Atacurile din Barcelona, ”plănuite de ceva timp”. Poliţia a percheziţionat locuinţa lui Moussa Oukabir

Întreaga lume este în stare de şoc după ce joi seara Barcelona, una dintre cele mai populare destinaţii pentru turişti, a fost lovită fără milă de un atentat terorist.

14 oameni au murit şi cel puţin 130 au fost răniţi după ce un terorist a intrat cu o dubă în mulţime. Printre răniţi se află şi trei români, pentru că în Spania ai noştri formează o comunitate importantă şi reprezintă 1,5% din populaţie. Doi dintre românii loviţi au primit îngrijiri pentru răni uşoare, iar al treilea a fost internat şi este în stare stabilă. Autorităţile spaniole au anunţat că victimele au 34 de naţionalităţi.

Panica s-a instalat când un tânăr care conducea o dubă a intrat în viteză, cu peste 80 de kilometri pe oră, în zona pietonală din La Rambla. Ca să facă un număr cât mai mare de victime, individul a condus în zig zag 500 sute de metri. S-a oprit într-un final într-un chioşc de ziare, lângă o staţie de metrou. Apoi, cel mai probabil a fugit către o altă maşină care îl aştepta şi s-a făcut nevăzut.

"Mai întâi am auzit urletele. Apoi am auzit motorul maşinii care înainta cu viteză mare. Şoferul accelera cât putea şi rula în zig-zag pe Ramblas, vânând pe oricine se află acolo. Am văzut căzând vânzători, turişti, oamenii zburau cât-colo loviţi de maşină. Ceva înfiorător de văzut, un adevărat carnagiu."

"S-a întâmplat atât de repede. Ce mi-a rămas în minte e groază oamenilor care fugeau încercând să iasă de pe stradă principala. Sunetul era groaznic. Se auzea bubuitură după bubuitură şi ţipete şi plânsete."

Panica s-a extins şi pe străzile laterale unde oamenii nu ştiau ce se întâmplă pe La Rambla.

"Brusc, o mare de oameni venea în goana spre noi. Erau isterici. Ne uitam pe meniurile afişate în piaţă, când brusc am sesizat o mişcare violenţă, ne-am întors şi toată lumea alerga înnebunită, ne-a luat o secundă să înţelegem ce se întâmplă."

În scrut timp au ajuns la fata locului şi echipele de intervenţie. Medicii au găsit 13 victime fără suflare şi peste 100 rănite. Printre răniţi se numără şi trei români.

Vineri la prânz, spaniolii şi turiştii s-au strâns în Piaţa Catalunya, chiar lângă locul atentatului, pentru a păstra un moment de reculegere pentru victime. Regele Felipe şi premierul Spaniei Mariano Rajoy au fost la rândul lor prezenţi. 

UPDATE 21:25 Poliţia a percheziţionat locuinţa de la Ripoll a lui Moussa Oukabir

Poliţia spaniolă a percheziţionat apartamentul familiei unui adolescent, presupusul şofer al camionetei în atacul sângeros de pe promenada de la Barcelona, relatează The Associated Press.

Vecini ai familiei Oukabir din nordul localităţii Ripoll spun că nimeni nu era acasă atunci când a sosit poliţia, vineri dimineaţa.

Uşa apartamentului familiei Oukabir de la primul etaj a fost spartă de autorităţi.

Presa spaniolă scrie că Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani, este şoferul camionetei care a ucis 13 oameni la Barcelona,

Fratele său, Driss Oukabir - un cetăţean francez de origine marocană - s-ar fi dus la poliţie să raporteze că i-au fost furate documentele.

Primarul din Ripoll Jordi Molle a declarat că documentele au fost găsite într-un vehicul folosit în atentatul de la Barcelona.

Ripoll, care se află la 90 de minute distanţă - cu maşina - nord de Barcelona, este o localitate liniştită şi bogată, cu 10.000 de locuitori, situată în zona centrală deluroasă a regiunii spaniole Catalonia.

