii au aflat că Moussa a închiriat o dubă folosind actele de identitate ale fratelui sau mai mare, Driss Oukabir, în vârstă de 28 de ani, care a şi fost arestat.
Cei doi s-au născut în Maroc, apoi s-au mutat cu părinţii în Spania. Duceau o viaţă liniştită, au spus apropiaţii, dar se dovedeşte că aveau simpatii jihadiste.
Moussa povestea acum doi ani pe un site de socializare că, dacă ar ajunge liderul lumii, ar ucide toţi necredincioşii. Ar fi fost însă prea puţin că să între în atenţia Serviciilor de informaţii spaniole.
Atentatul de la Barcelona a pus în alertă serviciile de intervenţie rapidă. Opt ore mai târziu, un atac similar a avut loc în Cambrils, o staţiune pe litoraul Marii Meditarane.
Cinci indivizi care au intrat cu maşină într-un grup de oameni. O femeie a murit şi şase persoane, între care şi trei poliţişti, au fost răniţi. De dată această, agenţii au acţionat în forţă.
Poliţiştii au deschis focul asupra atentatorilor când aceştia au ieşit din maşină. Unul avea un cuţit şi îi provoca verbal pe poliţişti, iar toţi aveau asupra lor centuri cu explozibil false. Toţi cei 5 au fost ucişi.
Autorităţile au legat un alt incident produs acum două zile în oraşul Alsanar de cele două atacuri teroriste. O explozie putrnica a avut loc într-o casă, iar pompierii au constatat când au intrat în imobil că locatarii pregăteau o bombă artizanală. În interior se aflau şi numeroase butelii cu gaz, care, spun surse din anchetă, ar fi trebuit să fie folosite în atacul de la Barcelona.
Analist: "Toate acestea îmi spun mie că există o structura, există organizare, au resurse. Nu e un atac de tip lup-singuratic. Este vorba de o celulă."
Cele două atentate arată că serviciile de informaţii spaniole au deficienţe la capitolul prevenţie. Responsabilii nu au putut să depisteze o grupare organizată formată din cel puţin 12 persoane.
Mai mult, membrii importanţi ai acesteia nu au fost prinşi nici până acum.
Totuşi, poliţia spaniolă a reuşit în ultimii ani să aresteze zeci de suspecţi de terorism, o treime au fost reţinuţi în Barcelona.
"Barcelona, Catalunia, este unul dintre cele mai importante locuri din Europa pentru reţelele jihadiste şi a fost aşa de aproape un deceniu."
Pe de altă parte, atacul terorist de joi seară vine după o lungă şi sinistră serie de şapte atentate cu maşină comise în Europa în ultimul an. Majoritatea au fost revendicate sau atribuite grupării teroriste Stat Islamic sau Daes.