Cum a decurs prima dezbatere televizată dintre Boris Johnson și Jeremy Corbyn

Johnson
Agerpres

Premierul britanic Boris Johnson şi şeful opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn s-au duelat marţi seara pe subiectul referitor la Brexit, în prima dezbatere televizată, sperând să mai obţină câteva voturi înaintea alegerilor legislative din 12 decembrie.

„Să punem capăt amânărilor şi întârzierile, impasului şi divizării", a îndemnat şeful guvernului conservator, care a preluat puterea la sfârşitul lunii iulie, fluturând de mai multe ori promisiunea sa de campanie de "realizare a Brexit-ului" la trei ani şi jumătate după referendumul din iunie 2016, când 52% din britanici au votat în favoarea ieşirii din UE.

Boris Johnson mizează pe obţinerea prin vot a unei majorităţi în parlament care să îi permită votarea acordului de ieşire din UE negociat cu Bruxelles-ul, potrivit Agerpres.

„De îndată ce vom trece acest acord prin parlament, şi putem să o facem în următoarele săptămâni, vom putem aborda priorităţile cetăţenilor", a spus Johnson.

Şeful executivului britanic se angajează ca Marea Britanie să părăsească UE până la sfârşitul lunii ianuarie şi să încheie un nou acord comercial cu UE înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie ce va dura până în decembrie 2020, un calendar pe care rivalul său laburist l-a calificat drept absurd.

Citește și
ursula von der leyen
Marea Britanie trebuie să propună un comisar european. Ce a cerut Ursula von der Leyen
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

„Nu o vei face în câteva luni şi ştii foarte bine acest lucru", l-a atacat Corbyn. El a afirmat că va fi probabil nevoie de "şapte ani de negocieri pentru a încheia un acord comercial", mult mai mult decât perioada tranziţie prevăzută.

Jeremy Corbyn l-a acuzat, cu documente, pe Boris Johnson că a organizat întâlniri secrete cu Statele Unite pentru a deschide parţial accesul companiilor farmaceutice americane la serviciul public de sănătate NHS, îndrăgit de britanici. "O invenţie absolut", s-a apărat vehement Boris Johnson.

La rândul său, liderul conservator şi-a atacat rivalul în punctul său slab: ezitările în privinţa Brexitului. Este "foarte clar" i-a răspuns Corbyn: "trei luni pentru a negocia un acord Brexit" şi "şase luni pentru (organizarea) unui referendum" în care va fi supus votului britanicilor acest nou acord sau opţiunea rămânerii în cele din urma în UE.

Liderul laburist, un eurosceptic cu state vechi, a refuzat însă să spună dacă va apăra Brexitul sau rămânerea în UE în cazul unui nou referendum, afirmând pur şi simplu că va respecta voinţa poporului.

Însă cel mai dur atac a venit probabil din partea unui spectator care i-a acuzat pe cei doi politicieni că au scăzut nivelul dezbaterii şi care s-a întrebat cum ar putea oamenii să aibă încredere în ei.

O alta umilinţă pentru candidaţi: publicul, în care se aflau susţinători ai celor două tabere, au făcut haz de ambii, râzând în mod deschis la unele comentarii ale acestora.

De asemenea, cele două tabere s-au confruntat şi pe reţelele de socializare, fiecare considerându-şi candidatul drept câştigător. Contul de Twitter al conservatorilor, redenumit "factcheck UK" cu ocazia dezbaterii televizate, a fost puternic criticat pe social media pentru această denumire care putea genera confuzii.

Dezbaterea, care a durat o oră, a fost prima confruntare televizată între liderii principalelor două partide politice britanice, spre dezamăgirea unor partide mai mici precum Partidul Democrat Liberal şi naţionaliştii scoţieni din SNP. Ambele formaţiuni, eurofile, şi-au exprimat regretul că vocea celor care susţin rămânerea în UE nu este auzită.

În această campanie marcată de o explozie de promisiuni costisitoare, conservatorii sunt în acest moment în fruntea sondajelor, cu 42% din intenţiile de vot, înaintea Partidului Laburist (30%), conform unui sondaj YouGov realizat pentru The Times şi dat publicităţii marţi după-amiază.

În pofida acestui avans destul de clar, analiştii susţin că rezultatul alegerilor rămâne imprevizibil.

Un sondaj realizat de YouGov imediat după dezbaterea televizată arată că cei doi sunt umăr la umăr, Boris Johnson cu 51% şi Jeremy Corbyn cu 49%.

Deşi Brexitul a monopolizat o mare parte a dezbaterii, candidaţii au primit întrebări şi despre serviciile publice, economie, mediu şi chiar prinţul Andrew.

Cel de-al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a a ţinut prima pagină a ziarelor britanice, după un interviu televizat despre relaţia sa cu finanţistul american Jeffrey Epstein, acuzat că a exploatat sexual minore timp de de ani de zile şi care s-a sinucis în închisoare.

Articol recomandat de sport.ro
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
Citește și...
Prima zi a campaniei electorale în Marea Britanie. Johnson l-a comparat pe Corbyn cu Stalin
Prima zi a campaniei electorale în Marea Britanie. Johnson l-a comparat pe Corbyn cu Stalin

Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a comparat pe liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cu dictatorul sovietic Iosif Stalin, într-un articol de opinie publicat miercuri în Daily Telegraph.

Marea Britanie trebuie să propună un comisar european. Ce a cerut Ursula von der Leyen
Marea Britanie trebuie să propună un comisar european. Ce a cerut Ursula von der Leyen

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis premierului britanic Boris Johnson o scrisoare în care îi solicită să prezinte un candidat la postul de comisar european.

Raport privind ingerințele Rusiei în referendumul britanic din 2016, blocat de Boris Johnson
Raport privind ingerințele Rusiei în referendumul britanic din 2016, blocat de Boris Johnson

Boris Johnson a blocat publicarea unui raport parlamentar despre amenințarea de securitate pe care o reprezintă Rusia până după alegerile generale, care vor avea loc în data de 12 decembrie.

Recomandări
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie"

Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon
Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon

Au avut loc noi audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila
„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila

Podul de la Brăila, care încă nici nu a fost predat de constructorul italian beneficiarului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, continuă să aibă probleme.