UPDATE 19:35 Șoferul dubei ar fi fost ucis

Șoferul dubei care a intrat în mulțime în Barcelona ar fi fost ucis după al doilea atac, din Cambrils, unde un Audi A3 a intrat în mai multe persoane, relatează El Pais și El Periodico. Polițiștii i-au împușcat atunci pe toti cei 5 bărbați din mașină.

UPDATE 18:35 Polițiștii spanioli au dat publicității fotografiile a 4 suspecți căutați în prezent. Unul dintre ei este Moussa Oukabir, iar ceilalți se numesc Sais Aallaa, Mohamed Hycham și Younes Abouyaaqoub, toți marocani stabiliți în localitatea Ripoll, Girona.

UPDATE 17:14 Cele două atentate comise în Catalonia joi şi vineri au fost planificate de ”ceva timp” de persoane care operau de la Alcanar, a anunţat poliţia vineri, relatează Reuters.

La Alcanar a avut loc o explozie, într-o casă, imediat după miezul nopţii de miercuri spre joi, un incident pe care poliţia îl leagă de dublul atentat.

UPDATE 17:01 Autorităţile nu l-au identificat pe şoferul camionetei care a ucis cel puţin 13 persoane la Barcelona, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, relatează The Associated Press.

Suspecţii arestaţi în legătură cu dublul atentat din Catalonia sunt trei marocani şi un spaniol, a declarat Josep Lluis Trapero.

Niciunul dintre ei nu le este cunoscut autorităţilor în legătură cu vreo activitate teroristă, însă unul are cazier cu privire la infracţiuni minore, a precizat el.

UPDATE 16:55 Un singur poliţist a ucis patru suspecți

Un singur poliţist a ucis patru dintre presupuşii autori ai atacului din oraşul turistic catalan Cambrils, a declarat vineri un reprezentant de rang înalt al poliţiei, relatează The Associated Press.

Poliţistului ”nu i-a fost uşor”, în pofida faptului că este un profesionist, a subliniat Josep Lluis Trapero.

În total cinci suspecţi au fost ucişi după atentatul de la Cambrils, în care o maşină a intrat în mulţime şi a ucis o femeie.

Cu doar câteva ore mai devreme de acest al doilea atentat, o camionetă a intrat într-o mulţime de pietoni, a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit alte peste 100, la Barcelona.

UPDATE 16:46 Un băiat de 6 ani este dat dispărut

Julian Cadman, un băiat australian de 6 ani, a dispărut după atacul din Barcelona. El se afla cu mama lui la plimbare pe Rambla în momentul în care duba a intrat în oameni. Bunicul său, Tony Cadman, rezident în Sydent, a publicat pe contul său de Facebook un mesaj în care spune că cel mic e dispărut, în timp ce mama lui se află în spital, în stare gravă, dar stabilă.

UPDATE 16:10 130 de persoane au fost rănite, 17 sunt în stare gravă

În total 130 de persoane au fost rănite în atacul cu camioneta de la Barcelona, joi după-amiaza, şi într-un atac cu o maşină, opt ore mai trziu, în oraşul turistic catalan Cambrils, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, relatează Reuters.

Şaptesprezece persoane se află în stare critică, iar alte 30 stare gravă, a precizat el.

Serviciile de urgenţă au anunţat într-un comunicat că morţii şi răniţii în dublul atentat provin din 34 de ţări.

ORA 15:12 17 persoane rănite în atacul din Barcelona sunt în stare critică.

Între timp, presa spaniolă anunță că un al patrulea suspect a fost arestat.

ORA 14.50 Doi dintre cei trei români răniți au fost externați

Conform ultimelor date obţinute de Consulatul General al României la Barcelona din partea autorităţilor spaniole, două dintre cele trei persoane de cetăţenie română, rănite în urma atacului, au fost externate, fiind tratate doar în regim ambulatoriu.

Al treilea cetăţean român rămâne spitalizat, fiind vizitat de către Consulul general al României la Barcelona, informează Ministerul de Externe. De asemenea, reprezentantul oficiului consular a avut discuţii atât cu însoţitorii cetățeanului în cauză, cât şi cu personalul medical, starea clinică a pacientului menţinându-se stabilă.

Mai multe detalii citiți aici.

ORA 14.15 Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, un mesaj de condoleanţe, în urma atacurilor teroriste care au avut loc la Barcelona.

În aceste momente de grea încercare, doresc să exprim solidaritatea deplină a României şi poporului român cu Regatul Spaniei şi întregul său popor. În faţa acestor noi tragedii, reiterez determinarea României de a coopera strâns şi a continua lupta împotriva terorismului. Acest act incalificabil ne arată în mod dureros, o dată în plus, că demersul comun al României şi al Spaniei de a înfiinţa o Curte Internaţională împotriva Terorismului trebuie urmărit cu şi mai multă determinare.”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Totodată, preşedintele României a adresat sincere condoleanţe familiilor victimelor şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi.

ORA 13.30 Bilanţul atentatelor de joi, de la Barcelona şi Cambrils, a crescut la 14 morţi, au anunţat serviciile de urgenţă, citate de BBC News.

Serviciile de urgenţă catalane au anunţat pe Twitter că o femeie care era în stare critică după atentatul de la Cambrils a încetat din viaţă.

Deocamdată nu se cunoaşte naţionalitatea victimei, prima care şi-a pierdut viaţa după atacul din staţiunea balneară Cambrils.

ORA 13.20 Mii de oameni s-au strâns în Plaza de Catalunia, din centrul Barcelonei, pentru un minut de reculegere în memoria celor 13 victime ale atentatului terorist din capitala regiunii spaniole Catalonia, relatează El Pais.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, dar şi regele Felipe al VI-lea, precum şi întreaga conducere a ţării, au asistat la ceremonie. După minutul de linişte, oamenii au început să aplaude timp de câteva minute şi să strige “Nu îmi este frică”.

Un minut de reculegere a fost ţinut şi la Hospital del Mar, unde sunt internate cele mai multe victime ale atentatului.

La Madrid, sute de oameni s-au strâns în centrul Madridului, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Barcelona. La Bruxelles, drapelele au fost coborâte în bernă pe clădirile UE şi a fost ţinut un moment de reculegere, a anunţat preşedintele Consiliului European pe Twitter.

ORA 12.50 Cel puţin 13 cetăţeni germani se numără printre persoanele rănite joi, în atentatul de la Barcelona, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, Martin Schaefer, citat de Reuters.

Oficialul a precizat că o parte dintre conaţionalii săi sunt în stare foarte gravă.

El a subliniat că, deocamdată, nu poate nici confirma, nici infirma că printre morţi se află germani.

Presa a scris anterior că trei nemţi şi-au pierdut viaţa în atac.

ORA 12.45 Zeci de oameni au început să se strângă pe La Rambla, la locul atentatului de joi, din Barcelona, pentru a le aduce un omagiu victimelor, relatează BBC News.

Oamenii au depus flori, lumânări şi mesaje la locul atacului.

În Spania va fi ţinut un moment de reculegere la ora locală 12 (13 ora României), iar în ţară au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Între timp, preşedintele catalan a anunţat că opt dintre cele aproximativ 90 de persoane care sunt încă internate sunt în stare “foarte gravă”.

ORA 12.40 Jucătorii echipei FC Barcelona au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de joi seară, înaintea antrenamentului de vineri dimineaţă.

Jucătorii şi staf-ul tehnic au ţinut un minut de reculegere înainte de a începe antrenamentul de vineri. Jucătorii vor evolua cu banderole negre la meciul cu Betis Sevilla, de duminică, din prima etapă a campionatului Spaniei.

ORA 12.10 Cotidianul spaniol El Pais scrie că atacatorii de la Barcelona şi Cambrils făceau parte dintr-o celulă de 12 persoane, relatează BBC News.

Până în prezent, poliţia a arestat trei persoane şi a anunţat că a identificat « principalul suspect” care s-ar fi aflat la volanul furgonetei care a intrat în mulţime pe La Rambla. Este vorba despre Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani.

ORA 11:58 Poliția spaniolă a anunțat numele unui alt suspect: Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani. Acesta se pare că este șoferul care a intrat cu duba în pietoni, pe Las Ramblas.

Fratele său mai mare, Driss Oukabir, a fost inițial principalul suspect, după ce s-a descoperit ca mașina a fost închiriată cu actele sale. Dar Driss le-a spus că fratele său mai mic i-a furat actele.

ORA 11.23 Bulevardul La Rambla din Barcelona a fost redeschis

Bulevardul La Rambla din Barcelona, care a fost joi scena celui mai sângeros atentat din ultimii 14 ani, din Spania, a fost redeschis în această dimineaţă, dar atmosfera este sumbră, relatează Reuters.

Poliţia a anunţat că măsuri suplimentare de securitate sunt în vigoare în zona Placa de Catalunya – piaţa centrală din Barcelona.

În aceste condiţii, autorităţile sfătuiesc publicul să meargă pe jos în zonă şi să nu aibă rucsacuri sau genţi mari.

Prezenţa poliţiei era vizibilă în această dimineaţă, iar în unele zone exista încă banda galbenă care a izolat joi zona, scrie ABC News. În plus, numeroşi jurnalişti se află pe bulevard pentru a transmite de la faţa locului.

Bulevardul La Rambla din Barcelona a fost redeschis

ORA 11.05 Autorităţile care anchetează atacurile de la Barcelona şi Cambrils cred că o celulă de opt persoane a fost implicată, relatează Reuters.

Aceştia ar fi planificat un atac cu canistre cu gaz, a declarat o sursă judiciară citată sub acoperirea anonimatului.

ora 10.30 Centurile de explozibili purtate de atacatorii de la Cambrils erau false

Centurile de explozibili purtate de atacatorii ucişi de poliţie în staţiunea catalană Cambrils erau false, a declarat liderul regiunii spaniole, Carles Puigdemont, presei locale, citate de BBC News.

Puigdemont a declarat că geniştii au confirmat că centurile cu explozibili nu erau funcţionale.

Panică în Barcelona

ORA 10.20 Numărul românilor răniţi în atacul de la Barcelona a ajuns la trei

Numărul românilor răniţi în atacul de la Barcelona a ajuns la trei, după ce autorităţile spaniole au informat vineri dimineaţă Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetăţenie română.

"Potrivit aceloraşi surse oficiale, şi acest cetăţean român este spitalizat, stare sa nefiind gravă. Precizăm că operaţiunea de identificare a victimelor şi cetăţeniei răniţilor este un proces complex aflat în desfăşurare, situaţia fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informaţii actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluţiei situaţiei, pe măsura obţinerii de date oficiale de la autorităţile locale", anunţă MAE.


ORA 10.05 Teroriştii de la Cambrils aveau legături cunoscute cu jihadismul

Preşedintele Audiencia Nacional, tribunalul care se ocupă de infracţiunile teroriste, a anunţat că teroriştii de la Cambrils aveau legături cunoscute cu jihadismul, relatează de The Guardian.

Imagini cu vehiculul, un Audi A3, au fost publicate vineri dimineaţă pe reţelele de socializare. Maşina este răsturnată, iar luneta este spartă sau găurită de gloanţe.

ORA 9:38 O nouă persoană a fost arestată în oraşul catalan Ripoli, în legătură cu atacul de la Barcelona, relatează BBC News.

Aceasta este a treia persoană arestată în legătură cu atacul. 

ORA 8:58 Trei germani și un belgian se află printre cele 13 persoane care și-au pierdut viața, anunța presa din Spania.

ORA 8:54 Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

Printre cei aproximativ 100 de răniţi se află şi doi români.

De asemenea, printre răniți se află 26 de francezi, 11 fiind în stare gravă.

Anterior, agenţia spaniolă pentru protecţie civilă a anunţat că printre victime se află cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, România, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

ORA 8:43 Vineri dimineață, celebra Las Ramblas este aproape pustie, în urma celor doua atacuri care au avut loc în Barcelona.
ORA 8:20 Poliția catalană cere ajutorul populației. Oricine are informații despre atacatori este rugat să îî contacteze prin telefon sau e-mail.

ORA 8:10 Autorităţile leagă în prezent atacurile de la Barcelona şi Cambrils cu o explozie produsă într-o casă, miercuri seară, în oraşul Alcanar. Deflagraţia s-a soldat cu un mort.

Anterior, şeful poliţiei, Josep Lluis Trapero, a declarat că se pare că locuitorii dintr-o locuinţă din Alcanar au pregătit un dispozitiv explozibil.

La Cambrils, şapte oameni, inclusiv un ofiţer de poliţie au fost răniţi când o maşină a intrat într-un grup de persoane, vineri dimineaţă, au anunţat serviciile catalane de urgenţă.

Potrivit presei spaniole, vehiculul atacatorilor s-a răsturnat şi, când oamenii au coborât, poliţia a deschis focul asupra lor.

Forţele de ordine au anunţat că situaţia din Cambrils – o staţiune propulară aflată la sud-vest de Barcelona – este sub control.

O echipă de genişti urma să detoneze controlat centurile cu explozibil ale teroriştilor.

Într-un alt incident, poliţia a împuşcat şi a ucis un bărbat care a lovit ofiţeri la un punct de control de la marginea Barcelonei, dar autorităţile au declarat că nu există dovezi că acesta a avut legătură cu atacul de la Las Ramblas.

ORA 8:05 Luminile de pe Turnul Eiffel, stinse în memoria victimelor atacului din Barcelona.

ORA 8:02 Între timp, poliţia continuă să îl caute pe şoferul maşinii folosite în atacul de la Barcelona, soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi. Acesta a fugit pe jos.

Forţele de ordine au arestat alte două persoane, dar niciunul dintre ei nu a fost şoferul.

Poliţia a publicat fotografia unui bărbat numit Driss Oubakir, ale cărui documente au fost folosite pentru a închiria maşina folosită în atac. Presa locală scrie că acesta are între 20 şi 30 de ani şi s-a născut în Maroc.

Pe de altă parte, există informaţii că acesta ar fi contactat poliţia şi ar fi insistat că el nu a fost implicat în atac şi că documentele sale au fost furate.

ORA 7:45 Statul Islamic a revendicat atacul din Las Ramblas, spunând că a fost comis de “soldaţi ai Statului Islamic”.

Teroriştii nu vor distruge niciodată un popor unit care iubeşte libertatea şi respinge barbaria. Întreaga Spania este alături de victime şi familiile.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy

ORA 7:30 Bilanţul victimelor atentatului comis joi după-amiază pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ajuns la 13 morţi şi 100 de răniţi, potrivit ultimelor informaţii furnizate de Poliţia din Catalonia. De asemenea, Poliţia a anunţat că şoferul dubei care a intrat în mulţime este căutat de autorităţi.

Poliţia din Catalonia a revizuit bilanţul atacului terorist, anunţând, pe Twitter, că 100 de oameni au fost răniţi şi că numărul victimelor ar putea creşte în orele următoare.

Printre răniţii în atacul terorist comis pe bulevardul la Rampla, unde o furgonetă a intrat în mulţime, se află şi un cetăţean român.

ORA 7:22 Doi români au fost răniți în atacul terorist din Barcelona. Mai multe detalii puteți afla AICI.

Imagini live transmise de televiziuni, imediat după atacul din Barcelona:

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO