Marea Britanie trebuie să propună un comisar european. Ce a cerut Ursula von der Leyen

Ultima actualizare: 06-11-2019 15:52
ursula von der leyen
AFP

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis premierului britanic Boris Johnson o scrisoare în care îi solicită să prezinte un candidat la postul de comisar european.

Ursula von der Leyen l-a încurajat pe prim-ministrul britanic să propună candidați de gen feminin.

„Preşedinta aleasă tocmai a trimis o scrisoare prim-ministrului britanic Boris Johnson. Ea îl invită pe domnul Johnson să propună nume - unul sau mai multe - de candidat britanic şi încurajează a se propune candidaţi femei, având în vedere obiectivul de a avea o Comisie în care să se atingă paritatea(de gen, n.red.)”, a declarat Dana Spinanţ, purtător de cuvânt a viitorului executiv european.

Ursula von der Leyen „îl invită pe domnul Johnson să ofere un răspuns rapid” a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Regatul Unit urma să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, înainte de preluarea mandatului de noua Comisie Europeană, însă data Brexitului a fost amânată până la 31 ianuarie 2020.

Această desemnare a fost una dintre condiţiile cerute în ultima decizie de amânare a Brexitului luată de cele 27 de state membre ale UE.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost la rândul său amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român la funcţia de comisar european.

Ulterior, Franţa a prezentat candidatura fostului ministru al economiei Thierry Breton, în timp ce Ungaria l-a propus pe actualul ambasador pe lângă UE, Oliver Varhelyi. Comisia aşteaptă o candidatură din partea României.

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că va trimite Comisiei Europene două propuneri de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO